Spis treści
Przepis na syrop z żurawiny. Wystarczą zaledwie trzy składniki!
Żurawina jest nieodłącznym składnikiem kuchni amerykańskiej. Choć bez sosu żurawinowego nie poda się indyka na Dzień Dziękczynienia, to owoce te są wykorzystywane w USA nie tylko od święta. Ich prozdrowotne działanie doceniane było już przez rdzennych mieszkańców Ameryki.
Aby na co dzień wykorzystywać właściwości owoców warto przygotować syrop, który można pić rozcieńczony z wodą lub podawać bez dodatków przy nawracających zapaleniach układu moczowego u dorosłych i dzieci powyżej 3 roku życia. Przed rozpoczęciem takiej kuracji należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym, który określi odpowiednią dawkę syropu.
Składniki na syrop z żurawiny:
- 2 i 1/4 szklanki świeżej żurawiny,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie syropu:
W średnim rondlu należy umieścić żurawinę, cukier i wodę i zagotować na małym ogniu. Następnie jeszcze bardziej zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż żurawina będzie miękka, ale nie pęknie. Ostudzić i przetrzeć przez sito o drobnych oczkach do wyparzonej butelki lub słoika. Syrop przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce. Aby przedłużyć jego trwałość można poddać go procesowi pasteryzacji.
Dlaczego warto jeść żurawinę? Jej właściwości są pomocne przy nawracających zapaleniach układu moczowego
Żurawina to owoc zaliczany do grupy naturalnych antybiotyków. Ma bogaty skład, w który wchodzą liczne witaminy i składniki mineralne, przede wszystkim witaminy C i E oraz A i B, a także potas, fosfor, jod, magnez, żelazo i sód.
Zawiera również związki, takie jak kwasy fenolowe i flawonoidy, które mogą pomóc w leczeniu i zapobieganiu zapaleniu układu moczowego. Zawarte w żurawinie substancje pomagają także w zwalczaniu infekcji bakterią E. coli i zwiększają obecność Bacteroidaceae, zdrowej bakterii jelitowej, która zdaniem naukowców wspiera prawidłowe działanie układu trawiennego.
Wśród głównych właściwości owoców wymienia się:
- zakłócanie zdolności bakterii do przyklejania się do wyściółki dróg moczowych,
- zmniejszanie stanu zapalnego,
- modulowanie bakterii jelitowych,
- zmniejszanie liczby bakterii przechowywanych w pęcherzu i przewodzie pokarmowym, które mogą prowadzić do zapalenia układu moczowego.
Badania pokazują, że produkty żurawinowe, w tym sok żurawinowy, mogą być pomocne w zapobieganiu nawrotom zapalenia układu moczowego u poszczególnych grup:
- kobiet z historią ZUM (zakażenia układu moczowego),
- osób starszych, przebywających w domach opieki,
- zdrowych dzieci.
Dowiedz się więcej:
Kto powinien unikać jedzenia żurawiny?
Żurawiny nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, ponieważ związki zawarte w owocach mogą zaburzyć wpływ warfaryny na organizm, co może prowadzić do wystąpienia krwotoku.
Ze względu na wysoką zawartość szczawianów w owocach, także osoby borykające się z kamicą nerkową powinny skonsultować się z lekarzem przed spożywaniem większej ilości żurawiny i jej przetworów.
Źródła:
- Cranberry Simple Syrup Martha Stewart
- Does Cranberry Juice Help Treat UTIs? Myth vs. Science Healthline