Syrop z żurawiny dla dzieci i dorosłych. Pomoże na pęcherz, a jego przygotowanie trwa kilka minut. Przepis na syrop ze świeżej żurawiny

Marta Siesicka-Osiak
Do przygotowania przetworów można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce żurawiny.
Do przygotowania przetworów można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce żurawiny. monticello/123RF/Irita Antonevica/Pexels
Syrop z żurawiny to suplement diety, który można nabyć zarówno w aptekach, sklepach zielarskich, jak i supermarketach. Stosowany jest jako smaczny dodatek do napojów i deserów, a także pomocniczo w leczeniu nawracających schorzeń dróg moczowych. Gotowe produkty zawierają często zbędne, dodatkowe składniki, takie jak aromaty czy barwniki, których spożycia możemy uniknąć przygotowując syrop własnoręcznie. Podajemy prosty przepis na syrop ze świeżej żurawiny.

Spis treści

Przepis na syrop z żurawiny. Wystarczą zaledwie trzy składniki!

Żurawina jest nieodłącznym składnikiem kuchni amerykańskiej. Choć bez sosu żurawinowego nie poda się indyka na Dzień Dziękczynienia, to owoce te są wykorzystywane w USA nie tylko od święta. Ich prozdrowotne działanie doceniane było już przez rdzennych mieszkańców Ameryki.

Aby na co dzień wykorzystywać właściwości owoców warto przygotować syrop, który można pić rozcieńczony z wodą lub podawać bez dodatków przy nawracających zapaleniach układu moczowego u dorosłych i dzieci powyżej 3 roku życia. Przed rozpoczęciem takiej kuracji należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym, który określi odpowiednią dawkę syropu.

Składniki na syrop z żurawiny:

  • 2 i 1/4 szklanki świeżej żurawiny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie syropu:
W średnim rondlu należy umieścić żurawinę, cukier i wodę i zagotować na małym ogniu. Następnie jeszcze bardziej zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż żurawina będzie miękka, ale nie pęknie. Ostudzić i przetrzeć przez sito o drobnych oczkach do wyparzonej butelki lub słoika. Syrop przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce. Aby przedłużyć jego trwałość można poddać go procesowi pasteryzacji.

Dlaczego warto jeść żurawinę? Jej właściwości są pomocne przy nawracających zapaleniach układu moczowego

Żurawina to owoc zaliczany do grupy naturalnych antybiotyków. Ma bogaty skład, w który wchodzą liczne witaminy i składniki mineralne, przede wszystkim witaminy C i E oraz A i B, a także potas, fosfor, jod, magnez, żelazo i sód.

Zawiera również związki, takie jak kwasy fenolowe i flawonoidy, które mogą pomóc w leczeniu i zapobieganiu zapaleniu układu moczowego. Zawarte w żurawinie substancje pomagają także w zwalczaniu infekcji bakterią E. coli i zwiększają obecność Bacteroidaceae, zdrowej bakterii jelitowej, która zdaniem naukowców wspiera prawidłowe działanie układu trawiennego.

Wśród głównych właściwości owoców wymienia się:

  • zakłócanie zdolności bakterii do przyklejania się do wyściółki dróg moczowych,
  • zmniejszanie stanu zapalnego,
  • modulowanie bakterii jelitowych,
  • zmniejszanie liczby bakterii przechowywanych w pęcherzu i przewodzie pokarmowym, które mogą prowadzić do zapalenia układu moczowego.

Badania pokazują, że produkty żurawinowe, w tym sok żurawinowy, mogą być pomocne w zapobieganiu nawrotom zapalenia układu moczowego u poszczególnych grup:

  • kobiet z historią ZUM (zakażenia układu moczowego),
  • osób starszych, przebywających w domach opieki,
  • zdrowych dzieci.

Dowiedz się więcej:

Kto powinien unikać jedzenia żurawiny?

Żurawiny nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, ponieważ związki zawarte w owocach mogą zaburzyć wpływ warfaryny na organizm, co może prowadzić do wystąpienia krwotoku.

Ze względu na wysoką zawartość szczawianów w owocach, także osoby borykające się z kamicą nerkową powinny skonsultować się z lekarzem przed spożywaniem większej ilości żurawiny i jej przetworów.

Uzupełnij domową apteczkę

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zmiany w prawie o sprzedaży alkoholu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Julka
Mama kazał mi jeść żurawine jak byłam młodsza i bolał mnie pęcherz. Nadal lubie ten smak, chociaż odkąd korzystam z biobidetu to żadnych dolegliwości w tamtych rejonach nie mam
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia