Spis treści
Czym jest lebiodka pospolita? Jak uprawiać oregano w domu i w ogrodzie?
Lebiodka pospolita (Origanum vulgare), to popularna bylina znana jako oregano. Choć kojarzona jest z klimatem śródziemnomorskim, to rośnie dziko także w Polsce. Spotkamy ją na nasłonecznionych, suchych i na wpół suchych stanowiskach. Dorasta od 20 do nawet 60 cm, ma owalne liście o długości ok. 2 cm. Latem kwitnie na biało lub różowo drobnymi, miododajnymi kwiatami.
Czytaj też: Olejek oregano to superbroń na zarazki
Oregano jest proste w uprawie – wystarczy mu nasłonecznione stanowisko i przepuszczalna gleba. Z powodzeniem można zasadzić je w ogrodzie lub na balkonie. Choć dobrze radzi sobie w okresach przejściowej suszy, w domowej uprawie należy je regularnie podlewać, ale nie doprowadzać do przelania.
Zobacz także:
Co zawiera w sobie oregano?
Według greckiej legendy nazwa oregano pochodzi od słów: oros – góra i ganos – ozdoba, oznacza więc „ozdobę góry”. Odnosi się to do okresu, w którym kwitnące lebiodki pokrywają greckie wzgórza, rozsiewając słodką woń. Mityczna Afrodyta miała uznać ją za symbol szczęścia.
Swój intensywny zapach i część właściwości oregano zawdzięcza obecności olejku eterycznego ekstrahowanego z liści. Znajdziemy w nim dwie substancje o silnym działaniu przeciwgrzybiczym – tymol i karwakrol. Ponadto tymol odpowiedzialny jest za właściwości antybakteryjne, przeciwropne i antygnilne olejku.
Na lecznicze działanie rośliny ma także wpływ obecność garbników, żywic, flawonoidów oraz witamin i soli mineralnych. Oregano dostarcza do organizmu także m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, witaminy A, E i K oraz kwas foliowy, magnez i żelazo.
Oregano – właściwości lecznicze ziela i olejku. Pomoże na trawienie i w walce z pasożytami
Już Arystoteles doceniał właściwości lecznicze oregano, głosząc, że „Żółw, który połknie węża, natychmiast je lebiodkę, ratując się przed śmiercią” i zalecał stosowanie jej jako odtrutki. Za to starożytni Egipcjanie znali i doceniali odkażającą i konserwująca moc oregano.
W medycynie ludowej suszone ziele lebiodki stosowano jako lek poprawiający trawienie, a także przy infekcjach górnych dróg oddechowych oraz jako płukankę przy bólach gardła. Przypisywano jej również działanie poprawiające apetyt.
Obecnie wiele właściwości oregano zostało potwierdzonych naukowo. Wykazano m.in., że dzięki zawartości antyoksydantów chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zatem przed występowaniem stanów zapalnych, starzeniem się komórek oraz rozwojem komórek nowotworowych.
Ponadto uznawana jest za ziele o działaniu:
- przeciwbakteryjnym,
- przeciwskurczowym,
- moczopędnym,
- przeciwpasożytniczym.
Warto korzystać z ziela i olejku z oregano we wspieraniu leczenia poszczególnych dolegliwości:
- Oregano może być stosowane w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego. Jego spożycie zwiększa wydzielanie soków trawiennych i żółci, co poprawia trawienie, zmniejsza objawy niestrawności i niweluje wzdęcia.
- Napar z lebiodki pospolitej zalecany jest przy zapaleniu górnych dróg oddechowych. Wystarczy zalać wrzątkiem łyżkę stołową suszu i zaparzyć przez 15 minut. Następnie można go spożywać lub używać do płukania gardła.
- Liść lebiodki pospolitej polecany jest do żucia lub pocierania dziąsła, aby chwilowo usunąć ból zęba.
- Olejek z oregano ma udowodnione działanie przeciwpasożytnicze. Jest więc świetnym wsparciem w walce z pasożytami wewnętrznymi. Już trzy krople dziennie (rozpuszczone w 100 ml ciepłej wody), mogą pomóc skutecznie pomóc w pozbyciu się pasożytów.
- Olejek z oregano uznawany jest za skuteczny w odstraszaniu komarów i łagodzeniu ich ukąszeń.
Zobacz także: Nalewka z oregano na niestrawność, kaszel i ból gardła. Rozgrzeje i uspokoi. Wypróbuj prosty przepis na nalewkę z lebiodki
Oregano – przeciwwskazania do stosowania
Z używania olejku z oregano powinny zrezygnować kobiety w ciąży, w przypadku dzieci, jego podanie powinno być skonsultowane ze specjalistą. Nie powinien być on zażywany przez okres dłuższy niż 3-4 tygodnie. A osoby z chorobami układu pokarmowego powinny być ostrożne w jego stosowaniu.
Oregano w kuchni. Do czego używać tej przyprawy?
Oregano to aromatyczna przyprawa kojarzona z kuchnią śródziemnomorską. Jak twierdzi dr Henryk Różański, uznany fitoterapeuta, doskonale harmonizuje z bazylią, cząbrem, pieprzem i rozmarynem. Podobny smak i zapach do lebiodki mają tymianek i macierzanka, ponadto niektóre odmiany cząbru i szałwii.
Lebiodka pospolita sprawdza się jako dodatek do pizzy, zapiekanek, pulpetów w sosie pomidorowym, ale także potrwa mięsnych i zup. Dodany do potraw sprawia, że są one bardziej lekkostrawne i nie powodują wzdęć. Ponadto pobudza apetyt, więc może być dobrą przyprawą dla osób z obniżonym łaknieniem.
Zobacz także:
Źródła:
- Jaka to roślina lecznicza? Wolfgang Hensel, Świat Książki
- Wielka Księga Ziół, Lesley Bremness, Encyklopedia „Wiedzy i Życia”