D-dimery a zakrzepy w organizmie
D-dimery to specyficzne związki chemiczne, będące wskaźnikiem fibrynolizy (proces rozpadu skrzepu) – powstają w wyniku rozkładu fibryny (białko stanowiące rusztowanie skrzepu). D-dimery to naturalne produkty uboczne związane z mechanizmami krzepliwości krwi.
Gdy przerwana zostaje ciągłość tkanek, uruchamia się kaskada krzepnięcia. W wyniku wielu skomplikowanych procesów powstaje skrzep, hamujący krwawienie. Działa on jak klej przywracający tkankom ciągłość i wspomagający ich regenerację. Gdy uszkodzone tkanki zostaną odbudowane, skrzep z fibryny przestaje być potrzebny i odpada.
D-dimer powstaje w procesie rozkładu fibryny, białka będącego szkieletem skrzepu, który zachodzi przy udziale licznych enzymów. Obecność d-dimerów w organizmie jest więc całkowicie normalna. Czasem jednak procesy krzepnięcia wymakają się spod kontroli i zaczynają zachodzić mimo braku takiej fizjologicznej potrzeby.
Kiedy w nieuszkodzonym, zdrowym naczyniu krwionośnym tworzą się czopy (skrzepy), ich światło zostaje zmniejszone. Wędrujący wraz z krwią skrzep, gdy natrafi na cieńsze naczynie, przez które nie może popłynąć dalej – zatyka je. Jest to jednoznaczne z odcięciem przepływu krwi przez to naczynie.
Przeczytaj także:
Zakrzepica żył przyczynia się do: