Spis treści
Czym jest goguma latte?
Latte z batatów to uwielbiany w Korei napój przygotowywany z pieczonych lub gotowanych na parze słodkich ziemniaków, mleka i odrobiny cukru lub słodzika. Chociaż w jego w nazwie pojawia się „latte”, nie ma w nim ani kropli kawy.
W koreańskich kawiarniach często spotyka się wersję przygotowaną z batatów o intensywnie fioletowym miąższu. Kiedyś były one rzadkością i traktowano je jak ciekawostkę, dziś stały się powszechnie dostępne. Może je kupić także w Polsce – 1 kg kosztuje ok. 30 zł.

Bardziej klasyczne odmiany batatów o jasnym, żółtym lub pomarańczowym miąższu także można wykorzystać do przygotowania tego jesiennego trunku.
Przepis na latte po koreańsku. Jak zrobić goguma latte?
Składniki (na 2-3 porcje):
200 g pieczonego lub gotowanego na parze batata,
2 szklanki (ok. 500 ml) mleka krowiego lub roślinnego,
1 łyżka cukru lub miodu,
spienione ciepłe mleko,
szczypta cynamonu.
Przygotowanie goguma latte:
W kielichu blendera umieść upieczonego batata oraz mleko. Zmiksuj na idealnie gładką masę.
Przelej mieszankę do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu ok. 5 minut, często mieszając trzepaczką, aby napój się nie przypalił.
Gotowy napój rozlej do kubków.
Na wierzch dodaj spienione mleko i posyp odrobiną cynamonu. Podawaj od razu!
Czy goguma latte jest zdrowe?
Koreańska latte z batatów nie zawiera kofeiny, więc jest świetną opcją dla dzieci i osób unikających kawy. Składa się głównie z batatów, więc jest sycącym źródłem błonnika, jednocześnie wspiera pracę układu trawiennego.
Goguma lattejest też bogata w antyoksydanty – zwłaszcza jeśli do jej przygotowania wykorzystamy fioletowe odmiany batatów, które zawierają antocyjany pomagające zwalczać wolne rodniki. Nie brakuje w niej też witamin i minerałów. Bataty to dobre źródła witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C oraz potasu i manganu.
Dodatek cynamonu rozgrzewa, wspiera odporność, poprawia glikiemię, wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową i może zmniejszać poziom trójglicerydów we krwi po posiłkach.
Jeśli chcesz skorzystać z dobrodziejstwa goguma latte ogranicz do minimum dodawanie do niej cukru, syropów czy bitej śmietany. To zbędne dodatki, które negatywnie wpływają na skład napoju i znacznie podnoszą jego kaloryczność.
Kto nie powinien pić goguma latte?
Na ten koreański napój powinny uważać osoby z cukrzycą lub insulinoopornością – bataty mają umiarkowanie wysoki indeks glikemiczny. Z kolei osoby z nietolerancją laktozy powinny zamienić mleko krowie na napój roślinny.









