Picie kawy zmniejsza ryzyko śmierci. Jest warunek: musisz ją pić w odpowiedni sposób. Lepiej zapomnij o tych dwóch dodatkach

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Picie kawy może zmniejszać ryzyko śmierci, ale tylko wtedy, gdy jest pita w odpowiedni sposób
Picie kawy może zmniejszać ryzyko śmierci, ale tylko wtedy, gdy jest pita w odpowiedni sposób freepik
Zwykła filiżanka kawy może stać się sprzymierzeńcem zdrowia – o ile nie dodasz do niej niezdrowych dodatków. Naukowcy z Uniwersytetu Tufts dowodzą, że czarna kawa obniża ryzyko zgonu, szczególnie z powodu chorób serca. Ale uwaga: im więcej słodkich i tłustych dodatków, tym mniej korzyści. Sprawdź, jak pić kawę, by naprawdę służyła zdrowiu i życiu.

Spis treści

Kawa może obniżyć ryzyko śmierci


Picie kawy może być powiązane ze zmniejszonym ryzykiem śmierci. Naukowcy z Uniwersytetu Tufts w Bostonie poinformowali, że picie jednej do dwóch filiżanek kawy z kofeiną dziennie wiązało się z niższym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, szczególnie z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

Badacze odkryli, że czarna kawa oraz kawa z niską zawartością dodanego cukru i tłuszczów nasyconych były związane z 14-procentowym spadkiem ryzyka zgonu. Takiego związku nie zaobserwowano w przypadku kawy z dużą ilością dodanego cukru i tłuszczów nasyconych.

– Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, a ponieważ prawie połowa dorosłych Amerykanów deklaruje picie przynajmniej jednej filiżanki dziennie, ważne jest, byśmy wiedzieli, co to może oznaczać dla zdrowia – powiedziała Fang Fang Zhang, profesor rodziny Neely w Szkole Friedmana. – Korzyści zdrowotne płynące z kawy mogą wynikać z jej związków bioaktywnych, ale nasze wyniki sugerują, że dodatek cukru i tłuszczów nasyconych może zmniejszać te korzyści w zakresie śmiertelności.


Prof. Zhang była główną autorką badania wspieranego przez National Institutes of Health, które zostało opublikowane w poniedziałek 16 czerwca 2025 r. w The Journal of Nutrition.

Ile pić kawy dziennie, żeby być zdrowym?


W badaniu obserwacyjnym autorzy przeanalizowali dane z dziewięciu kolejnych cykli National Health and Nutrition Examination Survey, obejmując 46 000 dorosłych powyżej 20. roku życia, którzy wypełnili ważną ocenę tego, co spożyli w ciągu 24 godzin pierwszego dnia badania. Dane zbierano w latach 1999–2018.

Ostatecznie odkryli, że picie jednej filiżanki kawy dziennie wiązało się z 16-procentowym spadkiem ryzyka śmierci. Ryzyko to spadało o kolejny procent przy spożyciu dwóch do trzech filiżanek. Jednak większa liczba filiżanek nie przynosiła dodatkowych efektów, a związek między kawą a niższym ryzykiem śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych słabł przy spożyciu powyżej trzech filiżanek dziennie.

Jaka jest najlepsza pora na picie kawy?

Badanie to opiera się na wcześniejszych analizach potwierdzających wnioski Uniwersytetu Tulane. Dziesięcioletnie badanie 40 000 dorosłych Amerykanów wykazało, że osoby, które były szczególnie porannymi kawoszami, miały o 31 proc. mniejsze ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych i o 16 proc. mniejsze ryzyko wcześniejszej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny niż osoby, które nie piły kawy.

Zdrowie

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

– Niewiele badań analizowało, jak dodatki do kawy mogą wpływać na związek między jej spożyciem a ryzykiem śmierci, a nasze badanie jest jednym z pierwszych, które ilościowo określiło, ile słodzika i tłuszczów nasyconych jest dodawanych – powiedziała dr Bingjie Zhou, pierwsza autorka badania. – Nasze wyniki są zgodne z Wytycznymi Żywieniowymi dla Amerykanów, które zalecają ograniczenie dodanego cukru i tłuszczów nasyconych – dodała.



© Independent Digital News & Media Ltd

Źródło: The Independent/PPG

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia