Genialny indyjski napój, który poprawi odporność i pomoże na trawienie. Chai masala to aromatyczna mikstura do zadań specjalnych

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Chai masala to rozgrzewający napój, który warto podać świątecznym gościom. Pomoże nie tylko na trawienie, ale rozgrzeje organizm i wesprze odporność.
Chai masala to rozgrzewający napój, który warto podać świątecznym gościom. Pomoże nie tylko na trawienie, ale rozgrzeje organizm i wesprze odporność. IriGri8/GettyImages
Chai masala, znana również jako chai latte to rozgrzewająca mikstura, po którą warto sięgnąć, gdy dopadnie nas przeziębienie lub niestrawność. Można pić ją także na co dzień, aby poprawić pracę serca i wspomóc swoją odporność. Zobacz, jak zrobić chai latte i ciesz się jej korzennym aromatem i niesamowitym smakiem.

Spis treści

Chai masala – co to?

Chia masala to napój wywodzący się z Indii, w których masala oznacza przyprawę, a chai herbatę, co razem daje nam czarną herbatę z aromatycznymi przyprawami, zwykle podawaną z mlekiem. W innych rejonach świata można spotkać się z określeniem herbata chai albo chai latte, przy czym mianem chai latte bywa też określana kawa z dodatkiem przypraw korzennych.

Chai masala wywodzi się z południowej Azji i jest ulubionym napojem w tym rejonie. Z czasem zyskał popularność i dziś można się jej napić niemal w każdym zakątku świata.

Z czego składa się chai masala?

Tajemnica idealnego chai masala polega na znalezieniu równowagi między nimi czterema składnikami:

  1. czarną herbatą,
  2. mieszanką przypraw – nazwana karhą,
  3. mlekiem lub napojem roślinnym,
  4. cukrem, miodem lub słodzikiem.

Przyprawy najczęściej używane w Indiach do przygotowania chai masala to:

  • świeży imbir,
  • kardamon,
  • cynamon,
  • goździki,
  • pieprz,
  • anyż.

Zabierając się do parzenia chai masala trzeba liczyć się z tym, że nie od razu może udać nam się trafić w swój gust z proporcjami konkretnych składników, należy poszukać swojej unikalnej receptury. W Indiach w każdym domu smakuje ona nieco inaczej i na tym właśnie polega jej urok. Na zachodzie kraju często nie używa się goździków i czarnego pieprzu, a w innych rejonach dodaje się szczyptę soli i parzony zieloną herbatę zamiast czarnej.

Jak zrobić chai latte? Przepis z 4 składników

Przyprawy do chai masala można skomponować samodzielnie lub użyć gotowej mieszanki, która można kupić za kilka złotych.

  1. Gotuj przyprawy na małym ogniu w szklance wody przez ok. 5 minut.
  2. Dodaj herbatę i na 10 minut zdejmij garnek z ognia.
  3. Dolej porcję ulubionego mleka.
  4. Pogrzej całość i dodaj do smaku miód lub np. syrop klonowy.
  5. Przecedź i kilkukrotnie przemieszaj herbatę chochlą, aby ją napowietrzyć i poprawić smak.
  6. Gotowe.

Zaleca się dodanie od ½ filiżanki do pełnej szklanki mleka oraz 2-3 łyżeczek miodu lub syropu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dlaczego warto pic chai masala? Właściwości słodkiej mikstury

Chai masala to idealny napój na jesienne i zimowe dni. Jest ciepły, słodki i aromatyczny, ale to nie wszystko. Unikalna kompozycja czarnej herbaty i przypraw sprawia, że wywiera on także dobroczynne działanie na nasz organizm. W Indiach chai masala pita jest przez cały rok, choć niektórzy sięgają po nią jedynie w porze monsunowej, aby się rozgrzać i wspomóc np. leczenie bólu zatok. Wśród korzyści płynących z picia chai masala wymienia się:

  1. Rozgrzewa organizm i wzmacnia odporność – dzięki obecności związków aktywnych zawartych w czarnej herbacie i przyprawach korzennych chai masala działa rozgrzewająco, przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowo, dzięki czemu pomaga organizmowi zwalczyć przyczynę infekcji.
  2. Dodaje energii i poprawia koncentrację – czarna herbata to źródło kofeiny, która działa energetyzująco na nasz organizm, a dodatek cynamonu sprawia, że podnosi się także nasza koncentracja.
  3. Wspiera pracę serca – chai masala polecana jest osobom z chorobami serca, zarówno ze względu na to, że zwiększa przepływ krwi, co pomaga zmniejszyć ryzyko powikłań chorób spowodowanych nadciśnieniem, jak i ze względu na zawartość cynamonu, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
  4. Dobrze wpływa na jelita – w chai masala znajdziemy kardamon, goździki i cynamon, które zawierają związki przeciwbakteryjne, pomagające przy zaburzeniach trawienia spowodowanych infekcjami bakteryjnymi. Z kolei imbir i czarny pieprz pomagają w produkcji enzymów trawiennych i działają jako katalizator rozkładu tłuszczów i białek.

Ponad to substancje aktywne w poszczególnych składnikach chai masala wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu pomagają nie tylko zwalczać wolne rodniki, ale także zmniejszać stan zapalny w organizmie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Testy krwi prognozują ryzyko zawału serca

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia