Te tajemnicze leśne owoce to skarbnica witamin. Pomogą w odchudzaniu, odmłodzą i obniżą poziom cukru we krwi. Dlaczego warto jeść jeżyny?

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Nazywane „czarnymi malinami” jeżyny zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych i witamin. Sprawdź w galerii, dlaczego warto je jeść. freepik.com
Najczęściej spotykamy je w lesie, natykając się na ich kolczaste gałęzie. Jeżyny można jednak z powodzeniem hodować we własnym ogródku. Mają oryginalny smak i z powodzeniem sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do wielu dań. Warto również zrobić sok czy dżem z jeżyn na zimę, aby zachować smak lata oraz korzystać z ich cennych dla zdrowia właściwości. Zobacz, dlaczego warto jeść jeżyny.

Spis treści

Jeżyny to smaczne i zdrowe owoce lasu

Jeżyna (Rubus fruticosus L.), inaczej ożyna lub ostrężyna należy do rodziny różowatych i jest bliską krewną maliny. Jest to niewielki krzew, którego długie pędy posiadają drobne, często haczykowate kolce. Jeżyny najczęściej spotykamy w lasach, ale można je także uprawiać we własnym ogrodzie. Owocują od sierpnia do jesiennych przymrozków, a ich dojrzałe owoce są ciemnogranatowe, a czasem nawet czarne. Jeżyny są soczyste, słodkie, ale lekko kwaskowe i bardzo smaczne.

Na co są zdrowe jeżyny? Sprawdź, dlaczego warto jeść te smaczne owoce leśne!

Kobieta ma jeżyny i jagody w misce
Nazywane „czarnymi malinami” jeżyny zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych i witamin. Sprawdź w galerii, dlaczego warto je jeść. freepik.com

Jeżyny zawierają duże ilości witamin C, E i A w postaci karotenoidów, a także K i z grupy B, w tym B1, B2, B3 i foliany. W owocach znajdziemy także składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, potas, magnez, cynk, miedź czy mangan. Poza tym mają także garbniki, kwas galusowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, albuminę jagodową, pektyny, cukry, willozynę oraz antocyjany, którym zawdzięczają swój ciemny kolor. Jeżyny są niskokaloryczne - 100 g to ok. 43 kcal oraz mają niski indeks glikemiczny, którego wartość wynosi IG=25.

Jak jeść jeżyny i co można z nich zrobić?

Jeżyny świetnie smakują na surowo jako przekąska między posiłkami. Sprawdzą się również jako dodatek do deserów, ciast, lodów, owsianki, jogurtu czy napojów. W takiej formie zawierają one najwięcej witamin i składników odżywczych. Jednak poza sezonem można skorzystać z jeżyn mrożonych, zamrażając je samodzielnie lub kupując mrożonki w sklepie. Można je także dostać w postaci liofilizowanej, co oznacza, że po zamrożeniu z owoców usuwana jest woda w procesie liofilizacji. Dzięki temu owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych.

Jeżyny świetnie nadają się również do przygotowywania przetworów takich jak dżemy, syropy, herbatki, nalewki, wina i soki z jeżyn. Ciemny barwnik zawarty w jeżynach stosuje się w wypiekach, napojach, galaretkach i gumach do żucia. Surowcem zielarskim o zdrowotnych właściwościach są również korzenie i liście jeżyny.

Zobacz, dlaczego warto często jeść jeżyny!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia