Spis treści
Jeżyny to smaczne i zdrowe owoce lasu
Jeżyna (Rubus fruticosus L.), inaczej ożyna lub ostrężyna należy do rodziny różowatych i jest bliską krewną maliny. Jest to niewielki krzew, którego długie pędy posiadają drobne, często haczykowate kolce. Jeżyny najczęściej spotykamy w lasach, ale można je także uprawiać we własnym ogrodzie. Owocują od sierpnia do jesiennych przymrozków, a ich dojrzałe owoce są ciemnogranatowe, a czasem nawet czarne. Jeżyny są soczyste, słodkie, ale lekko kwaskowe i bardzo smaczne.
Na co są zdrowe jeżyny? Sprawdź, dlaczego warto jeść te smaczne owoce leśne!
Jeżyny zawierają duże ilości witamin C, E i A w postaci karotenoidów, a także K i z grupy B, w tym B1, B2, B3 i foliany. W owocach znajdziemy także składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, potas, magnez, cynk, miedź czy mangan. Poza tym mają także garbniki, kwas galusowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, albuminę jagodową, pektyny, cukry, willozynę oraz antocyjany, którym zawdzięczają swój ciemny kolor. Jeżyny są niskokaloryczne - 100 g to ok. 43 kcal oraz mają niski indeks glikemiczny, którego wartość wynosi IG=25.
Jak jeść jeżyny i co można z nich zrobić?
Jeżyny świetnie smakują na surowo jako przekąska między posiłkami. Sprawdzą się również jako dodatek do deserów, ciast, lodów, owsianki, jogurtu czy napojów. W takiej formie zawierają one najwięcej witamin i składników odżywczych. Jednak poza sezonem można skorzystać z jeżyn mrożonych, zamrażając je samodzielnie lub kupując mrożonki w sklepie. Można je także dostać w postaci liofilizowanej, co oznacza, że po zamrożeniu z owoców usuwana jest woda w procesie liofilizacji. Dzięki temu owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych.
Jeżyny świetnie nadają się również do przygotowywania przetworów takich jak dżemy, syropy, herbatki, nalewki, wina i soki z jeżyn. Ciemny barwnik zawarty w jeżynach stosuje się w wypiekach, napojach, galaretkach i gumach do żucia. Surowcem zielarskim o zdrowotnych właściwościach są również korzenie i liście jeżyny.
Zobacz, dlaczego warto często jeść jeżyny!