Spis treści
- Na co pomaga syrop z cebuli? Właściwości i zastosowanie
- Jak zrobić syrop z cebuli na przeziębienie? Przepis i zalecane dawkowanie
- Cebula to naturalny antybiotyk
- Syrop z cebuli jest dobry dla dzieci. Czy nadaje się dla niemowlaka?
- Syrop z cebuli w ciąży. Przeciwwskazania i możliwe działania uboczne
- Syrop z cebuli – działania niepożądane i przeciwwskazania
Na co pomaga syrop z cebuli? Właściwości i zastosowanie
Syrop z cebuli, czyli sok z tego warzywa uzyskany przez zasypanie cukrem, to wyciąg zawierający jego bioaktywne związki. Pomaga zwłaszcza przy wirusowych infekcjach oddechowych, takich jak przeziębienie, grypa czy covid, a także przy bólu gardła, anginach i podobnych zakażeniach bakteryjnych.
Syrop z cebuli ma cenne właściwości, m.in.:
- antyseptyczne – przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwdrożdżakowo,
- przeciwzapalne,
- łagodzące katar i kaszel,
- ułatwiające oddychanie,
- usprawniające krążenie,
- prebiotyczne,
- poprawiające odporność.
Domowy syrop zwalczy kaszel i pomoże oczyścić płuca. Działa już po 1 dniu
Przy pierwszych objawach choroby lub w czasie infekcji przebiegającej z kaszlem sięgnij po domowy syrop na kaszel. Pomoże on oczyścić płuca i drogi oddechowe ze śluzu, dzięki czemu zwalczy objawy prze...
Cebula przynosi ulgę w objawach takich jak kaszel, zapalenie gardła, infekcje migdałków, angina oraz katar. Syrop z cebuli jest wygodnym domowym środkiem, który pomaga w przypadku uporczywego kaszlu suchego, ponieważ upłynnia wydzielinę w oskrzelach. Ułatwia też odkrztuszanie wydzieliny przy kaszlu mokrym.
Co więcej, syrop z cebuli rozszerza oskrzela (również u astmatyków) i łagodzi obrzęk śluzówek, ułatwiając oddychanie. Natomiast palące związki cebuli wspomagają oczyszczanie dróg oddechowych. Dzięki działaniu prebiotycznemu w stosunku do korzystnej mikroflory jelita wspomaga układ odpornościowy organizmu.
Jak zrobić syrop z cebuli na przeziębienie? Przepis i zalecane dawkowanie
Do przygotowania syropu z cebuli potrzebne są 2 składniki. To jest co najmniej jedna cebula oraz miód pszczeli bądź cukier. Syrop będzie gotowy nawet w ciągu kilku godzin.
Syrop cebulowy zwykle podaje się osobom dorosłym do 4 razy dziennie w dawce od 1 łyżeczki od herbaty do 2 łyżek stołowych (dawka zależy od mocy syropu). Dla dzieci powyżej 5. roku życia dawka wynosi w sumie 1-2 łyżeczki.
Przepisy na syrop z cebuli:
- Syrop z cebuli na szybko – posiekaj średnią cebulę, połóż na talerzyku, zasyp 2 łyżkami cukru i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin, po czym pij wydzielający się syrop i dodawaj kolejne porcje cukru.
- Syrop z cebuli całonocny – pokrój drobno średnią cebulę, przełóż do słoika, dodaj 2 łyżki miodu, wymieszaj, zamknij słoik i odstaw na noc. Do cebuli można też dodać pokrojone ząbki czosnku.
- Syrop z cebuli przekładany – pokrój 2-3 cebulę na grube plastry, po czym układaj warstwami w słoiku, przesypując cukrem lub przekładając niezbyt gęstym miodem i dociskając każdą warstwę do dna. Odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej na co najmniej 12 godzin. Od czasu do czasu potrząsaj zawartością słoika. Zużyj w ciągu kilku dni. Do cebuli możesz też dodać plastry cytryny (bez konserwantu na skórce – ekologicznej) albo obranego korzenia imbiru – dodatki te wzmacniają działanie syropu. Pij od łyżeczki do łyżki od 2-3 razy to 3-4 razy dziennie. U dzieci stosuj od 2. roku życia.
- Syrop z cebuli tartej – zetrzyj 2-3 cebule na stalowej lub szklanej tarce o grubych oczkach i wymieszaj ze 5 łyżkami miodu, odstaw na godzinę, a następnie powoli podgrzej (nie gotuj). Odcedź i wyciśnij z miazgi sok np. na sicie albo na chuście serowarskiej, ew. złożonej kilkukrotnie gazie. Pij po łyżeczce syropu 3 razy dziennie.
- Syrop z cebuli gotowany – pokrój drobno średnią cebulę, zalej szkl. wody i zagotuj, a następnie lekko schłódź, dodaj 2 łyżki cukru lub miodu, odstaw na 30 minut, po czym odcedź i przelej do czystego naczynia. Pij od 5 do 10 łyżek w ciągu dnia.
Dla lepszego działania stosowany w syropie cukier stołowy dobrze jest zastąpić miodem, który zawiera szereg związków antyseptycznych i wzmacniających odporność. W porównaniu jednak z wyrobami aptecznymi ten domowy i tak będzie zawierał go mniej, a na pewno będzie też wolny od stosowanych często konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Jako produkt świeżo przygotowany, będzie też najbogatszy w cenne aktywne związki.
Cebula to naturalny antybiotyk
Cebula jest cenionym lekiem na różne dolegliwości od co najmniej 5 tysięcy lat. Z jej właściwości korzystali już m.in. starożytni Sumerowie. Jej cebula, czyli przekształcony pęd podziemny o funkcji zapasowej stanowi dobre źródło witamin C, B1, B2, B6 i manganu, zawiera też: kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas i krzem.
Zawarte w cebuli związki obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Cebula zapewnia też związki o potwierdzonym działaniu hamującym rozwój komórek raka jelita grubego, prostaty, przełyku i żołądka. Natomiast obecny w niej związek o nazwie onionina A zapobiega rozwojowi raka jajnika.
Ponadto cebula obfituje w antyoksydanty takie jak kwercetyna oraz związki siarkowe będące pochodną aminokwasu cysteiny (oraz produkty ich rozpadu, obecne w olejkach lotnych). To głównie one zapewniają wyjątkowe właściwości tego warzywa, dzięki którym stosuje się ją:
- wewnętrzniew dolegliwościach związanych z przeziębieniem, a także przy astmie, schorzeniach serca czy pasożytach. Przyjmuje się ją nie tylko w postaci syropu, ale też soku, herbatki czy wina cebulowego.
- zewnętrznie cebuli używa się jej do dziś w takich dolegliwościach jak drobne rany, oparzenia, użądlenia owadów, odciski czy brodawki. Wyciąg z cebuli wchodzi w skład najskuteczniejszych kremów przeciw bliznom.
Syrop z cebuli jest dobry dla dzieci. Czy nadaje się dla niemowlaka?
Syrop z cebuli może być różnie tolerowany przez dzieci, co wynika głównie z jego intensywnego smaku. Niektóre maluchy jednak bardzo go lubią i nie będą mieć z nim problemów z jego przyjmowaniem.
Swego czasu przyjmowało się, że syrop z cebuli nadaje się dla dzieci powyżej 2., a nawet 5. roku życia. Jednak według najnowszej wiedzy nie ma przeciwwskazań do podawania niewielkich jego porcji (zwłaszcza, gdy nie jest bardzo słodki) również młodszym pociechom. Wprowadzenie cebuli do diety malucha tak jak w przypadku innych produktów wymaga czasu, by młody układ pokarmowy mógł się do nich przyzwyczaić.
Cebulę należy wprowadzać dopiero po innych, bardziej neutralnych w smaku warzywach, dodawaną jako przyprawa do dań gotowanych. Może to mieć miejsce już w 9.-10. miesiącu życia niemowlaka.
Syrop z cebuli w ciąży. Przeciwwskazania i możliwe działania uboczne
Syrop z cebuli jest bezpieczny dla kobiet ciężarnych, które ze względu na zdrowie dziecka nie powinny przyjmować chemicznych leków zwalczających objawy przeziębienia.
W niektórych przypadkach przyjmowanie syropu cebulowego w ciąży może mieć podwójnie korzystne działanie, ponieważ obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, które jest podniesione nawet u 6-8 proc. kobiet oczekujących pociechy. Tymczasem nieleczone nadciśnienie u ciężarnych grozi poważnymi powikłaniami.
Inaczej jest już u młodych matek, które karmią piersią. W ich przypadku syrop z cebuli może być niewskazany, ponieważ zawarte w nim związki wpływają na smak i skład mleka, które w efekcie może maluchowi nie smakować oraz wywoływać u niego kolki i gazy. Być może jednak małe jego ilości nie będą powodować niekorzystnych objawów – warto sprawdzić.
Intensywny zapach cebuli po spożyciu syropu można złagodzić za pomocą dodatku do niego soku z cytryny lub wypicia wody z cytryną, a jeszcze lepiej – zielonej herbaty, działającej nawet skuteczniej od gum do żucia).
Wadą syropu z cebuli może być wysoka zawartość cukrów prostych. W niektórych przypadkach lepiej więc będzie wybrać przepis przewidujący mniejszą ilość dodatku słodzącego, ew. zastąpić syrop sokiem z cebuli przygotowanym w wyciskarce wolnoobrotowej.
Syrop z cebuli – działania niepożądane i przeciwwskazania
Możliwe działania niepożądane syropu z cebuli, zwłaszcza przy dużej koncentracji jej związków, to podrażnienie śluzówki jamy ustnej i żołądka u osób wrażliwych (a przy spożyciu dużej ilości również obciążenie wątroby). Wiele z nich dobrze toleruje jednak cebulę gotowaną, duszoną lub smażoną w małej ilości tłuszczu. W tym przypadku bardziej polecany będzie syrop z cebuli przygotowany z jej podgrzewaniem.
Syrop z cebuli jest niewskazany dla osób z ostrym nieżytem żołądka i jelit oraz niskim ciśnieniem krwi. Jego stosowanie w przypadku przewlekłego przyjmowania leków (m.in. regulujących ciśnienie tętnicze czy przeciwkrzepliwych) najlepiej skonsultować z lekarzem.