Czy kostki rosołowe są zdrowe? Jak ten dodatek do zup i dań działa na organizm? Sprawdź przepis na domowe kostki rosołowe w lepszej wersji

Agata Siemiaszko
Tłuszcz palmowy zawarty w kostkach rosołowych przyczynia się do rozwoju m.in. otyłości, miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
Tłuszcz palmowy zawarty w kostkach rosołowych przyczynia się do rozwoju m.in. otyłości, miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Monika Góralska
Kostki rosołowe w szybki sposób wzbogacają smak wielu zup i innych potraw. Niestety, w przeciwieństwie do prawdziwego wywaru warzywnego czy rosołu są one pozbawione witamin i składników mineralnych, a za to naszpikowane solą, wzmacniaczami smaku i innymi sztucznymi dodatkami. Już jedna porcja zupy z kostką rosołową w 80 proc. pokrywa dzienne dopuszczalne spożycie soli! Według ekspertów ds. żywienia nadmierne spożywanie tego produktu może zwiększać ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. Sprawdź nasz prosty przepis na domowe kostki rosołowe w zdrowszym wydaniu.

Spis treści

Skład kostki rosołowej

Kostki rosołowe stały się bardzo popularnym dodatkiem do zup i sosów, ponieważ w szybki sposób zastępują bulion warzywny lub mięsny. Niestety, większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy, że ta mała kostka nie ma nic wspólnego z wywarem, a naszpikowana jest wzmacniaczami smaku, solą i sztucznymi barwnikami.

Czytaj także: GIS wycofał kostki rosołowe popularnej marki

Jaki jest skład kostki rosołowej? Przede wszystkim zawiera ona:

  • sól,
  • olej palmowy, często utwardzony,
  • wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy,
  • cukier,
  • tłuszcz zwierzęcy,
  • sztuczne aromaty,
  • barwniki,
  • śladowe ilości przypraw i suszonych warzyw.

Jak kostki rosołowe wpływają na Twój organizm?

Kostki rosołowe są źródłem soli, najbardziej niezdrowego tłuszczu i glutaminianu sodu. Taka mieszanka sprawia, że zbyt częste jej spożywanie może zwiększać ryzyko rozwoju wielu dolegliwości, do których należą:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • zaburzenia koncentracji i pamięci,
  • nadwaga i otyłość,
  • hipercholesterolemia, czyli zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi,
  • miażdżyca,
  • nowotwory.

Zobacz też: Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca intensywnym smakiem. Czy sos sojowy jest zdrowy?

Sól zwiększa ryzyko nadciśnienia

Jedna kostka rosołowa waży ok. 10 g i stanowi źródło aż 4,8 g soli, co pokrywa ponad 80 proc. dziennego zalecanego spożycia. Szacując, że według producentów jedna kostka powinna być rozpuszczona w 500 ml płynu, to talerz 400 ml zupy zawiera 3,8 g soli!

Nadmiar soli w diecie jest bardzo szkodliwy, ponieważ może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi oraz rozwoju obrzęków.

Czym zastąpić sól w diecie, by przeciwdziałać nadciśnieniu?

Czym zastąpić sól w diecie, by przeciwdziałać nadciśnieniu?

Nadmiar soli w diecie prowadzi nie tylko do nadciśnienia – może też sprzyjać rozwojowi nowotworów i otyłości! Dobrze więc zadbać o zdrowie, zmniejszając spożycie soli kuchennej. Nie znaczy to jednak, ...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Kwas palmitynowy zwiększa ryzyko nowotworów

Kolejnym składnikiem kostek rosołowych jest tłuszcz palmowy, który w ponad 50 proc. składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych – głównie kwasu palmitynowego. Jak wykazano w wielu badaniach, nadmierne spożywanie tego kwasu zwiększa ryzyko rozwoju wielu nowotworów, a w szczególności raka prostaty. Najczęściej jest to także tłuszcz chemicznie utwardzony, który jest uznaną przyczyną raka, ale także schorzeń sercowo-naczyniowych i innych chorób cywilizacyjnych.

Jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, spożywanie kwasu palmitynowego może przyczynić się do rozwoju wielu chorób, do których należą:

Poza kostkami rosołowymi, tłuszcz palmowy znajdziemy m.in. w czekoladzie i innych słodyczach, utwardzanych margarynach roślinnych, produktach cukierniczych, płatkach śniadaniowych oraz pieczywie z długim terminem ważności.

Ten rodzaj tłuszczu sprzyja nowotworom u mężczyzn! Które produkty warto ograniczyć?

Ten rodzaj tłuszczu sprzyja nowotworom u mężczyzn! Które produkty warto ograniczyć?

Kwas palmitynowy to najczęściej spożywany nasycony kwas tłuszczowy w diecie. Nie jest składnikiem niezbędnym, ale spożywamy go w namiarze – to efekt współczesnego stylu odżywiania. Okazuje się, że pr...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Glutaminian sodu w nadmiarze jest szkodliwy

Następnym składnikiem kostek rosołowych są wzmacniacze smaku, głównie glutmainian sodu. Jak wpływa on na organizm? Choć w badaniach medycznych nie potwierdzono szkodliwości tego składnika, warto jednak unikać potraw z jego dodatkiem.

Glutaminian sodu używany jest do nadania potrawom charakterystycznego wyrazistego smaku mięsno-grzybowego, czyli „umami”. W nielicznych badaniach naukowych zaobserwowano, że jego nadmierne spożywanie może zakłócać pracę układu nerwowego i zaburzać ośrodek głodu i sytości. Eksperci ds. żywienia zalecają rezygnację z kostek rosołowych wzbogacanych glutaminianem sodu i zastąpienie ich świeżymi lub suszonymi ziołami.

Gdzie jeszcze znajdziemy glutaminian sodu? Do najpopularniejszych produktów należą:

  • zupki chińskie,
  • chipsy,
  • sosy i dania w proszku,
  • konserwy rybne i mięsne,
  • gotowe posiłki z długą datą ważności.
Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 dodatków o niezwykłych właściwościach

Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 dodatków o niezwykłych właściwościach

Przyprawy korzenne nie tylko poprawiają smak i aromat dań, ale także ich wartość odżywczą i prozdrowotną. Stanowią bowiem skoncentrowane źródło składników biologicznie czynnych, które wspierają różne ...

Przepis na domowe kostki rosołowe

Chcesz wzbogacić smak zupy, ale unikasz sztucznych dodatków, takich jak kostki rosołowe? Mamy dla Ciebie przepis na domowe kostki rosołowe. Ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a gwarantujemy, że wzbogaci smak Twoich potraw.

Składniki:

  • pęczek lubczyku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 małe marchewki,
  • 1 pietruszka korzeniowa,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mały por,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 suszony podgrzybek lub borowik,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 płaska łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę, czosnek, pora i selera naciowego pokrój w drobną kostkę.
  3. Natkę pietruszki i lubczyk drobno posiekaj.
  4. W blenderze zmiel na pył liść laurowy, suszonego grzyba, ziele angielskie, pieprz, sól i kurkumę.
  5. Całość przełóż do garnka i dokładnie wymieszaj.
  6. Zalej szklanką gorącej wody i gotuj 10 minut.
  7. Następnie blenderem zmiksuj na gładką masę.
  8. Tak przygotowaną masę przełóż do słoiczka i trzymaj w lodówce do 4 tygodni.
  9. Możesz również poporcjować i zamrozić w foremkach do lodu.
Tymi ziołami zastąpisz sól i zadbasz o zdrowie organizmu. Dodasz je do każdej potrawy

Tymi ziołami zastąpisz sól i zadbasz o zdrowie organizmu. Dodasz je do każdej potrawy

Czym zastąpić sól? Jak się okazuje jest na to prosty sposób. Wystarczy sięgnąć po zioła, które są naturalnymi przyprawami podkręcającymi smak i aromat potraw. Ponadto mają walory bezcenne dla zdrowia:...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia