Spis treści
Rzeżucha – właściwości odżywcze i kaloryczność. Czy można ją jeść?
Rzeżucha, inaczej pieprzyca siewna (Lepidium sativum) powszechnie kojarzona jest z nadchodzącą Wielkanocą, ponieważ właśnie wtedy najczęściej jest wysiewana i używana jako element dekoracji świątecznego stołu. Jednak ta niepozorna roślina ma wiele właściwości zdrowotnych, które korzystnie oddziałują na nasz organizm. W Polsce występuje dziewięć rodzajów rzeżuchy, jednak w celach kosmetycznych i zdrowotnych najczęściej stosuje się rzeżuchę siewną. Nie wymaga ona specjalnych warunków do wzrostu, dlatego jej kiełki można łatwo uprawiać w domu.
Rzeżucha jest nie tylko wspaniałą dekoracją, ale również cennym produktem spożywczym, który zawiera bogactwo witamin i związków mineralnych. Porcja 100 g stanowi źródło 32 kcal, 2,6 g białka, 5,5 g węglowodanów, 1,1 g błonnika pokarmowego oraz niewielkich ilości tłuszczu (0,7 g).
Kiełki rzeżuchy to źródło witaminy C (69 mg na 100 g), która jest silnym antyoksydantem i chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Dodatkowo w tej roślinie znajdziemy kwas foliowy (80,0 µg/ 100 g), który jest niezbędny szczególnie dla kobiet w ciąży, ponieważ wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka, a także zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej, czyli rozszczepu kręgosłupa i wodogłowia.
Zobacz także: Są zdrowsze niż same warzywa. To skoncentrowana bomba wartości odżywczych
Dodatkowo porcja 100 g rzeżuchy stanowi źródło:
- witaminy B1 – 0,08 mg,
- witaminy B2 – 0,26 mg,
- witaminy B3 – 1 mg,
- witaminy B6 – 0,25 mg,
- witaminy A – 6917 jednostek międzynarodowych (IU),
- witaminy K – 542 µg,
- witaminy E – 0,7 mg,
- wapnia – 81 mg,
- magnezu – 38 mg,
- żelaza – 1,3 mg,
- fosforu – 76 mg,
- potasu – 606 mg.
Włączenie rzeżuchy do jadłospisu wzbogaci go również o chrom, który wspomaga pracę trzustki, normalizuje poziom glukozy we krwi oraz zmniejsza chęć na słodycze.
Na co pomaga rzeżucha?
Rzeżucha wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim dzięki zawartości witaminy C może wspierać pracę układów sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego.
Roślina ta jest źródłem witaminy A, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie oczu. Eksperci medycyny naturalnej zaznaczają, że zawarte w rzeżusze luteina i zeaksantyna filtrują światło niebieskie, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka. Dodatkowo zawartość witaminy A korzystnie wpływa na leczenie zmian skórnych, a w szczególności trądziku pospolitego.
Kiełki tej rośliny wykazują silne działanie detoksykujące, dlatego ich spożywanie polecane jest osobom z zaburzeniami pracy wątroby, w tym marskości lub stłuszczeniu.
Naukowcy sugerują, że zawarte w liściach rzeżuchy glukozynolany mają silne właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku raka piersi, prostaty i żołądka.
Zwolennicy medycyny naturalnej uważają, że rzeżucha może być pomocna również w leczeniu niektórych schorzeń, takich jak:
- osteoporoza,
- reumatyzm,
- zaburzenia krzepnięcia krwi,
- zakażenia pasożytnicze,
- zapalenia skóry,
- niestrawność,
- zaparcia.
Warto także dodać, że kiełki tej rośliny wykazują silne działanie moczopędne, co korzystnie wpływa na zmniejszenie obrzęków i regulację ciśnienia tętniczego krwi.
Sok z rzeżuchy na wypadające włosy i przebarwienia na twarzy
Poza właściwościami zdrowotnymi rzeżucha wykazuje również wiele korzyści dla urody. Dzięki zawartości składników biologicznie czynnych wzmacnia włosy i zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu.
Aby osiągnąć jak najlepsze efekty, warto przygotować specjalny sok i wcierać go w skórę głowy. Zauważono, że regularne wcieranie soku z rzeżuchy w skórę twarzy zmniejsza przebarwienia i wyrównuje jej koloryt.
Jak przygotować sok z rzeżuchy? Jest to niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności.
Składniki:
- łyżka nasion rzeżuchy,
- 250 ml wody.
Przygotowanie:
Nasiona rzeżuchy zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj 15 minut, a potem przecedź przez sito. Tak przygotowany napar wmasuj we włosy, zostaw na 1,5 godziny, a potem dokładnie umyj włosy. Jeśli chcesz użyć soku na przebarwienia skórne, zamocz wacik w soku i przyłóż na 15 minut w wybrane miejsce. Następnie dokładnie umyj skórę.
Przeczytaj również:
Jak posadzić rzeżuchę? Ile rośnie rzeżucha?
Rzeżuchę można siać o każdej porze roku, ponieważ w warunkach domowych zawsze rośnie. W temperaturze pokojowej, czyli ok. 21 stopni, rzeżucha kiełkuje już po kilku dniach, jednak najdorodniejszą uzyskuje się po upływie ok. 2 tygodni.
Do wysiania rzeżuchy potrzebne są: nasiona, wata kosmetyczna, pojemnik oraz woda.
Przygotowanie:
- Watę kosmetyczną wkładamy do dowolnego naczynia, a następnie obficie moczymy.
- Z waty formujemy dowolny kształt i posypujemy gęsto nasionami.
- Co 2-3 dni warto delikatnie spryskać wodą.
- Rzeżucha jest gotowa do jedzenia zaraz po wykiełkowaniu, jednak najlepszy smak osiąga po ok. 10-14 dniach.