Spis treści
Herbatka z macierzanki na suchy kaszel i trawienie. Poznaj prosty przepis
Herbatkę z macierzanki najlepiej jest przygotować z ziela własnoręcznie zebranego podczas kwitnienia, czyli od czerwca do sierpnia. Jednak przez cały rok ziele macierzanki piaskowej (Herba Serpylli) bez problemu można kupić w sklepach ze zdrową żywnością czy aptekach.
Napar z ziela macierzanki świetnie sprawdzi się właśnie zimą i wczesną wiosną, gdy trwa sezon wzmożonych zachorowań na infekcje wirusowe czy bakteryjne. Herbatka złagodzi kaszel oraz pomoże szybciej wyleczyć przeziębienie, grypę czy zapalenie zatok. Regularne picie naparu przed jedzeniem wspomaga również trawienie i zapobiega zaparciom. Do przygotowania herbatki z macierzanki potrzebujemy tylko dwóch składników:
- 1 łyżka rozdrobnionego ziela macierzanki,
- 1,5 szklanki wrzącej wody.
Jak przygotować herbatkę z macierzanki?