Dlaczego czekolada jest taka dobra? Naukowcy poznali odpowiedź. To daje szanse na stworzenie pysznych, ale zdrowszych słodkości

Marta Siesicka-Osiak
Historia czekolady sięga przynajmniej 3 tysięcy lat, jednak w Europie smak owoców kakaowca poznano dopiero w pierwszej połowie XVI w.
Historia czekolady sięga przynajmniej 3 tysięcy lat, jednak w Europie smak owoców kakaowca poznano dopiero w pierwszej połowie XVI w. Pexels/Pixabay
Zespół brytyjskich naukowców sprawdził, dlaczego czekolada smakuje tak wyśmienicie. Tajemnica tkwi nie tylko w doborze jej składników, ale także w tym, że w naszych ustach zmienia się jej konsystencja. To może mieć większe znaczenie niż nam się wydawało!

Spis treści

Co sprawia, że czekolada tak bardzo nam smakuje?

Na to, jak odbieramy smak czekolady wpływa kilka czynników. Zależy to zarówno od jej składników, jak i składu naszej śliny oraz sposobu, w jaki słodycz rozpuszcza się naszych ustach.

Kluczową rolę na początku tego procesu odgrywa tłuszcz, który znajduje się w czekoladzie. Kiedy bierzemy do ust kostkę, pokrywa on wnętrze jamy ustanej tłustym filmem. Następnie pierwsze skrzypce grają cząsteczki kakao.

Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Leeds. Wyniki ich badań zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym „ACS Applied Materials and Interface”. Badacze przeprowadzili testy z użyciem luksusowej marki ciemnej czekolady na sztucznej powierzchni 3D przypominającej ludzki język.

Sprawdź także: Ten dodatek do kawy sprawi, że będzie zdrowa i pyszna. To zastrzyk energii i dopalacz dla mózgu. Zobacz jak działa kawa z kakao

Naukowcy wykorzystali techniki analityczne z dziedziny inżynierii zwanej trybologią. Bada ona interakcje powierzchni i płynów, poziomów tarcia między nimi i roli właściwości smarnych. Wszystkie te procesy odbywają się w naszych ustach, gdy sięgamy po kostkę czekolady.

Zdrowsza, ale równie smaczna czekolada? To możliwe!

Anwesha Sarkar, profesor ze School of Food Science and Nutrition w Leeds, mówi, że nauka o właściwościach smarnych daje wgląd w to, jak faktycznie odbieramy smak żywność.

– Można wykorzystać tę wiedzę do projektowania żywności o lepszym smaku, konsystencji lub o większych korzyściach zdrowotnych – tłumaczy. – Nie ma znaczenia czy czekolada ma 5 proc. tłuszczu czy 50 proc., ponieważ nadal będzie zachowywać się w ustach tak samo. Znaczenie ma natomiast lokalizacja tłuszczu. Wyniki naszych badań pokazują, że musi się on znajdować się w zewnętrznej warstwie czekolady – dodaje.

Naukowcy mają nadzieję, że dzięki swoim badaniom, doprowadzą do opracowania nowej generacji luksusowych czekoladek, które będą miały taką samą teksturę i podobne walory smakowe, ale będą zdrowsze.

– Nasze badania otwierają nowe możliwości. Producenci mogą dzięki nim, projektować ciemną czekoladę tak, aby zmniejszyć w niej zawartość tłuszczu – mówi dr Siavash Soltanahmadi, główny badacz.

Naukowcy uważają, że zastosowane przez nich techniki, można wykorzystać przy badaniu innych produktów spożywczych, które podobnie jak czekolada, przekształcają się ze stanu stałego w ciecz np. lodów, margaryny lub sera.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia