Spis treści
Te dzikie owoce późnego lata. Które warto zbierać?
Jadalne dzikie owoce można spotkać w lasach, na łąkach, nieużytkach, zdziczałych sadach i ogrodach. Do zbierania nadają się tylko te rosnąca z dala od dróg i zakładów przemysłowych.
Sprawdź w naszej galerii, jak działają na organizm najbardziej polecane dzikie owoce.
Do najpopularniejszych owoców dostępnych późnym latem i jesienią, przeważnie od sierpnia-września do października, należą:
- dereń właściwy, inaczej jadalny (Cornus mas) – czas zbioru to sierpień-październik,
- śliwa tarnina (Prunus spinosa) – zbiór od października do grudnia,
- rokitnik zwyczajny (Hipophae rhamnoides) – sezon trwa od września do połowy października,
- pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) – zbiór to okres wrzesień-październik,
- róża, m.in. psia (Rosa canina), pomarszczona (R. rugosa), francuska (R. gallica) i stulistna (R. centifolia) – owoce zbiera się od sierpnia do listopada,
- głóg jednoszyjkowy (Crategus monogyna) i dwuszyjkowy (C. laevigata) – zbiór: wrzesień-październik,
- jarząb pospolity czyli jarzębina (Sorbus aucuparia) – czas na zbiory to sierpień-wrzesień do października,
- berberys zwyczajny (Berberis vulgaris) – owoce zbierane są w sierpniu i wrześniu, zanim całkiem dojrzeją,
- kalina koralowa (Viburnum opulus) i śliwolistna (V. prunifolium) – jest zbierana od sierpnia do września-października,
- bez czarny (Sambucus nigra) – owocuje już latem, ale te wciąż wiszące na drzewie można zbierać po przymrozku.
Niektóre popularne owoce, jak np. tworzone przez kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanus) nie są wprawdzie jadalne, ale przyrządza się z nich preparaty stosowane głównie zewnętrznie. Inne mogą być spożywane wyłącznie po odpowiedniej obróbce, która zmniejsza w nich zawartość niekorzystnie działających związków. Mówimy wtedy, że są to możliwie toksyczne owoce jadalne.
Przetwory z nietypowych jesiennych owoców mają nie tylko oryginalny smak, ale też cenne właściwości prozdrowotne i lecznicze.
Jakich owoców nie zbierać?
Dzikie owoce jadalne można pomylić z niejadalnymi i bardzo toksycznymi. Niech nie zmyli nas ich zastosowanie lecznicze, w którym mogę wymagać specjalnego przygotowania i dawkowania. Należą do nich m.in.:
- karząb pospolity, czyli jarzębina (Sorbus aucuparia),
- kalina koralowa (Viburnum opulus),
- dziki bez czarny (Sambucus nigra),
- jałowiec pospolity (Juniperus communis),
- pokrzyk wilcza jagoda (Atropa belladonna),
- kruszyna pospolita lub szakłak kruszyna (Rhamnus fragula),
- psianka (Solanum) słodkogórz (S. dulcamara), psianka czarna (S. nigrum) i psianka paprykowata (S. pseudoapsicum),
- ostrokrzew kolczasty (Ilex aqiufolium),
- cis pospolity (Taxus baccata),
- wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum),
- czerniec gronkowy (Actea spicata),
- kasztanowiec pospolity (Aesculus hippocastanum).
Zdjęcia tych roślin znajdziesz w artykule: Wyglądają apetycznie, ale mogą zabić! Tak rozpoznasz dzikie owoce, które są trujące lub szkodliwe.
Źródła:- „Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować”, Magdalena Gorzkowska, Wyd. BOSZ;
- „Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa”, red. Halina Strzelecka i Józef Kowalski, Wydawnictwo Naukowe PWN;
- „Wszystko o ziołach”, Ursel Buehring, Świat Książki;
- „Apteka w polu i w ogrodzie”, Teresa Lewkowicz-Mosiej, Prószyński i S-ka;
- „Lecznicze dary natury. 200 uzdrawiających ziół”, Wyd. Reader’s Digest;
- „100 roślin w twojej kuchni”, Maria Szustakowska-Chojnacka, PZWL;
- „Rośliny trujące, zwierzęta jadowite”, Danuta Prokopowicz, Wyd. „Ekonomia i Środowisko”;
- Kalina – Viburnum, dr Henryk Różański, Medycyna dawna i współczesna
- Functional properties of Cornelian cherry (Cornus mas L.): a comprehensive review, European Food Research and Technology
Sprawdź, jakie trujące owoce rosną w lesie i ogrodzie – zobacz ich zdjęcia.