Spis treści
Sok z aronii – właściwości odżywcze
Sok z aronii produkowany jest z owoców krzewu aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa). Krzew ten osiąga wysokość ok. 3 metrów i kwitnie w maju, a owoce dojrzewają w połowie sierpnia, nabierając granatowego koloru. Uprawa aronii nie jest wymagająca, ponieważ roślina dobrze rośnie na każdym typie podłoża oraz jest odporna na silne mrozy. Warto wspomnieć, że krzew owocuje z większą wydajnością, gdy rośnie na stanowisku dobrze naświetlonym.
Wartość kaloryczna soku z aronii zależeć będzie przede wszystkim od ilości dodanego cukru. Niesłodzony sok w 100 ml ma ok. 47 kcal, co czyni go niskokalorycznym produktem. Dodatkowo porcja 100 ml zawiera 10 g węglowodanów, 1,4 g białka oraz znikome ilości tłuszczu (0,1 g).
Sok z aronii jest źródłem witaminy C (0,7 mg na 100 ml), która jako silny związek przeciwutleniający chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, spowalnia proces starzenia się komórek, a także zmniejsza stan zapalny. Dodatkowo zawartość kwasu askorbinowego w tym napoju wspomaga walkę z infekcjami różnego pochodzenia.
Wiele badań naukowych dowodzi, że aronia zawiera najwięcej polifenoli wśród wszystkich owoców i dlatego uznawana jest za jeden z najzdrowszych owoców świata. Procyjanidy, należące do grupy polifenoli, nadają aronii charakterystyczny, lekko gorzki smak oraz ciemny kolor.
Sok z aronii jest źródłem wielu związków mineralnych oraz witamin, w tym:
- witaminy A,
- witaminy B2 i B6,
- witaminy P i PP,
- kwasu foliowego,
- potasu,
- cynku,
- jodu,
- manganu,
- molibdenu,
- kobaltu.
Na co pomaga sok z aronii? W tych dolegliwościach warto sięgać po sok z aronii czarnej
Sok z aronii spożywany jest najczęściej jesienią i zimą ze względu na jego właściwości wzmacniające odporność. Warto jednak na stałe wprowadzić go do diety, ponieważ jest źródłem cennych związków antyoksydacyjnych, zmniejszających ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów.
Zawarte w soku z aronii związki antyoksydacyjne, witamina C i rutyna uszczelniają naczynia krwionośne, co może bezpośrednio zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Dodatkowo spożywanie tego owocu może:
- zmniejszyć stężenie trójglicerydów i cholesterolu frakcji LDL we krwi,
- wyrównać poziom glukozy we krwi,
- poprawić wrażliwość komórek na insulinę.
Sok z aronii stosowany regularnie korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym:
- cukrzycy typu 2,
- insulinooporności,
- zakrzepicy,
- miażdżycy,
- hipercholesterolemii,
- nadciśnienia tętniczego,
- choroby niedokrwiennej serca,
- jaskry,
- nowotworów.
Owoce aronii są źródłem antocyjanów, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu mogą z powodzeniem być stosowane jako wspomaganie leczenia bakteryjnego zakażenia dróg moczowych. Warto dodać, że kwasy fenolowe, takie jak kwas kawowy i chlorogenowy, hamują niekorzystny wpływ związków rakotwórczych na organizm człowieka.
W wielu badaniach stwierdzono, że antocyjany zawarte w ekstrakcie owoców z aronii wykazują zdolność do hamowania wzrostu komórek odpowiedzialnych za rozwój raka jelita grubego. Zauważono również związek między spożywaniem aronii, a spowolnieniem wzrostu komórek nowotworowych w przypadku raka piersi i okrężnicy.
Warto wybierać soki produkowane w 100 proc. ze świeżych owoców bez dodatku cukru lub substancji konserwujących. Spożywanie soków standaryzowanych daje pewność, że zawartość polifenoli i składników odżywczych jest dokładnie określona.
Dawkowanie i przeciwwskazania do spożywania soku z aronii
Sok z aronii mimo dobroczynnych właściwości nie powinien być spożywany przez każdego. Niektóre napoje zawierają znaczną ilość cukru, dlatego nie powinny być nadużywane przez osoby chore na cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy, ponieważ może powodować nagły i zbyt wysoki wzrost glukozy, czyli hiperglikemię.
Gotowe preparaty soku z aronii należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki oraz nie powinno się spożywać produktu po terminie ważności. Według danych jednego z producentów, dzienne spożycie 100 proc. soku z aronii powinno wynosić dla dzieci powyżej 3. roku życia 50 ml, a dla dorosłych – 100 ml.
Przeciwwskazaniami do stosowania soku z aronii są:
- niskie ciśnienie tętnicze krwi,
- wrzody żołądka,
- stan zapalny żołądka i jelit,
- zaparcia,
- zakrzepowe zapalenie żył.
Przed włączeniem soku z aronii do codziennej diety warto skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu.
Przepis na sok z aronii bez cukru
Najprostszy przepis na sok z aronii nie wymaga dużego doświadczenia oraz specjalnego sprzętu. Do jej zrobienia potrzebne są tylko 2 produkty.
Składniki na sok z aronii bez cukru:
- 5 kg owoców aronii,
- 1 litr wody.
Jak przygotować naturalny sok z owoców aronii czarnej?
- Owoce oczyszczamy z gałązek i liści, a następnie dokładnie myjemy. Aby pozbyć się cierpkiego smaku, świeże owoce warto zamrozić na 12-24 godziny.
- Po tym czasie aronię rozmrozić w garnku, następnie zmielić lub rozgnieść i dodać wodę.
- Garnek z owocami wstawić do większego naczynia. Wlewać wodę do większego garnka tak, aby sięgała do połowy wysokości mniejszego.
- Podgrzać wodę do momentu osiągnięcia 60-80 stopni Celsjusza i ogrzewać jeszcze 10 minut.
- Następnie owoce przecedzić przez sito i powstały sok przelać do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem.
- Jeśli sok ma przetrwać kilka miesięcy, obowiązkowa będzie jego pasteryzacja. Można zrobić ją tradycyjnie w garnku lub spróbować pasteryzacji w piekarniku.
Tak przygotowany sok może być stosowany jako wsparcie terapii lub jako element profilaktyki chorobowej.
Jak pasteryzować naturalne soki?
Pasteryzacja to podgrzanie w taki sposób, aby zniszczyć lub zahamować rozwój drobnoustrojów przy jednoczesnym zachowaniu właściwości zdrowotnych oraz smaku.
Konieczne jest zostawienie około 2 cm wolnej przestrzeni między górną krawędzią słoika a poziomem płynu, aby podczas gotowania sok nie wykipiał. Po napełnieniu naczynia należy przetrzeć krawędzie spirytusem lub wódką. W celu pasteryzacji sok trzeba przelać do słoików i szczelnie zamknąć.
Następnie włożyć słoiki do garnka i zalać do 3/4 wysokości wodą i doprowadzić wodę do wrzenia. Od momentu zagotowania należy poczekać 15 minut w celu pasteryzacji i po tym czasie zdjąć garnek z ognia.
Aby słoiki nie pękły podczas gotowania, dobrze jest oddzielić je od siebie ściereczką lub ręcznikiem. Gotowy pasteryzowany sok może być bezpiecznie przetrzymywany w spiżarni do roku.
Sprawdź też: Jak prawidłowo pasteryzować soki?
Źródła:- Polska „Superżywność” w prewencji chorób nowotworowych Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
- Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
- Znaczenie związków polifenolowych z owoców i warzyw w dietoterapii miażdżycy Medycyna Rodzinna