Nie siedem, nie dziesięć... Ekspert zdradza, ile jaj możemy zjeść przez cały tydzień i każdego dnia. Zobacz jego podpowiedzi na Wielkanoc

Anna Rokicka-Żuk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Na Wielkanoc stoły uginają się od dań z jajkami. Co roku jemy je na potęgę, tymczasem ile sztuk to porcja maksymalna? Wbrew pokutującym jeszcze opiniom jaja to produkt wartościowy i zdrowy. Ekspert wyjaśnia, jak dużo jajek możemy zjeść dziennie i w ciągu całego tygodnia – to znacznie więcej niż sztuka na dobę!

Spis treści

Ile jajek dziennie można zjeść? Ekspert wyjaśnia

Jajka to tradycyjnie główny składnik wielkanocnych dań, podawany w najróżniejszych wersjach. To czas, gdy zjadamy ich najwięcej. To oczywiście Święta, ale jak się okazuje, wcale nie musimy ich mocno ograniczać na co dzień, tylko możemy jeść z korzyścią dla zdrowia.

– Osoby zdrowe bez problemów z cholesterolem według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień – mówi prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Dietetycy mówią, że jeszcze więcej: dwa dziennie.

Nie siedem, nie dziesięć... Ekspert zdradza, ile jaj możemy zjeść przez cały tydzień i każdego dnia. Zobacz jego podpowiedzi na Wielkanoc

Kurze jajko ważące średnio 60 g zapewnia ok. 90 kcal oraz aż 1/4 codziennej dawki niezbędnych aminokwasów, związków mineralnych i witamin. Profesor wyjaśnia, że są w nim wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego organizmu.

Sprawdź: Kto nie może jeść jajek?

– W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura, m.in. B12, ale też A i E oraz kwas foliowy. Są też fosfolipidy, które mają wbudowane długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim dobrze funkcjonują nasze mózgi i serca. Natomiast białko, pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów, uznawane jest za jeden z dwóch wzorców białka idealnego – powiedział ekspert.

Jakie jajka kupować?

Wszystkie rodzaje jajek mają podobną wartość odżywczą. Dostępne w sklepach jajka z chowu ekologicznego i od kur z wolnego wybiegu, które są bardziej polecane niż te z chowu ściółkowego i klatkowego ze względu na bezpieczeństwo spożycia oraz dobrostan zwierząt.

Inną kwestią jest wygląd jajek, a dokładniej – kolor ich skorupek oraz żółtek.

– Wokół jaj narosło sporo mitów, dlatego warto wyjaśnić np., że barwa skorupy uwarunkowana jest genetycznie, żywienie kur nie ma nią nic wspólnego. Nie jest prawdą, że jaja w białej skorupie są mniej zdrowe, albo mniej smaczne od tych w brązowej – wyjaśnił prof. Korczyński – Polacy preferują jaja w brązowej skorupie, a np. konsumenci w USA kupują tylko te w białej.

Zobacz także: Jaki kolor żółtka ma dobre jajko?

– Podobnie jest z barwą żółtka. Polscy konsumenci wolą te bardziej wybarwione, choć jasna barwa żółtka również nie oznacza, że w jaju jest mniej składników odżywczych. Zresztą Francuzi preferują wręcz pomarańczowe żółtka i takie dostają. Żółtko wybarwia się bowiem barwnikami roślinnymi dostarczanymi w paszy, jak np. ziarno kukurydzy czy wysuszona i sproszkowana marchew – wyjaśnił naukowiec.

Ekspert przypomniał także, jak można sprawdzić świeżość jaja. Wystarczy do tego szklanka wody: jeśli zanurzone w niej jajko leży na dnie, oznacza to, że jest przydatne do jedzenia. Jeśli wypływa na powierzchnię, lepiej je wyrzucić. (PAP)

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Michał Torz
mt/ zan/ arz

Dodaj firmę Autopromocja

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia