Spis treści
Herbatka z macierzanki na suchy kaszel i trawienie. Poznaj prosty przepis
Herbatkę z macierzanki najlepiej jest przygotować z ziela własnoręcznie zebranego podczas kwitnienia, czyli od czerwca do sierpnia. Jednak przez cały rok ziele macierzanki piaskowej (Herba Serpylli) bez problemu można kupić w sklepach ze zdrową żywnością czy aptekach.
Czytaj także: Nalewka z porostu islandzkiego na kaszel i ból gardła. Szybko pomoże wyleczyć przeziębienie
Napar z ziela macierzanki świetnie sprawdzi się właśnie zimą i wczesną wiosną, gdy trwa sezon wzmożonych zachorowań na infekcje wirusowe czy bakteryjne. Herbatka złagodzi kaszel oraz pomoże szybciej wyleczyć przeziębienie, grypę czy zapalenie zatok. Regularne picie naparu przed jedzeniem wspomaga również trawienie i zapobiega zaparciom. Do przygotowania herbatki z macierzanki potrzebujemy tylko dwóch składników:
- 1 łyżka rozdrobnionego ziela macierzanki,
- 1,5 szklanki wrzącej wody.
Jak przygotować herbatkę z macierzanki?
- Ziele zalać wrzącą wodą. Parzyć pod przykryciem przez 15 minut.
- Po odcedzeniu można dodać miód lub sok malinowy.
- Pić po pół szklanki 2 razy dziennie.
Jak działa herbatka z macierzanki w czasie infekcji?
Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) inaczej tymianek wąskolistny to roślina pospolicie występująca w Polsce. Rośnie w miejscach suchych, nasłonecznionych i piaszczystych, można ją więc spotkać na zboczach i przy lasach. Jest ona nazywana również dzikim tymiankiem (od ang. wild thyme) ponieważ należy do tego samego rodzaju (Thyme), a także jest do niego bardzo podobna z wyglądu i zapachu.
Czytaj także: Na kaszel, ból gardła, biegunkę i cienie pod oczami. Porost islandzki ma wszechstronne zastosowanie
Ziele macierzanki zawiera olejki eteryczne (karwakrol, tymol, cytral, linalol, octan linalylu, borneol, 1,8-cyneol, geraniol), flawonoidy (luteolinę, apigeninę i glikozydy skutellareiny), kwas ursolowy, oleanolowy, rozmarynowy.
Macierzanka działa:
- wykrztuśnie,
- ściągająco,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwgrzybicznie,
- przeciwzapalnie,
- przeciwpasożytniczo,
- rozkurczowo,
- wiatropędnie,
- przeciwświądowo,
- uspokajająco.
Czytaj też: Jakie zioła na Matki Boskiej Zielnej? 15 sierpnia zrób bukiet z tych leczniczych roślin
Herbatka z macierzanki, a także wyciągi, nalewki czy syropy z macierzanką zalecane są do stosowania przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Ziele działa bowiem wykrztuśnie, rozrzedza i wspomaga usuwanie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Dzięki temu łagodzi kaszel i przyspiesza leczenie infekcji. Napar z macierzanki warto więc stosować w czasie kaszlu, ale też kataru, przeziębienia, gorączki i zapalenia zatok.
Macierzanka na trawienie i zapalenie dziąseł
Macierzanka wspomaga również trawienie i stymuluje wydzielanie żółci. Działa wiatropędnie i rozkurczowo, dzięki czemu wspiera działanie przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom oraz reguluje rytm wypróżnień. Wspomaga również leczenie chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego.
Herbatkę z macierzanki można również zastosować jako płukankę do gardła, która złagodzi ból i zniweluje stan zapalny. Naparem można też płukać jamę ustną przy zapaleniu dziąseł lub paradontozie. Posiada właściwości ściągające i przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi ból i zmniejsza obrzęk.