Kawa chroni nerki? Picie 2–3 filiżanek dziennie obniża ryzyko ich ostrego uszkodzenia. Jak kawa działa na nerki? Te właściwości warto znać

Agata Siemiaszko
Badacze zaobserwowali ochronny wpływ czarnej kawy na nerki.
Badacze zaobserwowali ochronny wpływ czarnej kawy na nerki. Farknot_Architect/gettyimages.com
Szacuje się, że codziennie kawę pije prawie 75 proc. Polaków, a co drugi z nich po ten aromatyczny napój sięga nawet kilka razy dziennie. Istnieje wiele dowodów naukowych na to, że kawa zmniejsza ryzyko rozwoju wielu schorzeń, w tym cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona, a nawet raka prostaty. Najnowsze analizy sugerują, że picie codziennie 2–3 filiżanek kawy działa również ochronnie na nerki i zmniejsza ryzyko ich ostrego uszkodzenia. Poznaj szczegóły badania i sprawdź, jak w naturalny sposób zadbać o zdrowie nerek.

Spis treści

Regularne picie kawy działa ochronnie na nerki

W licznych badaniach udowodniono, że regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona, a nawet raka wątroby i prostaty. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych postanowili jednak sprawdzić, jak ten aromatyczny napój wpływa na pracę nerek, a przede wszystkim na ich ewentualne uszkodzenie (AKI).

Eksperci przeanalizowali dane pochodzące z Badania Ryzyka Miażdżycy w Społecznościach od ponad 14 tys. osób, w wieku od 45 do 64 lat, z prawidłową funkcją nerek.

Zobacz też: Choruje co 6. Polak. Większość o tym nie wie. Choroby nerek zabijają, tak samo jak rak

Analiza trwała 24 lata, a badacze obserwowali ilość wypijanej kawy i wskaźnik hospitalizacji z powodu ostrego uszkodzenia nerek (AKI). Podczas analizy doszło do 1694 incydentów AKI. Wyniki zostały opublikowane w Kidney International Reports.

Naukowcy pogrupowali wszystkich uczestników pod względem liczby wypijanych filiżanek kawy dziennie:

  • 27 proc. nigdy nie piło kawy,
  • 14 proc. wypijało mniej niż filiżankę kawy,
  • 19 proc. wypijało 1 filiżankę,
  • 23 proc. wypijało 2–3 filiżanki,
  • 17 proc. wypijało więcej niż 3 filiżanki.

Do jakich wniosków doszli eksperci?

Zaobserwowano, że picie dowolnej ilości czarnej i niesłodzonej kawy dziennie wiąże się z 11 proc. niższym ryzykiem ostrego uszkodzenia nerek. Natomiast u osób, które spożywały codziennie 2-3 filiżanki tego napoju ryzyko uszkodzenia nerek było niższe aż o 23 proc.

Dlaczego kawa działa korzystnie na organizm?

Naukowcy sugerują, że ochronne działanie kawy na nerki to zasługa bioaktywnych związków w kawie, które poprawiają przepływ krwi przez nerki i ułatwiają wykorzystanie tlenu w tych narządach. Mowa tutaj o trygonelinie i kwasie chlorogenowym, które jako silne antyoksydanty zmniejszają stan zapalny w organizmie oraz chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Badacze podkreślają jednak, że konieczne jest przeprowadzenie dalszych analiz, które pozwoliłyby dokładniej poznać zaobserwowane zależności. Dodatkowo naukowcy sugerują, że wyniki mogą być zafałszowane przez to, że uczestnicy sami zgłaszali liczbę wypijanych kaw, co stwarzało prawdopodobieństwo pojawienia się błędów.

Jak zadbać o zdrowie nerek?

Nerki pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie, w tym oczyszczają krew z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, a także regulują gospodarkę wodno-elektrolitową w organizmie. Gdy te niewielkie narządy zaczynają nieprawidłowo pracować, może dojść do rozwoju poważnych chorób, takich jak zapalenie, kamica, niewydolność, a nawet rak nerki.

Jak zadbać o prawidłową pracę nerek? Przedstawiamy ogólne zasady, które wspierają funkcję tych narządów:

  1. Ogranicz spożywanie soli do 5 g dziennie.
  2. Pij minimum 2 litry płynów dziennie. Staraj się wybierać wodę lub napary ziołowe.
  3. Idź do łazienki, gdy tylko czujesz potrzebę. Nie wstrzymuj oddawania moczu, ponieważ wielogodzinne przepełnienie pęcherza może prowadzić do cofania się płynów do dróg moczowych, a tym samym zwiększać ryzyko rozwoju zakażenia bakteryjnego.
  4. Nie nadużywaj leków przeciwbólowych, ponieważ zmniejszają one przepływ krwi przez nerki.
  5. Unikaj palenia tytoniu i picia alkoholu.
  6. Utrzymuj prawidłową masę ciała.
  7. Spożywaj tylko umiarkowane ilości produktów zawierających szczawiany (szczaw, szpinak, botwinka i rabarbar), ponieważ ich nadmiar w organizmie może powodować rozwój kamicy nerkowej.

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia