Żurawina ma niesamowite właściwości lecznicze, ale także liczne przeciwwskazania. Czy sok z żurawiny jest zdrowy? Co daje suszona żurawina?

Natalia Falarz
Żurawinę warto jeść zarówno świeżą, jak i suszoną. W sezonie warto zrobić zapasy i zamrozić lub ususzyć jej owoce.
Żurawinę warto jeść zarówno świeżą, jak i suszoną. W sezonie warto zrobić zapasy i zamrozić lub ususzyć jej owoce. 13741502/Pixabay
Żurawina to owoc, który wspomaga funkcjonowanie układu moczowego, ale może być pomocny nie tylko przy infekcjach pęcherza. Osoby pijące regularne sok z żurawiny mogą liczyć na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, a także zapobiec rozwojowi miażdżycy. Kuracja z suszonej żurawiny to sprawdzony sposób na odtrucie organizmu. Zobacz, jakie właściwości ma żurawina i dlaczego warto po nią sięgać. Kto nie powinien jeść i pić przetworów z twego owocu?

Spis treści

Jakie właściwości lecznicze ma żurawina?

Żurawina jest zimozieloną krzewinką, rosnącą przede wszystkim na terenach bagiennych. Jej zbiory trwają od połowy września do początku listopada. Surowcem leczniczym żurawiny jest jej owoc (czerwona jagoda) bogaty w proantocyjanidyny, czyli związki wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, że hamują one proces starzenia się organizmu. Dodatkowo związek ten wpływa na poprawę wzroku, zwiększa elastyczność stawów oraz obniża stężenie cholesterolu.

Proantocyjanidyny wykazują także działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Mało kto wie o tym, że żurawina ochrania także organizm ludzki przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Owoce żurawiny, zaraz obok czosnku, oregano i sosny, zalicza się do grupy naturalnych antybiotyków.

W skład żurawiny wchodzą m.in.:

  • witamina A,
  • witamina E,
  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • antocyjany, czyli naturalne barwniki oddziałujące korzystnie na naczynia krwionośne,
  • błonnik,
  • karoten,
  • minerały: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo, sód.

Żurawina jest również bogatym źródłem antyoksydantów, takich jak:

  • kwercytyna – jest uważana za najsilniejszy spośród nich, umożliwiając pełne działanie witaminy C,
  • mirycetyna – występuje w największej grupie spośród polifenoli,
  • peonidyna – odpowiada za intensywny czerwony kolor żurawiny,
  • kwas ursolowy – wykazuje silne działanie przeciwzapalne,
  • proantocyjanidyny typu A – przeciwdziałają infekcjom układu moczowego.

Tak bogaty skład wskazuje, że warto spożywać żurawinę, zarówno świeżą, jak i jej suszone owoce. W sezonie na nią warto zrobić zapasy i zamrozić lub ususzyć jej owoce. Suszoną żurawinę można dodawać później do owsianek, jogurtów lub wypieków. Najczęściej z żurawiny robi się konfitury i soki oraz środki farmaceutyczne zawierające koncentrat z suszonej żurawiny.

Żurawina bardzo często stosowana jest podczas infekcji dróg moczowych. Dzięki zawartości polifenoli – w tym proantocyjanidyn, flawonoli i kwercetyny – owoce te wykazują działanie przeciwbakteryjnie. Uniemożliwiają bakteriom przywieranie się do nabłonka pęcherza i dróg moczowych, tym samym skracając czas choroby.

Zobacz także: Pierś z gęsi nie tylko na 11 listopada. Przepis na danie do sosu żurawinowego

Jako że infekcje dróg moczowych mają tendencję do powracania, to pacjenci zmagający się z nimi, powinni pić sok z żurawiny lub przyjmować ją w innej postaci regularnie. Badania wykazują, że żurawina skutecznie ochrania organizm przed powtórnym pojawieniem się zakażenia. Żurawina działa również bakteriobójczo. Niweluje działanie bakterii odpowiadających za powstawanie wrzodów.

Właściwości soku z żurawiny. Dlaczego warto go pić?

Sok z żurawiny poza dobroczynnym działaniem na drogi moczowe wykazuje również inne korzystne właściwości. Zapobiega m.in. powstawaniu kamicy nerkowej. Może być również stosowany w przypadku profilaktyki próchnicy, ponieważ wykazuje działanie antybakteryjne.

W żurawinie znajdują się substancje czynne tworzące na zębach ochronną powłokę, utrudniającą bakteriom przyleganie do dziąseł. Sok żurawinowy wspomaga także obniżenie cholesterolu, co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.

Badania wskazują również na to, że osoby cewnikowane, pijące sok z żurawiny są dodatkowo chronione przed infekcją. Podobnie może też na tę grupę pacjentów zadziałać żurawina w tabletkach. Obserwacje przeprowadzone w ostatnich latach pozwalają również wywnioskować, że substancje znajdujące się w owocach żurawiny działają jak probiotyk, czyli wspomagają rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej, niszcząc szkodliwe bakterie. Dlatego wystarczy wypijać jedną szklankę soku z żurawin dziennie, aby nie rozwijały się infekcje.

Sok z żurawin niszczy również bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne za pojawienie się choroby wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy.

Zobacz także: Pasztet z żurawiną na Boże Narodzenie. Przepis na drobiową przystawkę

Dowiedziono, że kiedy podczas antybiotykoterapii pije się sok z żurawin, to działanie antybiotyków jest silniejsze. Systematyczne picie soku z żurawin podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL oraz zmniejsza rozległość zawału. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku z żurawiny obniża ryzyko pojawienia się miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Wpływają na to bioflawonoidy, czyli kolejne dobroczynnie działające substancje występujące w żurawinie. Dzięki nim nie dochodzi do pojawienia się zakrzepów, a na dodatek rozszerzają się naczynia krwionośne.

Jakie właściwości ma suszona żurawina? Domowy sposób na suszenie żurawiny

Suszona żurawina także wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Żeby samodzielnie ususzyć żurawinę, wystarczy użyć elektrycznej suszarki do warzyw i owoców albo piekarnika:

  1. Owoce należy dokładnie umyć i wysuszyć z nadmiaru wody.
  2. Następnie wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i luźno je rozłożyć na całej powierzchni. Żurawinę suszy się w temperaturze 50 stopni Celsjusza, przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
  3. Co kwadrans owoce należy przesuwać przy użyciu drewnianej łyżki albo wyjąć blachę z piekarnika i delikatnie nią potrząsać. Owoce powinny być wysuszone po półtorej godziny.
  4. Suszoną żurawinę należy pozostawić do wystygnięcia, a następnie przesypać do papierowej torebki albo do słoika z podziurawionym wieczkiem. W takiej postaci można ją przechowywać nawet rok.

Suszone owoce żurawiny mogą spożywać osoby, którym zależy na odchudzaniu. Owoc ten wykazuje następujące działania:

Przeciwwskazania do stosowania żurawiny. Czy można jeść żurawinę w ciąży?

Żurawina nie jest niestety wskazana dla wszystkich. Na pewno powinny jej unikać osoby chorujące na osteoporozę, a także pacjenci przyjmujący warfarynę, wykazującą działanie przeciwzakrzepowe. Niektórzy lekarze uważają, że sok z żurawiny silnie zakwasza mocz. Natomiast, należy mieć świadomość, że do takiej sytuacji doszłoby tylko wtedy, gdy dziennie spożywane byłyby duże ilości naturalnego soku z żurawiny – na przykład sześć szklanek.

Nie należy więc wypijać dużej ilości soku jednorazowo, gdyż doszłoby do nasilenia dolegliwości zamiast ich ustąpienia. Na zbyt duże ilości żurawiny powinny również uważać osoby chorujące na nerki, ze względu na to, że szczawiany utrudniają wchłanianie wapna w jelitach.

Sprawdź także: Sos żurawinowy do mięsa. Przepis na esencjonalny dodatek do pieczonego indyka. Mięso będzie smakować jeszcze lepiej

Bezwzględnie żurawiny nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Związki zawarte w owocu utrudniają wchłanianie warfaryny z organizmu i istnieje ryzyko pojawienia się krwotoku.

Można usłyszeć o tym, że żurawina źle działa na kobiety w ciąży. Nie jest to jednak prawdą. Mało tego, żurawinę wręcz zaleca się czasami ciężarnym, które narażone są na infekcje dróg moczowych. Żurawina okazuje się idealną alternatywą dla antybiotyków, na przykład podczas zapalenia pęcherza.

Owoc zalecany jest także na zaparcia, często dokuczające kobietom ciężarnym. Spożywanie żurawiny w ciąży zaspokaja potrzeby żywieniowe matki i dziecka. Podobnie, żurawina jest bezpieczna dla kobiet karmiących piersią.

Zobacz też:

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie