Spis treści
Czy picie kawy po turecku jest zdrowe? Ekspertka wyjaśnia
Kawa po turecku, plujka, zalewajka, parzucha… Pod tymi nazwami kryje się kawa, którą przygotowuje się chyba w najprostszy sposób – mielona kawa jest zalewana wrzątkiem. Choć umiarkowane picie kawy jest uznawane za zdrowe, to wiele zależy od sposobu jej parzenia. Czy kawa zalewajka jest zdrowa?

– Kawa mielona zalewana wrzątkiem ma swoje zalety i wady. Z jednej strony, kawa jest źródłem kofeiny, która pobudza układ nerwowy, poprawia koncentrację i może korzystnie wpływać na metabolizm. Zawiera również przeciwutleniacze, które mogą chronić organizm przed stresem oksydacyjnym i wspierać funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego – wymienia dr Katarzyna Bukol-Krawczyk, internistka z Grupy LUX MED.
Mimo wielu prozdrowotnych właściwości kawa plujka może też działać niekorzystnie. Czy kawa po turecku podnosi cholesterol?
– Sposób przygotowania kawy, czyli zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem, sprawia, że do napoju przedostają się związki oleiste, które mogą podnosić poziom tzw. złego cholesterolu LDL, co może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza u osób już obciążonych czynnikami ryzyka, takimi jak nadciśnienie czy miażdżyca – wyjaśnia lekarka.
Czy kawa parzona szkodzi na żołądek?
„Zły” cholesterol nie jest jedynym skutkiem ubocznym picia kawy po turecku. Popijając „plujkę”, możesz odczuwać też inne dolegliwości, które są związane z układem pokarmowym.
– Drobne cząsteczki kawy, które pozostają w napoju, mogą działać drażniąco na przewód pokarmowy, zwłaszcza u osób z refluksem, nadkwaśnością żołądka czy skłonnościami do dolegliwości trawiennych – ostrzega internistka.
Co zrobić, żeby uniknąć takich nieprzyjemności? Ekspertka podpowiada, jaka kawa jest łagodniejsza dla żołądka.
– W takim przypadku warto wybierać kawy filtrowane, np. przygotowywane w ekspresie przelewowym, kawiarce lub metodami alternatywnymi, takimi jak aeropress czy drip, które skutecznie oddzielają fusy od naparu – radzi dr Bukol-Krawczyk.
Kawa po turecku ma swoje zalety i wady. Jeśli nie masz problemów z cholesterolem ani żołądkiem, możesz cieszyć się jej smakiem. Pamiętaj jednak, że warto pić ją z umiarem. Osoby wrażliwe na drażniące działanie fusów powinny sięgać po kawy filtrowane, które są łagodniejsze dla układu pokarmowego.