Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1735 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Weganizm jest zdrowy! Zasady diety wegańskiej, efekty i łatwe przepisy
Weganizm, dieta wegańska, dieta roślinna – to wszystko nazwy żywieniowego trendu, który wiąże się z wyłączeniem z jadłospisu wszelkich produktów odzwierzęcych....
Dlaczego niektórzy mają bezobjawowy COVID-19?
Termin bezobjawowej choroby to według sceptyków zestawienie przeciwieństw, sytuacja ta dotyczy jednak nawet co piątej zarażonej osoby! Naukowcom udało się...
Co trzeci Polak umiera na COVID-19 w związku ze smogiem!
Z pierwszego raportu na temat związku śmiertelności COVID-19 z poziomem zanieczyszczeń powietrza wynika, że smog zwiększa liczbę tych zgonów o 15 proc. na...
Leki immunosupresyjne zmniejszają śmiertelność COVID-19
Leki immunosupresyjne to szeroka grupa środków stosowanych m.in. w chorobach skórnych takich jak łuszcyca, a także reumatycznych i nowotworowych, oraz po...
Co robić, gdy maseczki ochronne powodują problemy z cerą?
Nakaz noszenia maseczek w miejscach publicznych wciąż nie przestaje obowiązywać, tymczasem coraz więcej osób odczuwa jego negatywne skutki. Należą do nich...
Krew ozdrowieńców lekiem na koronawirusa
Podawanie chorym z COVID-19 przeciwciał pozyskanych z krwi ozdrowieńców to prosta i skuteczna metoda leczenia ciężkich przypadków choroby. Stosuje się ją od stu...
Zakupiony lek na koronawirusa remdesivir nieskuteczny w badaniach
Lek na COVID-19, którego do niedawna brakowało w polskich szpitalach, okazał się nieskuteczny w badaniach przeprowadzonych przez WHO. Choć Ministerstwo Zdrowia...
Jak długo trwa COVID-19? Sprawdź średni czas i najczęstsze długoterminowe objawy
Nawet łagodnie przebiegająca infekcja koronawirusem często wywołuje objawy, które są odczuwane przez wiele dni, a nawet miesięcy! O ile wiemy już dość sporo na...
Nowy obiecujący lek na COVID-19 to japoński favipiravir
Chociaż głównym antywirusowym lekiem stosowanym w leczeniu COVID-19 jest amerykański remdesivir, coraz więcej mówi się o innym środku tego typu, jakim jest...
Jak nie zarazić się koronawirusem?
Liczba osób z koronawirusem w Polsce gwałtownie rośnie. Chociaż podstawowe zalecenia sanitarne są ogólnie znane, o niektórych kwestiach można nie wiedzieć lub...