Prosta w przygotowaniu, ale czy zdrowa? Kawa po turecku gości w każdym polskim domu. Ekspertka mówi, czy każdy może ją pić

Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia. W Polsce wciąż popularne jest picie tzw. kawy po turecku, czyli kawy mielonej zalewanej wrzątkiem. Zalewajka, parzucha czy plujka to inne nazwy, pod którymi jest znana. Czy picie kawy po turecku jest zdrowe? Zobacz, co na ten temat mówi ekspertka.

Spis treści

Czy picie kawy po turecku jest zdrowe? Ekspertka wyjaśnia

Kawa po turecku, plujka, zalewajka, parzucha… Pod tymi nazwami kryje się kawa, którą przygotowuje się chyba w najprostszy sposób – mielona kawa jest zalewana wrzątkiem. Choć umiarkowane picie kawy jest uznawane za zdrowe, to wiele zależy od sposobu jej parzenia. Czy kawa zalewajka jest zdrowa?

Kawa po turecku ma swoje zalety i wady.
Kawa po turecku ma swoje zalety i wady.
Tylinek/Getty Images

– Kawa mielona zalewana wrzątkiem ma swoje zalety i wady. Z jednej strony, kawa jest źródłem kofeiny, która pobudza układ nerwowy, poprawia koncentrację i może korzystnie wpływać na metabolizm. Zawiera również przeciwutleniacze, które mogą chronić organizm przed stresem oksydacyjnym i wspierać funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego – wymienia dr Katarzyna Bukol-Krawczyk, internistka z Grupy LUX MED.

Mimo wielu prozdrowotnych właściwości kawa plujka może też działać niekorzystnie. Czy kawa po turecku podnosi cholesterol?

– Sposób przygotowania kawy, czyli zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem, sprawia, że do napoju przedostają się związki oleiste, które mogą podnosić poziom tzw. złego cholesterolu LDL, co może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza u osób już obciążonych czynnikami ryzyka, takimi jak nadciśnienie czy miażdżyca – wyjaśnia lekarka.

Czy kawa parzona szkodzi na żołądek?

„Zły” cholesterol nie jest jedynym skutkiem ubocznym picia kawy po turecku. Popijając „plujkę”, możesz odczuwać też inne dolegliwości, które są związane z układem pokarmowym.

– Drobne cząsteczki kawy, które pozostają w napoju, mogą działać drażniąco na przewód pokarmowy, zwłaszcza u osób z refluksem, nadkwaśnością żołądka czy skłonnościami do dolegliwości trawiennych – ostrzega internistka.

Co zrobić, żeby uniknąć takich nieprzyjemności? Ekspertka podpowiada, jaka kawa jest łagodniejsza dla żołądka.

– W takim przypadku warto wybierać kawy filtrowane, np. przygotowywane w ekspresie przelewowym, kawiarce lub metodami alternatywnymi, takimi jak aeropress czy drip, które skutecznie oddzielają fusy od naparu – radzi dr Bukol-Krawczyk.

Kawa po turecku ma swoje zalety i wady. Jeśli nie masz problemów z cholesterolem ani żołądkiem, możesz cieszyć się jej smakiem. Pamiętaj jednak, że warto pić ją z umiarem. Osoby wrażliwe na drażniące działanie fusów powinny sięgać po kawy filtrowane, które są łagodniejsze dla układu pokarmowego.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia