https://stronazdrowia.pl
reklama

Zamiast kawy piję goguma latte – rozgrzewa i wspiera trawienie

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Koreańska latte z batatów, znane pod oryginalną nazwą goguma latte, to prawdziwy hit sezonu jesienno-zimowego w Korei. Napój zachwyca jedwabistą konsystencją oraz delikatnym, słodko-pikantnym smakiem. A do tego jest naprawdę zdrowy! Pod jednym warunkiem.

Spis treści

Czym jest goguma latte?

Latte z batatów to uwielbiany w Korei napój przygotowywany z pieczonych lub gotowanych na parze słodkich ziemniaków, mleka i odrobiny cukru lub słodzika. Chociaż w jego w nazwie pojawia się „latte”, nie ma w nim ani kropli kawy.

W koreańskich kawiarniach często spotyka się wersję przygotowaną z batatów o intensywnie fioletowym miąższu. Kiedyś były one rzadkością i traktowano je jak ciekawostkę, dziś stały się powszechnie dostępne. Może je kupić także w Polsce – 1 kg kosztuje ok. 30 zł.

Latte bez kropli kawy? To idealna propozycja dla osób, które unikają kofeiny.
Latte bez kropli kawy? To idealna propozycja dla osób, które unikają kofeiny.
boyarkinamarina/Freepik

Bardziej klasyczne odmiany batatów o jasnym, żółtym lub pomarańczowym miąższu także można wykorzystać do przygotowania tego jesiennego trunku.

Przepis na latte po koreańsku. Jak zrobić goguma latte?

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 200 g pieczonego lub gotowanego na parze batata,

  • 2 szklanki (ok. 500 ml) mleka krowiego lub roślinnego,

  • 1 łyżka cukru lub miodu,

  • spienione ciepłe mleko,

  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie goguma latte:

  1. W kielichu blendera umieść upieczonego batata oraz mleko. Zmiksuj na idealnie gładką masę.

  2. Przelej mieszankę do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu ok. 5 minut, często mieszając trzepaczką, aby napój się nie przypalił.

  3. Gotowy napój rozlej do kubków.

  4. Na wierzch dodaj spienione mleko i posyp odrobiną cynamonu. Podawaj od razu!

Czy goguma latte jest zdrowe?

Koreańska latte z batatów nie zawiera kofeiny, więc jest świetną opcją dla dzieci i osób unikających kawy. Składa się głównie z batatów, więc jest sycącym źródłem błonnika, jednocześnie wspiera pracę układu trawiennego.

Goguma lattejest też bogata w antyoksydanty – zwłaszcza jeśli do jej przygotowania wykorzystamy fioletowe odmiany batatów, które zawierają antocyjany pomagające zwalczać wolne rodniki. Nie brakuje w niej też witamin i minerałów. Bataty to dobre źródła witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C oraz potasu i manganu.

Dodatek cynamonu rozgrzewa, wspiera odporność, poprawia glikiemię, wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową i może zmniejszać poziom trójglicerydów we krwi  po posiłkach.

Jeśli chcesz skorzystać z dobrodziejstwa goguma latte ogranicz do minimum dodawanie do niej cukru, syropów czy bitej śmietany. To zbędne dodatki, które negatywnie wpływają na skład napoju i znacznie podnoszą jego kaloryczność.

Kto nie powinien pić goguma latte?

Na ten koreański napój powinny uważać osoby z cukrzycą lub insulinoopornością – bataty mają umiarkowanie wysoki indeks glikemiczny. Z kolei osoby z nietolerancją laktozy powinny zamienić mleko krowie na napój roślinny.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia