Spis treści
Bulion warzywny to pyszna, rozgrzewająca zupa, a także ważny dodatek do wielu innych dań i sosów. Zdecydowanie warto przygotować go więcej i część zamrozić. Piękny kolor bulionu uzyskamy dzięki opaleniu cebuli, tzn. obraną kładziemy na patelni lub bezpośrednio na kuchence gazowej i trzymamy tak długo, aż się nieco przypali. Warto także dodać do bulionu łyżkę oliwy, oleju rzepakowego lub kokosowego. Dodatek roślinnego tłuszczu sprawi, że witaminy z warzyw będą lepiej przyswajalne. Dodatkowo można zaostrzyć smak bulionu dodając odrobinę chili. Poznaj przyprawy do rosołu, które można dodać do bulionu.
Zobacz, jak przygotować pyszny i aromatyczny bulion warzywny.
Przepis na bulion warzywny
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
duża porcja
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera korzeniowego,
- 5 małych łodyg selera naciowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- 1 por,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 łyżka soli,
- 0,5 łyżki pieprzu,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziela angielskie,
- 3 litry wody,
- opcjonalnie: odrobina chili i lubczyk.
Jak zrobić bulion warzywny?
- Wszystkie warzywa umyj i obierz.
- Cebulę opal na suchej patelni.
- Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki.
- Wrzuć wszystkie warzywa do garnka, dodaj natkę pietruszki, czosnek i przyprawy.
- Zalej warzywa wodą.
- Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około godzinę.
Bulion jako baza dla potraw. Co możesz dodać do wywaru?
Bulion warzywny stanowi doskonałą bazę dla wielu potraw. Wystarczy dodać ulubione warzywa, kawałki mięsa, ryby, do tego makaron, pierożki czy klopsiki, a uzyskamy pyszne, ciepłe danie, które nas pożywi i wzmocni.
Bulion to także baza do wielu potraw, zup i sosów. Możesz przygotować na nim m.in. aromatyczną zupę czosnkową, kremową zupę z cukinii, a także pyszne risotto z pieczarkami. Jest także ważnym składnikiem sycącej zupy gyros z kurczakiem. Bulion warzywny stanowi także esencję klasycznej galarety z kurczaka.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: