Spis treści
Chai masala – co to?
Chia masala to napój wywodzący się z Indii, w których masala oznacza przyprawę, a chai herbatę, co razem daje nam czarną herbatę z aromatycznymi przyprawami, zwykle podawaną z mlekiem. W innych rejonach świata można spotkać się z określeniem herbata chai albo chai latte, przy czym mianem chai latte bywa też określana kawa z dodatkiem przypraw korzennych.
Chai masala wywodzi się z południowej Azji i jest ulubionym napojem w tym rejonie. Z czasem zyskał popularność i dziś można się jej napić niemal w każdym zakątku świata.
Z czego składa się chai masala?
Tajemnica idealnego chai masala polega na znalezieniu równowagi między nimi czterema składnikami:
- czarną herbatą,
- mieszanką przypraw – nazwana karhą,
- mlekiem lub napojem roślinnym,
- cukrem, miodem lub słodzikiem.
Przyprawy najczęściej używane w Indiach do przygotowania chai masala to:
- świeży imbir,
- kardamon,
- cynamon,
- goździki,
- pieprz,
- anyż.
Zabierając się do parzenia chai masala trzeba liczyć się z tym, że nie od razu może udać nam się trafić w swój gust z proporcjami konkretnych składników, należy poszukać swojej unikalnej receptury. W Indiach w każdym domu smakuje ona nieco inaczej i na tym właśnie polega jej urok. Na zachodzie kraju często nie używa się goździków i czarnego pieprzu, a w innych rejonach dodaje się szczyptę soli i parzony zieloną herbatę zamiast czarnej.
Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej
W czasie mrozu szukamy sposobów na rozgrzanie się. Jednym z nich, naturalnym i skutecznym jest dodanie do potraw lub napojów przypraw rozgrzewających. Dzięki nim od razu zrobi nam się cieplej, poprawi...
Jak zrobić chai latte? Przepis z 4 składników
Przyprawy do chai masala można skomponować samodzielnie lub użyć gotowej mieszanki, która można kupić za kilka złotych.
- Gotuj przyprawy na małym ogniu w szklance wody przez ok. 5 minut.
- Dodaj herbatę i na 10 minut zdejmij garnek z ognia.
- Dolej porcję ulubionego mleka.
- Pogrzej całość i dodaj do smaku miód lub np. syrop klonowy.
- Przecedź i kilkukrotnie przemieszaj herbatę chochlą, aby ją napowietrzyć i poprawić smak.
- Gotowe.
Zaleca się dodanie od ½ filiżanki do pełnej szklanki mleka oraz 2-3 łyżeczek miodu lub syropu.
Dlaczego warto pic chai masala? Właściwości słodkiej mikstury
Chai masala to idealny napój na jesienne i zimowe dni. Jest ciepły, słodki i aromatyczny, ale to nie wszystko. Unikalna kompozycja czarnej herbaty i przypraw sprawia, że wywiera on także dobroczynne działanie na nasz organizm. W Indiach chai masala pita jest przez cały rok, choć niektórzy sięgają po nią jedynie w porze monsunowej, aby się rozgrzać i wspomóc np. leczenie bólu zatok. Wśród korzyści płynących z picia chai masala wymienia się:
- Rozgrzewa organizm i wzmacnia odporność – dzięki obecności związków aktywnych zawartych w czarnej herbacie i przyprawach korzennych chai masala działa rozgrzewająco, przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowo, dzięki czemu pomaga organizmowi zwalczyć przyczynę infekcji.
- Dodaje energii i poprawia koncentrację – czarna herbata to źródło kofeiny, która działa energetyzująco na nasz organizm, a dodatek cynamonu sprawia, że podnosi się także nasza koncentracja.
- Wspiera pracę serca – chai masala polecana jest osobom z chorobami serca, zarówno ze względu na to, że zwiększa przepływ krwi, co pomaga zmniejszyć ryzyko powikłań chorób spowodowanych nadciśnieniem, jak i ze względu na zawartość cynamonu, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
- Dobrze wpływa na jelita – w chai masala znajdziemy kardamon, goździki i cynamon, które zawierają związki przeciwbakteryjne, pomagające przy zaburzeniach trawienia spowodowanych infekcjami bakteryjnymi. Z kolei imbir i czarny pieprz pomagają w produkcji enzymów trawiennych i działają jako katalizator rozkładu tłuszczów i białek.
Ponad to substancje aktywne w poszczególnych składnikach chai masala wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu pomagają nie tylko zwalczać wolne rodniki, ale także zmniejszać stan zapalny w organizmie.
Źródła:
- Masala Chai Benefits You Probably Didn’t Know Century Foods
- Delicious Authentic Masala Chai with Whole Spices Feasting at home