Makaron jedz nawet na diecie. Jest tyle rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Są nawet takie, które zapewniają 6 kcal w porcji

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 7 lat
Makaron jest uznawany za produkt tuczący, tymczasem nawet włoska pasta może być składnikiem lekkiej diety, nie mówiąc już o kluskach, które nie mają prawie kalorii. Rodzajów jest tak wiele, że skorzysta każdy. Warto, bo to produkt wygodny i niezastąpiony w wielu potrawach, a do tego smaczny i często zdrowy.

Spis treści

Czy makaron pszenny jest zdrowy?

Makaron jest produktem zbożowym wytwarzanym z mąki (najczęściej pszennej) i wody. Z powstałej masy formowane są rozmaite kształty, po czym wyrób jest zwykle suszony. Ten zrobiony z mąki z pszenicy durum oraz z pełnoziarnistej uznawany jest za zdrowy.

Różne rodzaje makaronu pszennego
Tylko makaron pszenny występuje w niezliczonych rodzajach, a są jeszcze kluski z innych rodzajów zbóż. Zobacz różne odmiany tego produktu freepik/freepik.com

Klasyczny makaron włoski powstaje z mąki z pszenicy o wysokiej zawartości glutenu, tzw. twardej – odmiany durum. Ze względu na spory poziom białka nie potrzeba w nim innych dodatków niż woda, chociaż często dodaje się np. jaja kurze czy barwiące produkty spożywcze, np. pomidory, szpinak.

Szacuje się, że włoski makaron występuje w 350 kształtach, a ich nazw jest aż cztery razy więcej – pochodzą nie tylko z różnych języków, ale też z samego włoskiego, ponieważ w ojczyźnie pasty obowiązują też określenia regionalne.

Zwykły makaron pszenny to wygodny i wartościowy składnik potraw, jednak w tradycyjnej wersji musi być omijany przez osoby z nietolerancją glutenu i nadwrażliwością pokarmową. Często rezygnują z niego również osoby na diecie odchudzającej, ponieważ dostarcza pokaźne dawki kalorii z węglowodanów.

Jakie mamy rodzaje makaronu?

Makaron występuje w wielu rodzajach, m.in. z różnych mąk. W sklepach dostępne są różne jego rodzaje, zawierające w składzie również inne ziarna, często łatwiej strawne czy bogatsze w inne składniki, takie jak:

  • ryż,
  • gryka,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • różnego rodzaju skrobie,
  • błonnik.

Można więc wybierać makaron bezglutenowy (z naturalnych składników, a nie wytworzony z mieszanek mąk i dodatków), jak również wysokobiałkowy czy dietetyczny – nawet taki, który praktycznie nie dostarcza kalorii. Warto spróbować zwłaszcza makaronów azjatyckich ze względu na bogactwo ich odmian, postaci i zastosowań.

Polecamy prosty przepis na szybki obiad: Makaron ze szpinakiem, fetą i pomidorkami

Jak wybrać najlepszy makaron? Kalorie i wartości odżywcze

Najlepszy makaron to taki, który jest dobrze tolerowany i spełnia oczekiwania odnośnie kaloryczności, a na diecie odchudzającej będzie preferowany ten najlżejszy – wytwarzany z konjacu.

Poniżej podajemy zawartość kalorii i związków odżywczych w porcji 100 g suchego produktu (z wyjątkiem świeżego makaronu jajecznego i z konjacu, które nie występują w wersji suszonej):

  • Makaron jajeczny – 277-283 kcal, 11 g białka, 2-3 g tłuszczu, 51-54 g węglowodanów, 2,8 g błonnika,
  • Makaron włoski – 350-370 kcal, 12-13 g białka, 1,5 g tłuszczu, 72-74 g węglowodanów, 3 g błonnika,
  • Makaron pełnoziarnisty – 347 kcal, 13 g białka, 2,5 g tłuszczu, 64 g węglowodanów, 8 g błonnika,
  • Makaron z fasoli, soczewicy i innych nasion roślin strączkowych – 329-377 kcal, 18-22 g białka, 1,4-2 g tłuszczu, 48-62 g węglowodanów, 14-15 g błonnika,
  • Kolorowy makaron z semoliny – 359 kcal, 12 g białka, 2 g tłuszczu, 72 g węglowodanów, 3 g błonnika,
  • Makaron gryczany soba – 336 kcal, 14,3 g białka, 0,7 g tłuszczu, 74,6 g węglowodanów, 6 g błonnika,
  • Makaron sojowy (z fasoli mung) – 342 kcal, 0,5 g białka, 0 g tłuszczu, 85 g węglowodanów, 0 g błonnika,
  • Makaron udon – 339 kcal, 9 g białka, 1,8 g tłuszczu, 71 g węglowodanów, 1,8 g błonnika,
  • Makaron ryżowy – 364 kcal, 3,4 g białka, 0,6 g tłuszczu, 83 g węglowodanów, 1,6 g błonnika,
  • Makaron konjac (shirataki) – 4-7 kcal, 0 g białka, 0 g tłuszczu, 1 g węglowodanów, 3-5 g błonnika.

Zajrzyj do naszej galerii i dowiedz się więcej na temat wymienionych rodzajów makaronów, m.in. do czego ich używać.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karolina
Najlepsze produkty bezglutenowe tylko od https://piekarniakieltyka.pl/
k
klaudia
Makaron z oczyszczonej pszenicy rzeczywiście nie jest najlepszą opcją pod względem wartości odżywczych, ale niestety jednocześnie sprawdza się najlepiej do dań włoskich. Można zamiast niego wybrać dobrej jakości makaron orkiszowy spaghetti - sprawdza się równie dobrze, ma odpowiednią konsystencję, ale powstaje z nieoczyszczonej mąki :) alce nero ma np dobre produkty tego typu
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia