Spis treści
Późne spożywanie posiłków zwiększa ryzyko otyłości
Obecnie mówi się już o epidemii otyłości, ponieważ choroba ta dotyka coraz większej liczby osób na całym świecie. Według wcześniejszych doniesień naukowych zbyt późne spożywanie posiłków zwiększa ryzyko otyłości. Naukowcy z Brigham and Women's Hospital chcieli sprawdzić, dlaczego tak się dzieje. W tym celu zbadali 16 pacjentów z nadwagą.
Uczestnicy spożywali dokładnie te same posiłki według dwóch harmonogramów:
- pierwszy z posiłkami wcześniej w ciągu dnia – śniadanie ok. 9:00, obiad o 13:00 i kolację o 17:00,
- drugi z posiłkami około czterech godzin później w ciągu dnia – 13:00, 17:00 i 21:00.
Badane osoby notowały swoje odczucia głodu i apetytu. Naukowcy pobrali również od niektórych z nich próbki krwi i tkanki tłuszczowej, zmierzyli temperaturę ciała i wydatek energetyczny.
O której godzinie najlepiej zjeść kolację, żeby nie przytyć?
Uczestnicy, którzy jedli posiłki cztery godziny później w ciągu dnia, byli bardziej głodni, spalali kalorie wolniej i mieli zmiany w ciele, które wpływały na wzrost tkanki tłuszczowej. Późne jedzenie ponad dwukrotnie zwiększyło uczucie głodu i zmieniło poziom hormonów regulujących apetyt. U uczestników jedzących później naukowcy odnotowali niższy poziom leptyny, czyli hormonu sytości, którego poziom wzrasta w miarę jedzenia i w ten sposób daje nam znać, że jesteśmy już najedzeni.
Testy genetyczne wykazały również przyrost tkanki tłuszczowej towarzyszący późniejszemu spożywaniu posiłków. Późne jedzenie spowodowało spalanie około 60 kalorii mniej w ciągu doby, w porównaniu do osób spożywających posiłki wcześniej.
– Odkryliśmy, że jedzenie cztery godziny później ma znaczący wpływ na: nasz poziom głodu, sposób, w jaki spalamy kalorie po jedzeniu i sposób, w jaki gromadzimy tłuszcz – napisała w opisie badania jego główna autorka, Nina Vujowic – badaczka z oddziału szpitalnego ds. zaburzeń snu i rytmu okołodobowego z Brigham and Women's Hospital.
Z badania wynika więc, że pierwszy harmonogram posiłków, czyli spożywanie śniadania ok. 9:00, obiadu o 13:00 i kolacji o 17:00, jest najkorzystniejsze dla naszego zdrowia i znacznie zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości. Co jednak, gdy nie możemy zachować takich godzin posiłków? Czy jesteśmy skazani na otyłość, gdy pracujemy do 17:00 i kolację możemy zjeść dopiero ok. 18-19:00?
Spożywaj posiłki w ciągu 10-godzinnego okna żywieniowego
Wiele osób nie ma możliwości utrzymywania ścisłego harmonogramu i dokładnych godzin swoich posiłków. Jednak nic straconego. Badanie naukowców z Instytutu Salka i Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego sugeruje, że jedzenie wszystkich posiłków w ciągu 10-godzinnego okna żywieniowego obniża poziom złego cholesterolu, poprawia stan zdrowia psychicznego, a nawet zmniejsza spożycie alkoholu (u uczestników zmniejszyło się ono o około trzy drinki tygodniowo).
W badaniu wzięło udział 137 strażaków z San Diego, którzy przestrzegali diety śródziemnomorskiej. Naukowcy wykorzystali aplikację do śledzenia ich diety przez trzy miesiące. Połowa uczestników jadła posiłki w ciągu 10-godzinnego okna, druga połowa w ciągu 14-godzinnego.
Uczestnicy wybierali dowolne 10-godzinne okno żywieniowe ze śniadaniem w ciągu dwóch lub więcej godzin po przebudzeniu i kolacją na trzy godziny lub więcej przed pójściem spać. Większość z nich jadła śniadanie od 8:00 do 10:00, obiad między 12:00 a 13:00 i kolację w godzinach 18:00-20:00. Jednak pory posiłków nie miały wpływu na wyniki badania. Najważniejsze było zachowywanie przedziału 10 godzin na spożycie wszystkich posiłków w ciągu dnia.
Osoby zachowujące 10-godzinne okno żywieniowe, które miały podwyższony poziom cukru we krwi i wysokieciśnienie krwi, również odnotowały znaczną poprawę swojego stanu zdrowia i samopoczucia.
– Nasze badanie wykazało, że pracownicy zmianowi z wysokim ciśnieniem krwi, poziomem cukru we krwi lub cholesterolem, mogą odnieść korzyści z prostej interwencji dotyczącej stylu życia, zwanej jedzeniem w ograniczonym czasie. To nie pigułka, ale zdrowy nawyk, który może znacznie zmniejszyć ryzyko nadciśnienia, cukrzycy i miażdżycy bez żadnych niepożądanych skutków ubocznych – powiedziała jedna z autorek badania Satchidananda Panda, profesor w laboratorium biologii regulacyjnej w Instytucie Badań Biologicznych Salka w La Jolla w Kalifornii.
Dieta lekkostrawna – przepisy. Zobacz pomysły na proste dani...
Źródło:
Late isocaloric eating increases hunger, decreases energy expenditure, and modifies metabolic pathways in adults with overweight and obesity Cell Metabolism
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- "To interes Polski i całego Zachodu". Sellin o komisji ds. rosyjskich wpływów
- Wielka miłość zabezpieczona dokumentem. Miliarder będzie chronił majątek intercyzą
- Najnowszy sondaż. Kto traci, a kto zyskuje? Tak wyglądałby skład Sejmu
- Macierewicz o komisji: Kto odmawia udziału w badaniu, deklaruje się po stronie Rosji