Spis treści
Nocne marki i ranne ptaszki jedzą inaczej
Sowy i skowronki mają inny rytm dnia. Podczas gdy sowy się budzą i zaczynają swoją dzienną aktywność, skowronki są już często w połowie dnia i wykonały dużą część swoich zadań. Z kolei kiedy poranne ptaszki się wyciszają i udają w kierunku sypialni, nocne marki rozpiera energia.
I choć walka z naturą jest trudna, to naukowcy z uniwersytetu we Florencji zbadali wpływ chronotypu (czyli cechy osobniczej, która wiąże się z preferencją czasu aktywności na poranną lub wieczorną) na budowę ciała, nawyki żywieniowe oraz ryzyko kardiometaboliczne.
Zobacz także: Prawie nie jesz, a waga stoi w miejscu? Oto 9 powodów, przez które nie możesz stracić zbędnych kilogramów
Wyniki badań naukowców przedstawione na kongresie włoskiego stowarzyszenia specjalistów w dziedzinie odżywiania pokazały jasno, że osoby bardziej aktywne nocą odżywiają się gorzej od rannych ptaszków.
Co jedzą nocne marki?
Nocne marki jedzą inaczej niż ranne ptaszki. Spożywają też więcej kalorii – nie tylko wieczorami. Posiłki osób z chronotypem wieczornym są bardziej kaloryczne również w porze obiadowej.
Dieta nocnych marków jest też bardziej bogata w węglowodany i tłuszcze. Co znajdziemy w menu przeciętnej sowy? Z badań wynika, że osoby bardziej aktywne wieczorami częściej sięgają po słodycze, fast foody i słodzone napoje.
Na gorsze nawyki żywieniowe nocnych marków składają się:
- jakość diety,
- pora spożywania posiłków,
- dzienna liczba kalorii,
- ilość tłuszczu i węglowodanów.
Dodatkowo u osób aktywnych wieczorami stwierdzono niższy poziom kwasu foliowego i witaminy B12.
Ranne ptaszki odżywiają się zdrowiej instynktownie?
Nie tylko włoscy badacze wskazują na zależność chronotypu i sposobu odżywiania. Fińscy naukowcy przyjrzeli się diecie ponad 1800 kobiet i mężczyzn w wieku od 25 do 74 lat.
W badaniu uwzględniono:
- wiek,
- płeć,
- wskaźnik BMI,
- wykształcenie,
- palenie tytoniu,
- czas snu,
- inne czynniki.
Naukowcy stwierdzili, że całkowite spożycie energii nie różniło się znacząco między porannymi i wieczornymi typami.
Co ciekawe, nocne marki w dni powszednie spożywały mniej rano, a na śniadanie wybierały produkty o wyższej zawartości cukru i niższej zawartości błonnika, węglowodanów i tłuszczów, w tym tłuszczów nasyconych. Do wieczora nocne sowy spożywały więcej cukru i tłuszczów niż ranne ptaszki.
Różnice te pogłębiały się w weekendy. Sowy spożywały znacznie więcej cukru i tłuszczów, miały też bardziej nieregularne pory jedzenia, ale też jadły posiłki i przekąski dwa razy częściej niż skowronki.
Nocne marki żyją wbrew swojemu wewnętrznemu zegarowi biologicznemu
Jak powiedziała główna autorka badania, dr Mirkka Maukonen z Fińskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Opieki Społecznej, osoby bardziej aktywne wieczorami mają większą skłonność do życia wbrew swojemu wewnętrznemu zegarowi biologicznemu.
– Nasze społeczeństwo jest skonstruowane tak, aby lepiej pasowało do porannych typów – mówi.
Ale czy możliwe jest przestawienie się z trybu nocnego marka do rannego ptaszka?
– Jest to możliwe, ponieważ nasz chronotyp – nasza naturalna skłonność do tego, kiedy się budzimy i kiedy śpimy – w połowie zależy od genów, a w połowie od środowiska. Ponadto świadomość własnego chronotypu może zachęcać do zwracania większej uwagi na ogólnie zdrowsze wybory dotyczące stylu życia – powiedziała dr Maukonen.
Źródła: