Nigdy nie łącz alkoholu z tymi produktami. Może to mieć konsekwencje gorsze od kaca. Na co należy uważać?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Nie chcąc potęgować negatywnych skutków spożycia alkoholu, należy łączyć go z właściwymi dodatkami i potrawami.
Nie chcąc potęgować negatywnych skutków spożycia alkoholu, należy łączyć go z właściwymi dodatkami i potrawami. kroshka__nastya / Freepik
Najbardziej znanym skutkiem picia alkoholu w nadmiarze jest kac. Suchość w ustach, ból głowy i żołądka to jego najczęstsze objawy. Jednak sięganie po niektóre drinki może spowodować nasilenie tych dolegliwości albo inne niepożądane reakcje organizmu. Pijąc alkohol, należy także uważać na to, co się je – przed i w trakcie zabawy – oraz na przyjmowane leki. Zobacz, z czym nie łączyć trunków, nie tylko w sylwestrową noc.

Spis treści

Negatywne skutki picia alkoholu – tak objawia się kac

Kac to najczęstsza reakcja organizmu na wypicie znacznej ilości alkoholu, jeszcze gorszą konsekwencją jest zatrucie alkoholowe, które pojawia się już w trakcie spożywania dużych ilości trunków.

Kac zazwyczaj objawia się:

  • bólem głowy,
  • światłowstrętem,
  • dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Jest to nieprzyjemny stan wywołany odwodnieniem, spadkiem poziomu cukru, zmęczeniem i pojawieniem się w organizmie toksycznego aldehydu octowego, wytwarzanego podczas procesu rozkładania alkoholu przez wątrobę. Kac pojawia się ok. 10 godzin po zakończeniu picia alkoholu i może utrzymywać się ponad dobę, pozostawiając po sobie nieprzyjemne wspomnienie.

Należy odróżniać go od zatrucia alkoholem, które może być groźne dla zdrowia i doprowadzić nawet do śmierci. Wśród niepokojących objawów zatrucia alkoholowego, które wymagają pilnej interwencji lekarskiej wymienia się:

  • zaburzenia mowy i ruchu,
  • senność lub utrata świadomości,
  • powolny lub nieregularny oddech,
  • niska temperatura ciała,
  • zmiana zabarwienia skóry,
  • drgawki,
  • utrata przytomności lub brak reakcji na bodźce.

Dowiedz się więcej:

Dodatki, które nigdy nie powinny trafić do drinka oraz produkty, których lepiej nie jeść, pijąc alkohol

Aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji picia alkoholu najlepiej zrezygnować z jego spożywania lub mocno je ograniczyć. Jeśli zdecydujemy się jednak na drinka, to oprócz umiaru, musimy pamiętać o tym, aby wysokoprocentowych alkoholi nie łączyć z napojami zwierającymi taurynę i kofeinę oraz z innymi mocnymi trunkami. Spożywanie takich mikstur może mieć nieprzewidywalne i przykre skutki.

  • Wysokoprocentowy alkohol z napojem energetyzującym – badania wykazują, że alkohol w połączeniu tauryną – kluczowym składnikiem napojów energetycznych – zwiększa tendencję m.in. do podejmowania bardziej ryzykowanych i agresywnych zachowań. Ponadto napoje energetyzujące zawierają kofeinę maskującą depresyjne działanie alkoholu. Powodują, że osoba pijąca czuje się bardziej trzeźwa, niż jest w rzeczywistości. Może to prowadzić do niekontrolowanego spożycia alkoholu, a nawet do zatrucia organizmu. Ponad to zwartość kofeiny w napoju może skutkować wystąpieniem kołatania serca oraz odwodnienia organizmu.
  • Mieszkanka kilku różnych rodzajów alkoholi – jednym ze znanych drinków, w skład którego wchodzą: biały rum, gin, srebrna tequilla i maraschino, jest Long Island. Choć ze względu na wygląd nazywany jest „mrożoną herbatą”, to oprócz koloru nie ma z nią nic wspólnego. Jest to bardzo mocny drink, który szybko może doprowadzić do upojenia, a także do bardzo silnego kaca ze względu na przeciążenie wątroby różnymi rodzajami trunków i ich składowymi. Jest to także jeden z najbardziej kalorycznych wśród popularnych drinków, który ma średnio ok. 285 kcal.
  • Leki na receptę i bez – przed sięgnięciem po drinka warto również sprawdzić czy leki, które przyjmujemy nie wchodzą w interakcję z alkoholem. Mogą to być zarówno leki dostępne na receptę m.in. antybiotyki, leki uspokajające i nasenne, opioidy, niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), leki przeciwzakrzepowe, niektóre leki przeciwcukrzycowe oraz leki przeciwgrzybicze i chemioterapeutyki. Również część leków bez recepty ma przeciwskazania do spożywania alkoholu. Dlatego zawsze należy zapoznać się z ulotką produktu, który się przyjmuje.
  • Tłuste potrawy, słone przekąski i nabiał – wiedząc, że będziemy spożywali alkohol, powinniśmy zadbać o zjedzenie wcześniej pożywnego, ale nie ciężkostrawnego posiłku, który obciąży wątrobę. Należy także uważać na popularne słone przekąski, które dostarczają do organizmu duże ilości odwadniającej dodatkowo soli. Z kolei jedzenie nabiału w postaci jogurtów czy kefiru w trakcie spożywania alkoholu, który prowadzi do ścinania białka, może zakończyć się bólem brzucha i biegunką.
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia