Spis treści
Co daje mrożenie chleba? Ekspertka wyjaśnia
Czy jedzenie mrożonego chleba jest zdrowe? Lekarka pierwszego kontaktu NHS, dr Chintal Patel, na swoim koncie na TikToku zamieszcza zdrowe przepisy i porady dotyczące żywienia. Podzieliła się też mało znanymi korzyściami zdrowotnymi płynącymi z zamrażania chleba. Poza zapobieganiem rozwojowi pleśni i utrzymaniem świeżości pieczywa zamrażanie i ponowne odgrzewanie bochenka chleba czy bułek może dobrze wpływać na twoje zdrowie. W filmie udostępnionym na koncie DrChintalsKitchen ekspertka wyjaśniła, w jaki sposób metoda mrożenia i odmrażania wpływa na skrobię, a tym samym na jelita.
– Zamrożenie chleba na noc, a następnie ponowne podgrzanie lub opiekanie zmienia strukturę molekularną skrobi w chlebie na bardziej odporną skrobię – powiedziała lekarka. – Jest to rodzaj skrobi, który odżywia bakterie jelitowe i pomaga budować zdrowy mikrobiom jelitowy. Zmniejsza to również indeks glikemiczny chleba.
Mrożenie chleba powoduje obniżenie indeksu glikemicznego o 30 proc. Podobnie zadziała to w przypadku makaronu i ryżu.
W komentarzach pod filmem pojawiło się też pytanie o przechowywanie chleba w lodówce. Dr Chintal odpowiedziała, że może mieć podobne skutki jak mrożenie, ponieważ „proces chłodzenia zmienia strukturę” cząsteczek.
Czy zamrożenie chleba zmienia jego indeks glikemiczny?
Badania wykazały, że to, w jaki sposób przechowujesz i przygotowujesz chleb, może wpływać na jego indeks glikemiczny.
Jak wynika z badania z 2007 roku, które zostało opublikowane w The European Journal of Clinical Nutrition, wzrost poziomu glukozy we krwi był „znacznie niższy”, jeżeli chleb był zamrożony, rozmrożony, a następnie tostowany niż w przypadku świeżego chleba.
Stwierdzono też, że odpowiedź glukozy była „korzystnie zmieniona” w przypadku chleba, który był opiekany lub tylko zamrożony i rozmrożony. Oznacza to, że mrożenie chleba ma wpływ na poziom cukru we krwi w perspektywie krótkoterminowej, ale jego długoterminowy wpływ na zdrowie zależy od reszty diety.
Jak zamrozić i odmrozić chleb? Prawidłowe rozmrażanie pieczywa
Skoro mrożony chleb może być dla ciebie zdrowy, to upewnij się, że przed zamrożeniem dobrze go zapakujesz. Chleb możesz pokroić na mniejsze porcje lub kromki. Do przechowywania najlepiej sprawdzą się woreczki do żywności, które możesz szczelnie zamknąć. Jeżeli chleb jest oryginalnie zapakowany w folię, możesz go tak wsadzić do zamrażarki i zamrozić. Nie używaj opakowań papierowych.
Aby rozmrozić kromkę lub bochenek chleba, wystarczy, że wyjmiesz go z zamrażarki i pozostawisz na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Pieczywo możesz też rozmrozić, wkładając je na noc do lodówki, choć może to sprawić, że będzie ono nieco nieświeże. Jeżeli twój zamrożony chleb jest pokrojony, możesz po prostu włożyć kromkę chleba do tostera, bez wcześniejszego rozmrażania.
Jak długo można trzymać chleb w zamrażarce?
Zamrożenie chleba przedłuża jego świeżość, jednak pamiętaj, że nie możesz przekroczyć pewnego czasu przechowywania go w ten sposób. Jak podaje lovefoodhatewaste.com, zamrożony chleb, który jest przechowywany w szczelnym opakowaniu lub pojemniku, może być przechowywany w zamrażarce do trzech miesięcy.
Przed zamrożeniem świeży chleb należy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu – takim jak szafka kuchenna lub pojemnik na chleb.
Źródła:
NHS doctor shares little-known health benefits of freezing your bread Mirror
The impact of freezing and toasting on the glycaemic response of white bread The European Journal of Clinical Nutrition
How to freeze and defrost Love Food Hate Waste