Spis treści
Te owoce to nie tylko smaczna przekąska, ale też dopalacz dla mózgu i serca
Badanie opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition przeprowadzone przez naukowców z Wydziału Nauk Przyrodniczych i Medycyny King's College w Londynie (Wielka Brytania) udowadnia, że codzienne jedzenie jagód lub borówek usprawnia przepływ krwi w mózgu i naczyniach krwionośnych. Dzięki temu te niepozorne owoce poprawiają funkcje poznawcze i wykonawcze mózgu, polepszają pamięć, obniżają ciśnienie krwi i zapewniają zdrowie układu sercowo-naczyniowego szczególnie u osób w starszym wieku.
W badaniu wzięło udział 61 zdrowych osób w wieku od 65 do 80 lat. Zostali oni podzieleni na 2 grupy:
- pierwsza piła napój sporządzony z 26 gramów liofilizowanego proszku z dzikich jagód (co odpowiada około 178 gramom jagód),
- druga grupa otrzymywała tak samo wyglądające placebo (nie zawierające proszku z jagód).
Jagody na problemy z pamięcią i nadciśnienie
Uczestnicy pili napój codziennie przez 12 tygodni. Na początku badania i po jego zakończeniu badacze zmierzyli m.in. funkcje poznawcze, sztywność tętnic, ciśnienie krwi, mózgowy przepływ krwi, a także badania moczu u uczestników.
Wyniki badań udowodniły, że osoby, które codziennie spożywały napój ze sproszkowanymi jagodami po 3 miesiącach miały lepszą pamięć i szybciej przypominały sobie listę słów oraz dokładniej rozwiązywały zadania na koncentrację. U osób spożywających napój z jagodami zauważono również obniżenie skurczowego ciśnienia krwi o 3,59 mmHG i poprawę funkcji naczyń krwionośnych w porównaniu do osób stosujących placebo. Poprawa tych parametrów prowadzi do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
To badanie jest pierwszym tego rodzaju, a wyniki sugerują, że codzienne spożycie dzikich jagód może pomóc obniżyć ryzyko chorób układu krążenia u ludzi poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poprawę funkcji naczyń krwionośnych – powiedziała autorka badania dr Ana Rodriguez-Mateos, wykładowca żywienia na Wydziale Nauk o Żywieniu King's College w Londynie.
Ile jagód i borówek jeść, aby mieć zdrowe serce i dobrą pamięć?
Uczestnicy badania pili napój ze sproszkowanym ekstraktem z jagód. W badaniach naukowych stosowane są sproszkowane substancje dla osiągnięcia dokładniejszych pomiarów. Użyte w badaniu 26 g liofilizowanego proszku z czarnych jagód odpowiada około 178 g jagód, czyli ok. 80 szt. całych owoców. Oznacza to, że wystarczy niewielka ilość tych owoców, ale spożywana codziennie, aby odnieść korzyści dla zdrowia serca i mózgu. Jednak nie tylko jagody mają takie działanie, bo wcześniejsze badania sugerują, że również borówki, a także inne owoce mają podobne właściwości.
Uważamy, że za tymi efektami stoją niebieskie pigmenty w jagodach, antocyjany, które są rodzajem polifenoli obecnych również w innych produktach spożywczych, takich jak truskawki, maliny, czerwone winogrona i fioletowe warzywa, ponieważ wzrost ich metabolitów zaobserwowano w moczu ochotników po 12 tygodniach spożycia – powiedziała dr Rodriguez-Mateos.
Antocyjany nadają owocom ciemny kolor, ale ich głównym działaniem odkrytym w badaniu była poprawa przepływu krwi zarówno w naczyniach krwionośnych, jak i w mózgu. Dzięki temu cały organizm jest lepiej dotleniony, co wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu, serca oraz wszystkich organów, komórek i układów. Jednak dokładny mechanizm działania polifenoli nadal nie został poznany. Dr Ana Rodriguez-Mateos dodała, że potrzebne są kolejne badania.
Źródło: Wild blueberry (poly)phenols can improve vascular function and cognitive performance in healthy older individuals: a double-blind randomized controlled trial The American Journal of Clinical Nutrition
Miej ciśnienie pod kontrolą
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?