https://stronazdrowia.pl
reklama

Kakao na serce i młodość? Nowe badanie rzuca światło na działanie suplementu

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Chcesz mieć zdrowe serce do późnej starości? Naukowcy odkryli, że ekstrakt z kakao w postaci suplementu diety działa przeciwzapalnie i chroni serce. Dzięki temu odmładza i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu po 60. Taka dawka jest szczególnie korzystna u osób narażonych na choroby serca.

Spis treści

Tak kakao działa na zdrowie serca szczególnie seniorów

Nowe badanie sugeruje, że codzienne przyjmowanie suplementów z ekstraktem z kakao może pomóc w walce ze stanem zapalnym związanym z wiekiem, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca i innych przewlekłych schorzeń.

Chcesz mieć zdrowe serce? Naukowcy odkryli, że przyjmowanie ekstraktu z kakao w postaci suplementu obniża stan zapalny i tym samym chroni układ sercowo-naczyniowy.
Chcesz mieć zdrowe serce? Naukowcy odkryli, że przyjmowanie ekstraktu z kakao w postaci suplementu obniża stan zapalny i tym samym chroni układ sercowo-naczyniowy.
freepik.com

Z wiekiem wzrasta ryzyko rozwoju przewlekłych chorób takich jak choroby serca, udar mózgu, reumatyzm czy choroba Alzheimera. Rozwój tych chorób związany jest z obecnością stanu zapalnego, który można wykryć oznaczając poziom markerów stanu zapalnego. Naukowcy chcieli sprawdzić jak ekstrakt z kakao wpływa na te biomarkery.

Badacze skupili się na ekstrakcie z kakao, ponieważ zawiera on flawanole, które są silnymi przeciwutleniaczami działającymi przeciwzapalnie. Wcześniejsze badania wykazały, że te związki mogą wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kakao zmniejsza stan zapalny i chroni serce

Nowe badanie, opublikowane w czasopiśmie „Age and Ageing”, przeprowadzone przez lekarzy z Mass General Brigham (Stany Zjednoczone), miało na celu dokładniejsze zbadanie wpływu suplementów na biomarkery stanu zapalnego w dłuższej perspektywie. W eksperymencie wzięły udział kobiety w wieku 65 lat i starsze oraz mężczyźni w wieku 60 lat i starsi. Przez dwa lata uczestnicy przyjmowali 500 mg suplementu z ekstraktem kakaowym dziennie.

Analiza próbek krwi wykazała, że suplementacja ekstraktem z kakao znacząco obniżyła poziom białka CRP. Naukowcy odkryli, że dawka 500 mg suplementu z ekstraktu kakao dziennie spowolniła wzrost tego kluczowego markera stanu zapalnego, szczególnie u osób, które już na początku badania miały podwyższony poziom stanu zapalnego.

– Każdego roku u osób przyjmujących ekstrakt z kakao zaobserwowano spadek poziomu białka C-reaktywnego o wysokiej czułości (hsCRP) o około 8 proc. – czytamy w badaniu.

To odkrycie jest istotne, ponieważ podwyższony poziom hsCRP jest powiązany ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

Mimo pozytywnych wyników, badanie miało swoje ograniczenia. Ekstrakt z kakao nie wykazał wyraźnego wpływu na pozostałe badane markery stanu zapalnego.

Suplementy kakao jako dodatek do zdrowego stylu życia

Chociaż wyniki są obiecujące, eksperci podkreślają, że suplementy z kakao nie zastąpią zdrowego stylu życia.

– Nawyki związane ze stylem życia, takie jak dieta, ćwiczenia, sen i nie palenie papierosów, zawsze stanowią podstawę. Obecnie umieściłbym [suplementy kakao] w kategorii obiecujących dodatków, a nie strategii podstawowej – podkreśla Raj Dasgupta, lekarz chorób wewnętrznych, pulmonologii, intensywnej terapii i medycyny snu.

Przed rozpoczęciem suplementacji należy skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmuje się inne leki lub jest się wrażliwym na kofeinę.

– Kakao zawiera związki, które mogą działać trochę jak stymulanty. Jeśli przyjmujesz leki lub jesteś wrażliwy na kofeinę, warto skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji – ostrzega Dasgupta.

Jesteśmy na Google News, aktywuj gwiazdkę, aby uwzględnić nas wśród ulubionych źródeł

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia