Anna Rokicka-Żuk
1702 materiały
Witamina A z roślinnych źródeł chroni przed złośliwym nowotworem skóry – donoszą naukowcy z Brown University
Witamina A w postaci beta-karotenu i spokrewnionych z nim związków zmniejsza ryzyko rozwoju raka kolczystokomórkowego, który należy do najczęstszych nowotworów...
Wysypka w jamie ustnej jako nowy objaw COVID-19 – odkrycie hiszpańskich badaczy u pacjentów zakażonych koronawirusem
Do coraz dłuższej listy objawów zakażenia koronawirusem dołączyć może wysypka na błonie śluzowej jamy ustnej. Takie zmiany wykrywa się u pacjentów w Hiszpanii,...
Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać, gdy choruje tarczyca?
Liczba zachorowań na Hashimoto wciąż rośnie. To najczęściej występująca choroba z autoagresji, czyli autoimmunologiczna, która dotyka zwłaszcza kobiet. Jej...
COVID-19 – obalamy 10 mitów na temat koronawirusa SARS-CoV-2
Czy koronawirus SARS-CoV-2 rzeczywiście zagraża tylko osobom starszym? Czy ręce trzeba dezynfekować, a na twarzy nosić maskę? Wokół tematu epidemii koronawirusa...
Kosmetyki probiotyczne na odporność i młody wygląd cery – nowy trend w pielęgnacji skóry już obecny na polskim rynku
Czy w pielęgnacji urody możemy jeszcze liczyć na rewolucję? Choć wciąż powstają innowacyjne preparaty z kolejnych, mniej lub bardziej egzotycznych surowców,...
Zamknięto już prawie 1200 aptek w Polsce. To wynik zmian wprowadzonych 3 lata wcześniej, które miały pomóc pacjentom i farmaceutom
W ciągu ostatnich 3 lat ubyło w naszym kraju niemal 1200 punktów aptecznych. Sytuacja, która miała poprawić się dzięki wprowadzeniu nowych przepisów, staje się...
Inhalatory na astmę są badane jako lek przeciw COVID-19. Zawarte w nich kortykosterydy mogą chronić przed powikłaniami zakażenia
Trwają poszukiwania najskuteczniejszych terapii przeciwko zakażeniu koronawirusem, a naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii badają pod tym kątem inhalatory...
Grupa krwi A to o 45% większe ryzyko infekcji koronawirusem. Potwierdzono wpływ grupy krwi na zachorowalność i ciężki przebieg COVID-19
Związek między grupą krwi a COVID-19 sugerowano już wcześniej na podstawie obserwacji w różnych częściach świata. Teraz potwierdziły go badania europejskie,...
Probiotyki mogą zmniejszać śmiertelność COVID-19. Związek między spożyciem produktów fermentowanych a liczbą zgonów z powodu koronawirusa
Europejskie badania wskazują na związek między wysokim spożyciem kiszonek a mniejszą śmiertelnością z powodu zakażenia koronawirusem w krajach, gdzie ich...
Przepisy na soki warzywne i owocowe – pomysły na smaczniejszy sok z buraka, malin, wiśni czy marchwi
Czy warto pić soki? Tak, jeśli tylko są naturalne i bez dodatku cukru! Wtedy mogą zastąpić całą porcję z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Sprawdź,...















