Spis treści
Dlaczego warto jeść wiśnie? Te właściwości warto wykorzystać
Wiśnie należą do najbardziej wartościowych owoców, a według badań jedzone regularnie wspierają ochronę przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Wymienia się wśród nich cukrzycę t. 2, choroby układu sercowo-naczyniowego i nowotwory, a ponadto inne schorzenia na tle zapalnym.
Liczne prace naukowe potwierdziły też inne cenne właściwości wiśni, które są ściśle związane z niepowtarzalnym składem jej związków biologicznie czynnych. To korzyści zdrowotne, które można czerpać w krótszym terminie, zyskując efekty już nawet po kilku dniach spożywania owoców.
Zobacz w naszej galerii, dlaczego warto jeść wiśnie tak często, jak to możliwe.
Ile można zjeść wiśni dziennie? Kiedy wybierać sok wiśniowy?
Zalecana dzienna porcja wiśni to ok. 450 g dziennie, natomiast w przypadku soku wiśniowego są to dwie duże szklanki (po 250 ml). Owoce te można jeść o każdej porze dnia, a ze względu na swoje działanie i niską zawartość cukrów polecane są zwłaszcza wieczorem.
Z uwagi na sezonową dostępność świeżych wiśni w badaniach często korzystano z soku wiśniowego jako wartościowego i trwałego przetworu z tych owoców. Najcenniejsze właściwości wykazuje przy tym stuprocentowy sok tłoczony z wiśni bez dodatku cukrów. Badacze sięgali ponadto po proszek z liofilizowanych wiśni. Najlepiej jednak sięgać po całe, pełne soku owoce świeże (ewentualnie mrożone), które zawierają też miąższ bogaty w błonnik i inne ważne związki.
Jakie witaminy są w wiśniach? Kalorie i wartość odżywcza owoców
Wiśnie dostarczają do organizmu szereg niezbędnych składników, a tym witaminy C i A, a także związki mineralne i antyoksydacyjne. Przyswajalność soli mineralnych jest zwiększona dzięki wysokiej zawartości kwasów owocowych, natomiast antyoksydanty odpowiadają głównie za właściwości prozdrowotne wiśni. Od nich, a konkretnie – od antocyjanów, pochodzi także kolor skórek i miąższu.
W wiśniach występują także inne przeciwutleniacze z grupy polifenoli, takie jak flawonoidy, flawonole (kemferol i kwercetyna), kwasy fenolowe, a także karotenoidy – oprócz alfa- i beta-karotenu także luteina i neoksantyna. Pod względem zawartości tych związków wiśnie łączą zalety owoców jagodowych oraz kawy. Mają przy tym niewiele cukrów i kalorii, a za to sporo błonnika, m.in. w postaci rozpuszczalnych w wodzie pektyn.
Sprawdź: Czym są pektyny i jakie mają właściwości?
Ile kalorii mają wiśnie? Wartość odżywcza świeżych owoców to średnio:
- energia – 50 kcal,
- węglowodany – 12,2 g,
- w tym cukry – 8,5 g
- błonnik – 1,6 g,
- białko – 1 g,
- tłuszcz – 0,3 g,
- woda – 86 g.
- witamina A jako ekwiwalent – 64 mcg,
- jako beta-karoten – 770 mcg,
- jako luteina i zeaksantyna – 85 mcg,
- witamina B3 – 0,4 mg,
- witamina B5 – 0,143 mg,
- witamina B6 – 0,044 mg,
- witamina B9 – 8 mcg,
- witamina C – 10 mg,
- witamina K – 2,1 mcg,
- wapń – 16 mg,
- żelazo – 0,32 mg,
- magnez – 9 mg,
- mangan – 0,112 mg,
- potas – 173 mg,
- cynk – 0,1 mg.
Polecamy też:
Wiśnie a czereśnie – różnice
Wiśnia to owoc niewielkiego drzewa o tej samej nazwie z gatunku Prunus cesarus, który należy do rodziny różowatych. W odróżnieniu od wiśni pospolitej, jak krewniaczka czereśnia (Prunus avium), inaczej wiśnia dzika, ptasia lub trześnia, to wysokie drzewo.
Wiśnie są blisko spokrewnione również z wieloma innymi sezonowymi owocami typowymi dla polskiego klimatu, takimi jak jabłka, morele, porzeczki czy truskawki.
Pod względem smaku wiśnie wyróżniają się ciemnoczerwonym, wiśniowym kolorem i kwaskowatym, nieco cierpkim smakiem. Kuliste owoce mają w środku twardą, okrągłą pestkę, i rosną na długich szypułkach często złączonych ze sobą po dwie, rzadziej trzy sztuki. Rosnące podobnie słodkie czereśnie mają większe owoce i występują w odmianach o żółtych i czerwonych.
Wiśnie są uznawana za zdrowsze od czereśni, choć ze względu na intensywnie kwaśny smak nie każdy akceptuje go bez dodatku cukru. Świeże owoce zawierają mniej cukrów i kalorii niż czereśnie, a za to więcej witaminy C – porcja 100 g pokrywa 12 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składniki. Są jednak równie bogate w inne witaminy i składniki mineralne.
Kto nie może jeść wiśni?
Wiśnie są na ogół dobrze tolerowane przez zdrowe osoby. Należy jednak pamiętać, że obfitują w fermentujące związki cukrowe, takie jak sorbitol. Spożycie nadmiernej ilości, tak jak w przypadku np. śliwek, może powodować nieprzyjemne objawy, takie jak gazy i wzdęcia, a także kolki, ból brzucha i biegunkę. Dotyczy to zwłaszcza osób wrażliwych.
U niektórych osób po zjedzeniu wiśni może wystąpić reakcja alergiczna, spowodowana uczuleniem na te owoce, alergią krzyżową na określone pyłki, a także reakcją na środki ochrony roślin.
Polecamy także:
- Health Benefits of Tart Cherry Health
Tart Cherries and health: Current knowledge and need for a better understanding of the fate of phytochemicals in the human gastrointestinal tract Critical Reviews in Food Science and Nutrition - 10 Health Benefits of Tart Cherry Juice Healthline