Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1735 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Źle używane rękawiczki to większe zagrożenie COVID-19!
Obowiązek noszenia rękawic ochronnych przez wszystkich wchodzących do sklepów to zalecenie, które nie zawsze wyjdzie nam na zdrowie. Ta metoda ochrony przed...
Jak dystans społeczny chroni przed zakażeniem SARS-CoV-2?
Zachowanie odpowiedniej odległości od innych to istotny sposób ochrony przez koronawirusem. Sprawdź, w jakim stopniu dystans społeczny chroni przed zakażeniem i...
Jak unikać zarażenia koronawirusem? Zmień codzienne nawyki!
Polska zmaga się z jesiennym wzrostem zachorowań na COVID-19 podobnie jak inne kraje, którym wcześniej udawało się kontrolować epidemię. Choć większość osób zna...
Szczepionki na grypę niedostępne w 98 proc. aptek. Wiadomo, ile dawek sprowadzi MZ
W polskich aptekach brakuje szczepionek przeciw grypie, a sezon chorobowy dopiero się zaczyna. Obecnie preparatem dysponuje tylko ok. 2 proc. punktów...
Tlenek azotu leczy COVID-19. To jedyna terapia, która niszczy koronawirusa!
Niedokrwienie tkanek to częste i niebezpieczne powikłanie u chorych z COVID-19. Podawany w tej sytuacji tlenek azotu (NO) nie tylko jednak rozszerza oskrzela i...
Efekt pandemii koronawirusa to mniej zakażeń innymi wirusami
Sezon grypowy w czasach pandemii koronawirusa budzi uzasadnione lęki. Nic dziwnego, skoro zarażenie dwoma wirusami naraz oznacza niemal dwukrotnie większe...
13 mitów o koronawirusie i COVID-19. Sprawdź, co jest prawdą!
Ostrzeżenia przed COVID-19 to nie „bajka o żelaznym wilku”! Rosnąca liczba osób zakażonych już teraz odzwierciedla przewidywany jesienny trend związany z drugą...
Gdzie może zabraknąć łóżek dla chorych z COVID-19? Liczba miejsc w województwach
Czy jesienią zabraknie miejsc w szpitalach dla chorych z COVID-19? Choć rząd uspokaja, że liczba łóżek będzie wystarczająca, dane z poszczególnych urzędów...
Przebieg COVID-19 związany z nowym zestawem genów
Naukowcy badający związek genów pacjentów z koronawirusem dokonali kolejnego przełomowego odkrycia. Za ciężki przebieg COVID-19 u niektórych chorych odpowiadają...
Zakończono produkcję polskiego leku na COVID-19!
W Lublinie zakończono produkcję pierwszego na świecie leku na koronwirusa! Skuteczny preparat zawiera immunoglobuliny pozyskiwane z osocza krwi ozdrowieńców –...