Spis treści
Te owoce to nie tylko smaczna przekąska, ale też dopalacz dla mózgu i serca
Badanie opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition przeprowadzone przez naukowców z Wydziału Nauk Przyrodniczych i Medycyny King's College w Londynie (Wielka Brytania) udowadnia, że codzienne jedzenie jagód lub borówek usprawnia przepływ krwi w mózgu i naczyniach krwionośnych. Dzięki temu te niepozorne owoce poprawiają funkcje poznawcze i wykonawcze mózgu, polepszają pamięć, obniżają ciśnienie krwi i zapewniają zdrowie układu sercowo-naczyniowego szczególnie u osób w starszym wieku.
W badaniu wzięło udział 61 zdrowych osób w wieku od 65 do 80 lat. Zostali oni podzieleni na 2 grupy:
- pierwsza piła napój sporządzony z 26 gramów liofilizowanego proszku z dzikich jagód (co odpowiada około 178 gramom jagód),
- druga grupa otrzymywała tak samo wyglądające placebo (nie zawierające proszku z jagód).
Jagody na problemy z pamięcią i nadciśnienie
Uczestnicy pili napój codziennie przez 12 tygodni. Na początku badania i po jego zakończeniu badacze zmierzyli m.in. funkcje poznawcze, sztywność tętnic, ciśnienie krwi, mózgowy przepływ krwi, a także badania moczu u uczestników.
Wyniki badań udowodniły, że osoby, które codziennie spożywały napój ze sproszkowanymi jagodami po 3 miesiącach miały lepszą pamięć i szybciej przypominały sobie listę słów oraz dokładniej rozwiązywały zadania na koncentrację. U osób spożywających napój z jagodami zauważono również obniżenie skurczowego ciśnienia krwi o 3,59 mmHG i poprawę funkcji naczyń krwionośnych w porównaniu do osób stosujących placebo. Poprawa tych parametrów prowadzi do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
To badanie jest pierwszym tego rodzaju, a wyniki sugerują, że codzienne spożycie dzikich jagód może pomóc obniżyć ryzyko chorób układu krążenia u ludzi poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poprawę funkcji naczyń krwionośnych – powiedziała autorka badania dr Ana Rodriguez-Mateos, wykładowca żywienia na Wydziale Nauk o Żywieniu King's College w Londynie.
Ile jagód i borówek jeść, aby mieć zdrowe serce i dobrą pamięć?
Uczestnicy badania pili napój ze sproszkowanym ekstraktem z jagód. W badaniach naukowych stosowane są sproszkowane substancje dla osiągnięcia dokładniejszych pomiarów. Użyte w badaniu 26 g liofilizowanego proszku z czarnych jagód odpowiada około 178 g jagód, czyli ok. 80 szt. całych owoców. Oznacza to, że wystarczy niewielka ilość tych owoców, ale spożywana codziennie, aby odnieść korzyści dla zdrowia serca i mózgu. Jednak nie tylko jagody mają takie działanie, bo wcześniejsze badania sugerują, że również borówki, a także inne owoce mają podobne właściwości.
Uważamy, że za tymi efektami stoją niebieskie pigmenty w jagodach, antocyjany, które są rodzajem polifenoli obecnych również w innych produktach spożywczych, takich jak truskawki, maliny, czerwone winogrona i fioletowe warzywa, ponieważ wzrost ich metabolitów zaobserwowano w moczu ochotników po 12 tygodniach spożycia – powiedziała dr Rodriguez-Mateos.
Antocyjany nadają owocom ciemny kolor, ale ich głównym działaniem odkrytym w badaniu była poprawa przepływu krwi zarówno w naczyniach krwionośnych, jak i w mózgu. Dzięki temu cały organizm jest lepiej dotleniony, co wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu, serca oraz wszystkich organów, komórek i układów. Jednak dokładny mechanizm działania polifenoli nadal nie został poznany. Dr Ana Rodriguez-Mateos dodała, że potrzebne są kolejne badania.
Źródło: Wild blueberry (poly)phenols can improve vascular function and cognitive performance in healthy older individuals: a double-blind randomized controlled trial The American Journal of Clinical Nutrition
