Spis treści
Jak zrobić prawdziwy kogel-mogel?
Kogel-mogel to bardzo prosty deser z surowych jajek z dodatkiem cukru. Żeby mieć pewność, że deser jest bezpieczny do spożycia najlepiej zastosować dobrej jakości jajka z wolnego wybiegu lub bio. Należy je przechowywać w lodówce i wyjąć ok. 30 minut przed przygotowywaniem z nich dania, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Bezpośrednio przed spożyciem trzeba je umyć w ciepłej wodzie i sparzyć wrzątkiem, aby przy rozbijaniu jajka ze skorupki do jego wnętrza nie przedostały się bakterie salmonelli. Aby przygotować oryginalny kogel-mogel taki, jaki robiły nam mamy i bacie w czasach PRL wystarczą 2 składniki:
- 2 świeże jaja kurze,
- 3 łyżki białego cukru.
Jak zrobić prawdziwy kogel-mogel?
- Oddziel białko od żółtka. Do miseczki przełóż same żółtka.
- Dodaj do nich cukier.
- Całość ucieraj łyżką, mikserem lub blenderem, aż masa zgęstnieje i zmieni kolor na jaśniejszy.
- Tak przygotowany deser należy od razu zjeść.
Zamiast cukru dodaj 2 łyżki miodu, aby kogel-mogel zyskał więcej wartości odżywczych. W takiej formie jeszcze lepiej sprawdzi się on jako lek na przeziębienie, kaszel i ból gardła. Smak natomiast możesz wzbogacić, dodając łyżkę kakao, sok z cytryny lub białka ubite na pianę.
Co stanie się z twoim organizmem, jeśli będziesz codziennie jeść jajka?
Jajko na miękko, jajko faszerowane, a może na twardo? Sposobów przygotowania tego wyjątkowo pożywnego produktu jest naprawdę wiele. Ponieważ sięgamy po nie wyjątkowo często, zastanawiamy się ile jajek...
Czy kogel-mogel jest zdrowy?
Skromny i zapomniany deser z czasów dzieciństwa tradycyjnie był stosowany nie tylko jako przekąska, ale też jako lek. Jego lecznicze właściwości wynikają z zawartości surowego żółtka jaja, które jest skoncentrowanym źródłem składników odżywczych niezbędnych do rozwoju zarodka. Dzięki temu żółtka jaj to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają one witaminy takie jak A, B1, B2, B3, B6, K, E oraz kwas foliowy, a także żelazo, fosfor, wapń, miedź, magnez, selen, cynk, beta karoten, luteinę i cholesterol.
Składniki te wspomagają działanie układu odpornościowego, a także chronią błony śluzowe. Dzięki temu łagodzą ból gardła, wspomagają leczenie kaszlu i chrypki. Pamiętaj więc, aby kogel-mogel stosować w czasie przeziębienia czy grypy, a także na podrażnione gardło i struny głosowe, zwłaszcza jeśli głosu używasz na co dzień w pracy (np. jako wykładowca, prezenter czy piosenkarz).
Żółtko jaja jest także sycące oraz dość kaloryczne, 100 gramów dostarcza 147 kalorii. Jednak są to „zdrowe” kalorie, które w czasie osłabienia z powodu infekcji pozwalają na szybsze pokonanie choroby i powrót do zdrowia.
Aminokwasy znajdujące się w żółtku takie jak tryptofan i tyrozyna mają właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że zwalczają wolne rodniki, a więc opóźniają procesy starzenia. Działają także przeciwnowotworowo, wspomagają pracę serca i układu nerwowego.
Z czym najlepiej jeść jajka? 5 najzdrowszych dodatków, nie tylko na śniadanie
Średnio zjadamy między 3 a 4,5 jajka tygodniowo, co daje całą masę możliwości ich przygotowania. Duże znaczenie ma nie tylko to czy jajka trafią na patelnię, czy do garnka z wodą. Istotne są także dod...