Probiotyk lekiem i szczepionką na COVID-19! Korzystne bakterie łagodzą objawy infekcji, zmniejszają śmiertelność, mogą posłużyć do szczepień

Anna Rokicka-Żuk
Lek na COVID-19 na bazie probiotyków podlega obecnie badaniom klinicznym
Lek na COVID-19 na bazie probiotyków podlega obecnie badaniom klinicznym nevodka/123RF
Probiotyczne bakterie wspierają walkę z COVID-19 – dotychczasowe obserwacje na temat ochronnej roli prawidłowej mikroflory w organizmie zyskały praktyczne potwierdzenie w badaniach. Już wcześniej wiedzieliśmy, że mogą zmniejszać śmiertelność zakażenia koronawirusem, teraz jednak powstają bazujące na nich leki, a nawet szczepionki przeciw SARS-CoV-2! Sprawdź, które szczepy bakterii mlekowych i nie tylko mogą wspomagać ochronę i leczenie zakażenia, a także jakie efekty lecznicze zapewnia nowa kombinacja probiotyków.

Probiotyki to żywe mikroorganizmy zamieszkujące organizm o udowodnionym korzystnym działaniu na zdrowie. Istota ich znaczenia w ochronie przed chorobami jest wciąż przedmiotem odkryć, a ostatnio więcej mówi się o ich wpływie na sferę psychiki, zdrowie skóry i obronę organizmu przed chorobami oddechowymi.

Już wcześniej badania wskazywały na ochronną rolę probiotycznych bakterii w stosunku do wirusów wywołujących łagodne infekcje układu oddechowego, a spożycie zawierających je produktów fermentowanych powiązano z mniejszą śmiertelnością COVID-19.

Dowiedz się więcej na temat:

Szczepy probiotycznych bakterii w walce z koronawirusem

Prace nad zastosowaniem probiotyków w walce z pandemią trwają pełną parą. W ich ramach w ostatnich miesiącach dokonano wielu odkryć, rozwijając wiedzę na temat wpływu mikroflory jelita grubego na poziom stanu zapalnego w ustroju. Przywracanie jej równowagi zaburzonej przez infekcję SARS-CoV-2 uznano nawet za działanie ochronne przed powikłaniami.

Pomocne rodzaje probiotyków opisano w lutym 2021 roku na łamach pisma „Nutrition Research”. W ramach opisanego tam badania zidentyfikowano grupę ich gatunków i szczepów, które mogą mieć istotny wpływ na przebieg COVID-19.

Dokonując analizy dostępnej literatury jego autorzy znaleźli liczne dowody na to, że wywierając działanie immunomodelujące żywe i martwe probiotyki zmniejszają śmiertelność grypy i chronią przed innymi infekcjami wirusowym.

Za najbardziej skuteczne drobnoustroje probiotyczne przeciw COVID-19 uznano:

  • Lactobacillus gasseri SBT2055,
  • Lactobacillus casei DK128,
  • Bacillus subtilis 3,
  • Lactobacillus rhamnosus CRL1505,
  • Bifidobacterium bifidum.

Zidentyfikowano też inne szczepy drobnoustrojów tylko nieco mniej efektywne od powyższych:

  • Lactobacillus rhamnosus GG,
  • Lactobacillus casei,
  • Lactobacillus plantarum,
  • Lactobacillus casei Shirota,
  • Bifidobacterium lactis Bb-12,
  • Bifidobacterium longum
  • Lactobacillus reuteri ATCC 55730,
  • Lactobacillus paracasei,
  • Lactobacillus casei 431,
  • Lactobacillus fermentum PCC,
  • Bifidobacterium infantis 35624.
Probiotyczne bakterie i droźdż ewspierają zdrowie na różne sposoby, m.in. kształtując odporność organizmu. Ich źródłem są fermentowane napoje mleczne, kiszonki warzywne czy tradycyjne przetwory azjatyckie. Zobacz, które produkty warto jeść jak najczęściej.

Należą do najzdrowszych. Takie produkty mają niezwykłą moc. ...

Probiotyki bazą leku i szczepionki na COVID-19

Probiotyczne bakterie są badane pod kątem skuteczności leczenia COVID-19, ale także jego prewencji. W kwietniu 2021 roku hiszpańska firma Sequentia Biotech wraz z NextBiomics zgłosiły patent zawierającej je bakteryjnej szczepionki przeciw COVID-19.

Nowatorskie rozwiązanie wykorzystuje znany już probiotyczny szczep bakterii Escherichia coli Nissle 1917, która w innych wersjach jest groźnym patogenem. Jest on jednak zmodyfikowany w taki sposób, by wywoływał w organizmie produkcję białek kolca koronawirusa SARS-CoV-2, na które organizm się uodparnia. Bazuje więc na tej samej zasadzie działania, co stosowane już szczepionki innych typów.

W ten sposób dochodzi do immunizacji przeciw koronawirusowi poprzez stymulowanie układu pokarmowego, ponieważ w odpowiedzi na preparat organizm zwiększa w błonach śluzowych układu trawienia i oddechowego stężenia przeciwciał IgM i IgA, a ponadto trwałych IgA.

Natomiast naukowcy meksykańscy przeprowadzili randomizowane badanie kliniczne, by określić efektywność i bezpieczeństwo formuły probiotycznej w leczeniu objawowego COVID-19. Uczestnicy badania, 150 osób z potwierdzoną infekcją SARS-CoV-2, przyjmowali jedną kapsułkę z probiotykami dziennie przez 30 dni, przy czym żaden z nich (ani z grupy placebo) nie wymagał hospitalizacji i nie doszło też do zgonów.

Nowy lek zawiera cztery specjalne szczepy bakterii mlekowych, które w swoich klasycznych wersjach występują w kiszonkach warzywnych i fermentowanych napojach mlecznych:

  • Lactobacillus plantarum KABP022,
  • L. plantarum KABP023,
  • L. plantarum KABP033,
  • Pediococcus acidilacti KABP021.

Stwierdzono, że 53 proc. pacjentów otrzymujących korzystne bakterie doszło do całkowitej remisji infekcji w ciągu badania, podczas gdy w grupie otrzymującej placebo miała miejsce tylko u 28 proc. osób. U chorych przyjmujących probiotyki szybciej ustępowały objawy infekcji, takie jak gorączka, kaszel, ból głowy i mięśni, duszności. U tych z powikłaniami płucnymi szybciej doszło też do poprawy widocznej w badaniach RTG.

Efekty terapii były nawet bardziej namacalne, ponieważ w porównaniu z grupą kontrolną u pacjentów stwierdzono znaczną poprawę następujących parametrów:

  • niższy ładunek koronawirusa w nosogardzieli,
  • wyższe poziomy przeciwciał anty-SARS-CoV-2 typu IgG i IgM w osoczu krwi,
  • spadek we krwi stężenia białka C-reaktywnego (wskaźnik CRP), które jest wskaźnikiem stanu zapalnego,
  • obniżenie poziomu D-dimerów, będącego znacznikiem procesów zakrzepowych w układzie krążenia.

Choć wśród uczestników wystąpiły przypadki typowych powikłań infekcji, były znacznie częstsze w grupie placebo (42 proc. w porównaniu z 27 proc.), co wskazuje na ich związek z chorobą, a nie – leczeniem.

Badane preparaty probiotyczne czekają kolejne fazy badań – tak samo, jak w przypadku leków, jednak do ich wprowadzenia na rynek jest coraz bliżej.

Sprawdź, jakie czynniki mogą doprowadzić do rozwoju zakrzepicy żylnej i co możesz zrobić, aby uchronić się przed tą groźną chorobą. Na wiele z nich masz duży wpływ!

Może doprowadzić do nagłej śmierci. Sprawdź 15 czynników ryz...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najważniejsze wiadomości z kraju i ze świata

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

B
Barbara

Jeśli taka metoda miałaby pomóc to jak najbardziej warto próbować. Szczepionki, leki i może uda się tą epidemię raz na zawsze zatrzymać? Co do leczenia jelit to ciekawe jak z przeszczepieniami mikrobioty jelitowej, czy nie przyniosłyby poprawy stanu zdrowia? Skoro covid niszczy jelita. Preparaty do przeszczepień przygotowuje firma Human Biome Institute, najlepsze preparaty na rynku obecnie.

G
Gość
26 maja, 14:50, Gość:

wódka i ogórki kiszone ewentualnie kapusta kiszona

Niestety, wódka raczej zaszkodzi. Ogórki i kapusta -- i owszem. Warto zajadać.

G
Gość

wódka i ogórki kiszone ewentualnie kapusta kiszona

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia