Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dla większości osób chleb to podstawowy produkt, jedzony codziennie zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jednak coraz więcej osób eliminuje go ze swojej diety, uważając, że w ten sposób wspiera swoje zdrowie. Czy jednak białe bułki to zawsze zły wybór, a od chleba się tyje?

Spis treści

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa

Kobieta je kanapkę z chleba
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapki. Z drugiej strony coraz więcej z nas rezygnuje z pieczywa twierdząc, że jest ono szkodliwe dla zdrowia oraz prowadzi do nadmiernego przybierania na wadze. Sprawdź, jakie są najpopularniejsze mity na temat pieczywa. Fabrice LEROUGE/gettyimages.com

Produkty zbożowe, w tym również chleby i bułki, są obok warzyw i owoców podstawą w piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Tymczasem wiele osób nie tylko ze względu na rosnące ceny, ale też panujące mody, np. na dietę bezglutenową, rezygnuje z jedzenia chleba.

Pieczywo jest szkodliwe i prowadzi do nadmiernego przybierania na wadze? Sprawdź, czy to prawda?

Wokół pieczywa narosło bowiem wiele krzywdzących mitów, które zarzucają mu głównie niską zawartość składników odżywczych oraz wpływ na przyrost masy ciała. Tymczasem to nie samo pieczywo jest winne, ale jego jakość.

Jak wybrać dobre pieczywo?

Kupując pieczywo warto sprawdzać jego skład i wybierać takie, które posiada tzw. czystą etykietę. Oznacza to, że znajdują się na niej tylko niezbędne do wypieku pieczywa składniki bez dodatku konserwantów, spulchniaczy czy emulgatorów.

Czytaj także: Biblijny chleb Ezechiela to najzdrowsze pieczywo świata. Masz cukrzycę lub się odchudzasz? Koniecznie sięgnij po chleb esseński

Chleb o czystym składzie powinien zawierać tylko mąkę, wodę, sól, zakwas lub drożdże i dodatki typu orzechy, nasiona, ziarna.

Wybierając pieczywo kieruj się tymi wskazówkami:

  • sprawdzaj skład,
  • unikaj pieczywa z dodatkiem barwników i konserwantów,
  • pamiętaj, że ciemne pieczywo nie zawsze jest razowe, ponieważ może być zrobione z mąki pszennej barwionej karmelem lub słodem jęczmiennym,
  • zwróć uwagę na typ mąki, im wyższa liczba tym lepiej (najlepiej 2000 i wyższe),
  • pieczywo pszenne nie musi być gorszej jakości, wykonane z mąki orkiszowej, pszennej razowej lub graham jest zdrowe i bezpieczne dla osób z problemami trawiennymi,
  • celiakia lub nietolerancja glutenu nie zmusza do rezygnacji z jedzenia bułek lub chleba, na rynku dostępne jest również pieczywo bezglutenowe z mąki kukurydzianej czy ryżowej.

Te mity na temat pieczywa są najpopularniejsze. Przestań w nie wierzyć!

Upiecz swój własny chleb!

Materiały promocyjne partnera
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karolina
Pieczywo na diecie jest bardzo ważne, są inne rodzaje, niż zwykłe pszenne. Sprawdź https://piekarniakieltyka.pl/
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia