Spis treści
Gdzie rosną ananasy?
Ananas jadalny, inaczej właściwy lub czubaty (Ananas comosus) to tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Uprawiany jest jednak również w klimacie subtropikalnym w wielu innych miejscach na świecie, również na Hawajach, Filipinach, w Indonezji, Wietnamie, Indiach, Tajlandii czy Chinach, ale także w Nigerii. Do Europy trafił dość dawno, bo w siedemnastym wieku.
W Polsce jemy importowane okazy m.in. z Kostaryki, która należy do Ameryki Środkowej. Sezon na nie przypada na listopad i właśnie wtedy możemy jeść najlepsze owoce po najniższych cenach.
W naszej galerii wyjaśniamy, dlaczego to jeden z najlepszych owoców na zimę. Zobacz, jakie korzyści zdrowotne przynosi regularne jedzenie ananasa.
Co jest w ananasie?
Ananas ma nietypową budowę – jest złożony z wielu owoców jagodowych, które łączy wspólna oś. To właśnie ten włóknisty rdzeń, który znajduje się w centrum owocostanu. Przypomina on szyszkę z pióropuszem liści i kryje w środku biały lub żółty miąższ, który jest pełen soku i aromatu. Jest tylko lekko kwaskowaty, co wynika z zawartości kwasów organicznych, głównie cytrynowego.
Zobacz też: Ananas to owoc na problemy oddechowe
Ananasa wyróżnia słodycz soku, związana ze sporą zawartością cukrów prostych – w porcji 100 g miąższu jest ich ok. 13,5 g, a porcja taka zapewnia 54 kcal i 1,4 g błonnika oraz poniżej pół grama tłuszczu oraz białka. Charakter tego ostatniego mają enzymy proteolityczne zawarte w ananasie nazywane bromelainą (bromeliną), które stanowią mieszankę związków rozkładających białka. To właśnie z jej obecnością związane jest większość dobroczynnych działań tego owocu na organizm.
Zobacz też: Lepszy niż piña colada. Tropikalny koktajl na odchudzanie syci na długo. Wypij zamiast posiłku
W ananasie jest sporo potasu (220 mg/100 g), 17 mg wapnia, 0,3 mg żelaza, 15 mg magnezu i 15 mg witaminy C, a także beta-karoten, witamina E, B1, B2.
Ile można zjeść ananasa dziennie?
Ananasa można jeść codziennie, ale podawane nieraz porcje (np. cały owoc) są zdecydowanie za duże. Nie jest on jedynym źródłem cukrów w diecie i za duże porcje mogą sprawić, że będziemy dostarczać je sobie w nadmiarze. Zbyt pokaźna dawka może też doprowadzić do podrażnienia jamy ustnej czy refluksu.
Czytaj także: Ten egzotyczny napój odchudza i odmładza. Swoje cenne właściwości zawdzięcza wyjątkowemu składnikowi
Choć waga owocu sięga nawet 2,5-3,5 kg, choć jest też odmiana zapewniająca dziesięciokilogramowe owocostany. W Polsce często dostępne są sztuki znacznie mniejsze, nawet poniżej kilograma. Duży owoc, mieszczący się z trudem na 2 dłoniach, waży ok. 1,4 kg.
Należy pamiętać przy tym, że przy obieraniu odpada nawet połowa jego masy, bo okrawamy kolejno: skórę, spód, pióropusz i twardy rdzeń. Duża szklanka świeżego miąższu waży ok. 165 g, a plaster – ok. 80 g.
Polecana dzienna porcja ananasa to ok. szklanki, a w przypadku zaburzeń metabolicznych, np. insulinooporności czy otyłości, należy zredukować ją do 1/2 szkl. Nawet w tej dawce jedzenie tego owocu przynosi korzyści zdrowotne. Zobacz, jakie są jego właściwości.
- The Many Health Benefits of Pineapple Cleveland Clinic
- Health Benefits of Pineapple WebMD