Tuczy, zaburza świadomość, podwyższa cukier we krwi. Szkodzi nie tylko alkoholikom. Nie pij piwa, jeśli należysz do jednej z tych grup osób

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Grill, spotkanie z przyjaciółmi, mecz czy impreza to zwykle okazje do sięgnięcia po piwo. Alkohol rozluźnia i ułatwia kontakty towarzyskie, ale jak wiadomo żadna jego ilość zdrowa nie jest. Dodatkowo niektóre osoby nie powinny pić piwa w ogóle. Sprawdź, czy do nich należysz.

Spis treści

Czy piwo jest zdrowe? Szkodzi nie tylko alkoholikom

Chociaż piwo Polacy piją bardzo często i uważają za niegroźny trunek, a nawet przypisują mu zdrowotne właściwości to wcale takie niewinne nie jest. Owszem niewielka ilość chwilowo gasi pragnienie i usprawnia trawienie, jednak jak każdy napój zawierający alkohol, jest szkodliwe.

Piwo możesz wypić od czasu do czasu, ale ze względu na zawarty w nim alkohol musisz się liczyć z negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia.
Piwo możesz wypić od czasu do czasu, ale ze względu na zawarty w nim alkohol musisz się liczyć z negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia. prostooleh/freepik.com

Etanol w nim zawarty to trucizna, która szkodzi bez względu na ilość. Nawet niewielka dawka wpływa na działanie całego organizmu i zaburza pracę narządów takich jak nerki, wątroba, serce czy mózg. Piwo jest napojem psychoaktywnym, który negatywnie wpływa na działanie mózgu i zmienia postrzeganie rzeczywistości. Ma silny wpływ na nastrój, a po chwilowej jego poprawie pogarsza samopoczucie. Większa ilość prowadzi do zaburzeń świadomości, wymiotów, braku kontroli nad swoim zachowaniem, utraty pamięci tzw. urwany film, a nawet omdleń. Może stać się także przyczyną śmierci.

Kto nie może pić piwa? Te osoby powinny z niego zrezygnować

Oprócz oczywistości, jaką jest alkoholizm, czyli choroba alkoholowa, gdy alkoholik nadużywa substancji psychoaktywnej, nie mając umiaru w piciu i pije do nieprzytomności, z picia piwa powinny zrezygnować także osoby, które:

  • mają cukrzycę – piwo powstaje w procesie fermentacji. Wytwarzany jest wtedy cukier, którego trunek zawiera spore ilości. Napój ma przez to wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że po spożyciu poziom cukru we krwi raptownie wzrasta i równie szybko spada. Może to prowadzić do szybkiego wzrostu insuliny we krwi i hipoglikemii,

  • odchudzają się lub chorują na otyłość – piwo jest kaloryczne, 1 puszka o poj. 500 ml piwa ciemnego zawiera ok. 340 kcal, a jasnego ok. 245 kcal. Dodatkowo są to puste kalorie, bo piwo zawiera nieznaczne ilości składników odżywczych. Skoki poziomu cukru we krwi po wypiciu piwa powodują napady głodu, co sprzyja podjadaniu szczególnie niezdrowych przekąsek. Spożywanie piwa prowadzi także do odkładania się tłuszczu wokół narządów wewnętrznych oraz talii i powoduje pojawienie się tzw. brzucha piwnego (spowodowanego spożyciem nie tylko piwa, ale też innych napojów alkoholowych),

  • cierpią na choroby wątroby – wątroba neutralizuje toksyczne działanie substancji w tym alkoholu. Dlatego właśnie to ona cierpi najbardziej, gdy pijesz za dużo piwa i innych trunków. W wyniku tego może rozwinąć się alkoholowe stłuszczenie wątroby czy marskość. Według badań stłuszczenie wątroby rozwija się stopniowo u 90 proc. osób, które piją więcej niż 15 ml alkoholu dziennie. Osoby chorujące na inne choroby wątroby, takie jak wirusowe zapalenie wątroby czy choroby autoimmunologiczne, również powinny zrezygnować z picia piwa,

  • mają alergię na gluten lub celiakię – piwo powstaje w procesie fermentacji zbóż, przeważnie jęczmienia i pszenicy. Zawiera więc gluten, którego nie mogą spożywać osoby z jego nietolerancją i uczuleniem,

  • chorują na zespół jelita drażliwego (IBS) – w ich przypadku piwo podrażnia ściany jelit, co może być przyczyną występowania gazów, wzdęć i biegunek,

  • mają zgagę lub refluks – piwo rozluźnia mięśnie zwieracza przełyku. Powoduje więc niedomykanie żołądka i cofanie się treści do przełyku,

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią – kiedyś doradzano wypicie kieliszka wina czy szklaneczki piwa na laktację lub anemię w czasie ciąży. Dziś wiadomo, że nawet najmniejsza ilość etanolu zawarta chociażby w syropie czy innym leku nie mówiąc już o świadomym piciu jakichkolwiek trunków negatywnie wpływa na rozwój płodu oraz niemowlęcia. Szczególnie zgubny wpływ alkohol ma na układ nerwowy i mózg dziecka, dlatego jest on kategorycznie zabroniony.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia