https://stronazdrowia.pl
reklama

Polacy coraz rzadziej jedzą schabowe? Aż 46 proc. stara się ograniczyć jedzenia mięsa!

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
od 7 lat
Coraz więcej Polaków rezygnuje ze schabowego na rzecz roślinnych alternatyw. W ciągu ostatnich dwóch lat spożycie produktów roślinnych w Polsce wzrosło o jedną czwartą. Choć dla znacznej części osób obiad bez mięsa to nadal niewyobrażalna wizja, już 46 proc. rodaków stara się je ograniczać ze względów zdrowotnych. Jak wskazują eksperci, zamiana mięsa na roślinne zamienniki może obniżyć poziom „złego” cholesterolu nawet o 12 proc.

Spis treści

Polacy coraz częściej zastępują schabowe, produktami roślinnymi?

Roślinne produkty coraz częściej trafiają na polskie talerze. W ciągu ostatnich dwóch lat ich spożycie wzrosło aż o 24 proc. Jednocześnie niemal połowa Polaków (46 proc.) stara się ograniczać mięso, głównie ze względów zdrowotnych.

Polacy coraz rzadziej sięgają po kotlety schabowe.
Polacy coraz rzadziej sięgają po kotlety schabowe.
Getty Images

Mimo to tradycyjne schabowe, żeberka czy filety z kurczaka królują, a spożycie mięsa pozostaje na wysokim poziomie, choć eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zalecają umiar.

Nadmiar mięsa w diecie. Jak może odbić się na naszym zdrowiu?

Częste sięganie po mięso wcale nie jest tak zdrowe, jak wydaje się wielu osobom. Nadmiar mięsa w diecie może wiązać się z rozwojem poważnych chorób.

– Nadmierne spożycie mięsa, zwłaszcza przetworzonego, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wielu chorób przewlekłych – w tym nowotworów jelita grubego, chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy – i stanowi w Polsce istotne wyzwanie dla zdrowia publicznego – mówi dr Alicja Baska, współzałożycielka i CFO Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.

Zdaniem dr Alicji Baski, zmiana nawyków żywieniowych i przyzwyczajeń kulinarnych nie jest procesem łatwym. Wymaga stosowania różnorodnych strategii, które umożliwią stopniowe i trwałe zwiększenie spożycia warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz produktów pełnoziarnistych. Pomocne mogą okazać się zarówno promocja tradycyjnych składników kuchni roślinnej, jak i wprowadzenie na rynek nowych produktów, które stanowią zdrowszy zamiennik mięsa.

Ekspertka podkreśla, że dalsze badania są konieczne, aby lepiej zrozumieć wpływ poszczególnych rozwiązań na zdrowie oraz ich rolę w ograniczaniu negatywnego wpływu systemu żywnościowego na klimat.

Produkcja roślinnych zamienników mięsa może zmniejszać emisję gazów cieplarnianych nawet o 94 proc. w porównaniu z mięsem pochodzenia zwierzęcego. Jednocześnie wspiera bezpieczeństwo żywnościowe poprzez urozmaicenie źródeł białka i przyczynia się do tworzenia bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Spożywanie takich produktów może także obniżać ryzyko najczęstszych przyczyn zgonów w społeczeństwie, w tym chorób serca i raka jelita grubego.

Sięgnij po mięso roślinne. Ten nawyk może obniżać „zły” cholesterol nawet o 12 proc.

Coraz więcej osób szuka sposobów, by zadbać o zdrowie serca, nie rezygnując przy tym ze smaku mięsa. Na pomoc przychodzą nowoczesne alternatywy roślinne – produkty, które wiernie odtwarzają smak, wygląd i konsystencję tradycyjnego mięsa, ale w pełni bazują na roślinach. Jak podkreślają eksperci z Good Food Institute Europe (GFI Europe) i Physicians Association for Nutrition (PAN International), takie zamienniki często mają mniej tłuszczy nasyconych, oferują podobną ilość białka co mięso zwierzęce, a dodatkowo dostarczają cennego błonnika.

Co więcej, badania pokazują, że regularne włączenie mięsa roślinnego do diety może przynieść wymierne korzyści zdrowotne. Niedawny przegląd systematyczny i metaanaliza dowiodły, że zastąpienie tradycyjnego mięsa roślinnymi alternatywami może w ciągu zaledwie ośmiu tygodni obniżyć poziom „złego” cholesterolu (LDL) nawet o 12 proc., jednocześnie zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowym bonusem dla osób z nadwagą jest możliwość wspierania redukcji masy ciała.

Warto wziąć sobie do serca rady ekspertów i wypróbować zdrowsze alternatywy. Małe zmiany w diecie mogą przynieść wielkie korzyści.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło: The Good Food Institute

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia