Spis treści
Ile kalorii ma alkohol? Dowiedz się, jaką kaloryczność mają napoje wyskokowe
Alkohol jest wysokokaloryczny i stosunkowo łatwo doprowadzić do spożycia go zbyt dużych ilościach. Zawarty w nim etanol dostarcza aż 7 kcal w 1 g, podczas gdy taka sama ilość białka lub węglowodanów to 4 kcal, natomiast tłuszczu 9 kcal. Im więcej więc etanolu zawiera dany rodzaj trunku, tym bardziej jest on kaloryczny.
Drugim czynnikiem, który w największym stopniu determinuje kaloryczność alkoholu, jest obecność w nim węglowodanów. Zawarte w postaci słodu jęczmiennego obecnego w piwie, cukru dodawanego do nalewek i likierów, czy syropu glukozowego obecnego w kolorowych alkoholach, znacznie podnoszą kaloryczność napoju. Bardziej kaloryczne są ponadto likiery ze śmietanką i jajkami (np. adwokat).
Sprawdź również:
Ile kalorii ma piwo? Czteropak piwa może dostarczać nawet 1000 kcal, co odpowiada ponad 1/3 dziennego zapotrzebowania na energię dorosłego mężczyzny o niskim poziomie aktywności fizycznej! Natomiast butelka wina, zapewniając ok. 700 kcal, pokrywa nawet 30 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłej kobiety.
Mimo tak dużej dawki kalorii alkohol nie syci. Wręcz przeciwnie napędza apetyt, szczególnie na niezdrowe i tłuste przekąski, prowadząc do przejedzenia. Regularnie sięgając po napoje wyskokowe, łatwo dostarczać do organizmu znacznie więcej energii w stosunku do potrzeb ciała, co może prowadzić do gromadzenia się jej nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej. Świadomość, ile kalorii ma alkohol może zachęcić do ograniczenia jako konsumpcji.
Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź kaloryczność najpopularniejszych rodzajów alkoholi i drinków
Dlaczego alkohol jest szkodliwy dla zdrowia?
Negatywny wpływ spożycia alkoholu na zdrowie fizyczne i psychicznie jest powszechnie znany. Szacuje się, że jego nadużywanie skraca życie średnio o 16 lat, przyczyniając się do rozwoju wielu współczesnych chorób! Picie alkoholu zwiększa ryzyko rozwoju chorób:
- serca,
- wątroby,
- trzustki.
A także nowotworów:
- jamy ustnej,
- gardła,
- żołądka,
- jelita grubego.
Co więcej, podrażnia błonę śluzową żołądka i nasila objawy refluksu. Pogarsza naturalną odporność organizmu i w negatywny sposób oddziałuje na pracę mózgu, przyczyniając się do rozwoju m.in. demencji.