Spis treści
Dlaczego warto pić sok z buraka? Właściwości odżywcze buraków
Sok z buraka pozyskiwany jest z buraka zwyczajnego (Beta vulgaris), który jest w Polsce bardzo popularnym warzywem uprawnym. Buraki mają wiele cennych dla zdrowia właściwości, dlatego uznawane są za tzw. superfoods. Zawierają wiele składników odżywczych takich jak białko, błonnik, polifenole, karotenoidy i glikozydy oraz witamin w tym duże ilości kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, a także witaminę A, C, E i K. W burakach znajdziemy również składniki mineralne takie jak żelazo, potas, magnez, fosfor i wapń.
Zarówno same buraki, jak i sok z buraków zawierają także betaninę i betainę. Betanina jest silnym antyoksydantem i równocześnie barwnikiem, który nadaje burakom czerwony kolor. Działa ona przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Betaina natomiast jest aminokwasem o działaniu przeciwzapalnym, który wspiera pracę układu pokarmowego, immunologicznego i krwionośnego.
Sok z buraka na odchudzanie, nadciśnienie i anemię
Regularne picie soku z buraków ma wiele korzyści dla zdrowia. Sok dostarcza do organizmu składników odżywczych, witamin i mikroelementów, a dzięki temu:
- wspomaga odchudzanie – sok z buraka jest niskokaloryczny (1 szklanka soku z buraka o poj. 250 ml ma 100 kcal), prawie pozbawiony tłuszczu i zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm, a także oczyszcza organizm oraz zapobiega zaparciom,
- obniża ciśnienie krwi – odpowiadają za to zawarte w soku z buraka azotany, które przekształcają się we krwi w tlenek azotu. Tlenek azotu z kolei rozluźnia i rozszerza naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi. Picie soku zmniejsza więc ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, a także udaru mózgu czy zawału serca,
- poprawia siłę mięśni – zawartość azotanów pozwala również na zwiększenie wydolności organizmu i wytrzymałości fizycznej. Warto więc sięgnąć po niego przed treningiem na siłowni,
- pomaga zwalczyć anemię – ze względu na zawartość żelaza i witamin z grupy B sok z buraka wspomaga produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu pomaga zwalczyć anemię spowodowaną niedoborem żelaza,
- wspomaga odporność – sok działa przeciwzapalnie, a także przeciwwirusowo i antybakteryjnie, wspomaga więc układ immunologiczny w czasie walki z infekcją. Sok i syrop z buraka działa także wykrztuśnie i pomaga oczyścić drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny, dlatego wskazany jest w leczeniu kaszlu,
- obniża poziom cholesterolu i wspiera pracę serca – badania wykazały, że sok z buraka obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów oraz zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Dzięki temu obniża ryzyko miażdżycy czy zawału serca,
- usprawnia pracę mózgu – azotany zwiększają przepływ krwi również w mózgu. Dzięki temu poprawia się sprawność umysłowa oraz pamięć i koncentracja. Zapobiega to spadkowi funkcji poznawczych w starszym wieku i chroni przed demencją czy alzheimerem.
Naturalny sok z buraka zrobisz sam. Wypróbuj prosty przepis
Przygotowanie soku z buraka jest bardzo proste i wystarczą do tego tylko 2 składniki:
- 3-4 nieduże buraki,
- sok z cytryny.
Jak przygotować sok z buraków?
- Buraki obrać, pokroić i wycisnąć z nich sok za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki.
- Następnie dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny.
Nie każdy jednak lubi czysty smak soku z buraka, dlatego warto do niego dodać sok z jabłka, marchwi, pomarańczy czy grejpfruta. Takie połączenie nie tylko polepszy smak napoju, ale też wzbogaci go w witaminy i składniki odżywcze zawarte w dodanych warzywach lub owocach.
Dawkowanie soku z buraka
Sok z buraka należy pić ostrożnie, zaczynając od małych dawek rozcieńczonych wodą i stopniowo zwiększać ilość. Początkowo najlepiej jest więc przez kilka dni pić po 50 ml soku rozcieńczonego z wodą lub z dodatkiem soku z innych owoców. Następnie stopniowo zwiększać dawkę o kolejne 50 ml, a docelowo spożywać ok. 1 szklankę (250 ml) dziennie.
Przeciwwskazania do picia soku z buraka
Chociaż sok z buraka ma wiele cennych dla zdrowia właściwości, to jednak nie jest wskazany dla:
- osób z kamicą nerkową,
- chorych na zapaleniem nerek,
- zmagających się z dną moczanową,
- osób z niskim ciśnieniem.
Warto również wiedzieć, że podczas regularnego picia soku z buraka, a także jedzenia buraków w innej postaci u niektórych osób może pojawić się tzw. burakuria (inaczej beeturia), czyli czerwone zabarwienie moczu i stolca. Jest ono spowodowane przez obecność w burakach betaniny, czyli antyoksydantu, który jest też barwnikiem i nadaje burakom czerwony kolor. Zjawisko to nie jest groźne i nie świadczy o chorobie, a po odstawieniu soku mija.