Najzdrowsza ryba na świąteczny stół. Ma mnóstwo zdrowych tłuszczów oraz witaminy młodości

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wigilijna ryba to obowiązkowe danie na świątecznym stole i nie musi to być tylko karp. Jemy wtedy różne rodzaje ryb przyrządzane na tysiące sposobów. Jednak jak wybrać tę najlepszą, żeby zadbać o zdrowie naszych najbliższych i cieszyć się jej smakiem w czasie świątecznych posiłków? Sprawdź, która ryba jest najzdrowsza.

Spis treści

Najzdrowsza ryba, czyli jaka? Którą rybę wybrać na wigilijną wieczerzę?

Ryby to obowiązkowe danie na wigilijnym i świątecznym stole. Jednak warto po nie sięgać nie tylko od święta. Według zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), ryby należy jeść 2 razy w tygodniu, w tym co najmniej raz tłuste ryby morskie (1 porcja to ok. 150 g produktu). Tak w łatwy sposób wprowadzasz do swojej diety cenne witaminy, minerały i tłuszcze. Ryby to też świetna i dużo zdrowsza alternatywa dla czerwonego mięsa, ponieważ są one bogate w białko i zdrowe tłuszcze.

Ryby są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin A, E i D. Zawierają też duże ilości białka.
Ryby są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin A, E i D. Zawierają też duże ilości białka.
gpointstudio/123rf.com

Najzdrowsze ryby to te bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają niższy poziom zanieczyszczenia rtęcią. Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie dbając o prawidłową pracę mózgu i serca. Organizm nie jest w stanie samo ich wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Omega-3 zmniejszają stany zapalne i ryzyko chorób serca oraz całego układu krążenia. Pomagają także zachować sprawne funkcje mózgu takie jak pamięć i koncentracja, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera. Są także niezwykle ważne dla kobiet w ciąży, ponieważ zapewniają prawidłowy rozwój prenatalny dziecka.

Niektóre gatunki ryb wyróżniają się wyższą zawartością zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak najzdrowsza ryba może być zanieczyszczona rtęcią, mogą się w niej także znajdować polichlorowane bifenyle (PCB). Dzieje się tak dlatego, że zanieczyszczenia te pochodzące z domowych i przemysłowych odpadów przedostają się do wód gruntowych, skąd trafiają do rzek, mórz i oceanów, a następnie do żyjących tam ryb. Wybierając więc najzdrowszą rybę sprawdź koniecznie skąd dana ryba pochodzi.

Dorsz, śledź czy panga? Sprawdź, jakie ryby warto kupować co dzień i na święta

Dorsz, śledź czy panga? Sprawdź, jakie ryby warto kupować co dzień i na święta

Mięso ryb to źródło cennego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby są także źródłem selenu i jodu, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Niestety, niektóre gatunki kumulują w swoim ...

Martyna Jaros
Martyna Jaros

Czy łosoś to najzdrowsza ryba?

Łosoś uznawany jest za najzdrowszą rybę bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminę A, D, E i B6 oraz związki mineralne: żelazo, wapń, cynk, fosfor i magnez. Wiele osób zastanawia się, czy lepszy jest łosoś dziki czy hodowlany. Łosoś hodowlany, mimo że jest znacznie tańszy to może zawierać mniej kwasów omega-3 i mniej witamin i składników mineralnych.

Natomiast łosoś dziki zawiera ich więcej i jest mniej narażony na zanieczyszczenia. Jednak jest on trudniej dostępny i znacznie droższy. Kupując rybę upewnij się, że na opakowaniu zamieszczony jest certyfikat Aquaculture Stewardship Council (ASC). Masz wtedy pewność, że pochodzi ona ze sprawdzonego źródła i zrównoważonej hodowli.

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryby jedna z najważniejszych pozycji na Wigilię, nawet w wersji wegańskiej. Choć najbardziej cenimy tradycyjne receptury, nie musimy co roku sięgać po to samo. Pyszna wigilijna ryba w niecodziennym wy...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Inne ryby też są zdrowe. Wybieraj te gatunki

Wybierając najzdrowszą rybę szukaj na opakowaniu certyfikatu ASC. Zwróć też uwagę na miejsce i sposób połowu ryb. Ryby, na które warto zwrócić też uwagę oprócz łososia to dorsz i śledzie. Dorsz jest białą rybą bogatą w białko. Ma mało tłuszczu i jest dobrym źródłem witaminy B12, niezbędnej do uzyskania energii i prawidłowego działania układu nerwowego. Najzdrowszy będzie dorsz islandzki złowiony na długą linkę.

Śledzie natomiast to najczęściej wybierany rodzaj ryb na polski stół wigilijny, oczywiście zaraz po karpiu. Można je przygotowywać na tysiące sposobów, na słono i słodko, w oleju czy śmietanie, w zalewie czy smażone. Są one źródłem witaminy A, E, D i selenu, warto więc sięgać po te ryby łowione także w polskim morzu nie tylko od święta, ale przez cały rok.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia