Spis treści
Przepis na nalewkę z szyszek chmielu
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to nieodłączny składnik jednego z najbardziej lubianych alkoholi w naszym kraju, czyli piwa. Niewiele osób jednak wie, że te niewielkie zielone szyszki stanowią również znakomite źródło witamin i związków mineralnych. Z chmielu można przygotować domowe piwo, podpiwek, a także leczniczą nalewkę o wielu zdrowotnych właściwościach.
Składniki na nalewkę z szyszek chmielu:
- 150 g świeżych lub 100 g suszonych szyszek chmielu,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 250 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.,
- 1 cytryna,
- opcjonalnie 50 g miodu, kilka goździków i pól laski cynamonu.
Jak przygotować nalewkę z szyszek chmielu?
- Szyszki chmielu należy zbierać od sierpnia, aż do końca września. Najpierw należy rozłożyć je na ściereczce lub ręczniku papierowym, a następnie pozostawić na 30-45 minut, aby pozbyć się ewentualnych owadów. W przypadku nalewki z suszonego chmielu pomijamy ten krok.
- Chmiel wrzucić do wyparzonego wcześniej słoika, zalać alkoholem, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na tym etapie można dodać goździki i laskę cynamonu.
- Odstawić w ciemne miejsce na 10-14 dni, pamiętając o tym, żeby codziennie potrząsnąć słoikiem.
- Po tym czasie przecedzić miksturę przez sito lub grubą gazę złożoną w kilka warstw. Alkohol wlać ponownie do słoika. Na tym etapie można dodać również miód.
- Całość dokładnie wymieszać, rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym miejscu na minimum 2 miesiące.
- Po tym czasie lecznicza nalewka jest gotowa do spożycia.
Właściwości zdrowotne nalewki z szyszek chmielu. Przy jakich dolegliwościach pomaga?
Chmiel to roślina pnąca się z rodziny konopiowatych, która w Polsce dziko rośnie w wilgotnych zaroślach. Jej pnącza pokrywają inne rośliny, dlatego często uznawana jest za trudny do wyplenienia chwast. W medycynie ludowej szyszki chmielu stosowano do zwalczania gorączki, febry, a także jako naturalny środek przeciwobrzękowy. Dodatkowo zielem chmielu wypychano poduszki, aby ułatwiały zasypianie, szczególnie w przypadku bezsenności.
Nalewka chmielowa stanowi źródło lupuliny, czyli substancji, która naturalnie występuje na powierzchni szyszek. Związek ten hamuje czynność kory mózgowej i utrudnia transport bodźców do mózgu, a tym samym działa uspokajająco, nasennie i przeciwlękowo. Warto wspomnieć też, że lupulina zawarta w nalewce może w łagodny sposób wspierać leczenie przedwczesnego wytrysku u mężczyzn.
Doktor Henryk Różański w swoich pracach podaje, że nalewka z szyszek chmielu zawiera również olejki eteryczne, garbniki, żywicę, kwasy organiczne, asparaginę, cholinę i kwercetynę.
Garbiki to związki o działaniu ściągającym, czyli uszczelniającym naczynia krwionośne. Z tego względu nalewkę z szyszek chmielu można stosować w przypadku uporczywych biegunek. Z kolei żywice wykazują działanie przeciwzapalne, uspokajające, przeciwbólowe i przeciwwirusowe, dlatego w naturalny sposób wspierają leczenie różnego rodzaju infekcji.
Natomiast asparagina stymuluje wydzielanie insuliny, a tym samym odpowiada za utrzymanie glukozy na właściwym poziomie, a także za wzrost wrażliwości komórek na działanie insuliny.
Te wszystkie związki sprawiają, że nalewka z chmielu działa:
- przeciwzapalnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwbakteryjnie,
- osłaniająco,
- rozkurczowo,
- uspokajająco,
- nasennie.
Fitoterapeuci sugerują również, że szyszki chmielu pomagają regulować kobiece hormony, głównie estrogen, dlatego nalewkę chmielową poleca się w przypadku menopauzy, bolesnego miesiączkowania i objawów PMS.
Zobacz też: Jakie są pierwsze objawy menopauzy?
Przy jakich dolegliwościach jeszcze pomaga nalewka z chmielu? Według ekspertów medycyny naturalnej może ona wspierać leczenie:
- przeziębienia i grypy,
- zatruć pokarmowych,
- zakażeń bakteryjnych, w tym Helicobacter pylori,
- zakażeń układu moczowego,
- cukrzycy,
- insulinooporności,
- stanu przedcukrzycowego,
- bezsenności,
- stanów depresyjnych,
- stanów lękowych,
- niestrawności,
- bólu brzucha,
- skurczy brzucha,
- przewlekłego zmęczenia,
- objawów przesilenia jesiennego i depresji sezonowej,
- bóli reumatycznych,
- wypadania włosów – jako płukanka zrobiona z 1 łyżki nalewki i 100 ml ciepłej wody.
Dawkowanie i przeciwwskazania do picia nalewki chmielowej
Nalewkę z szyszek chmielu można traktować jako środek łagodzący dolegliwości lub jako element profilaktyki chorobowej. Dawka lecznicza tej ziołowej mikstury to 5 ml rozpuszczone w 100 ml ciepłej wody i spożywane 3 razy dziennie. Natomiast w przypadku pojawienia się dolegliwości zaleca się pić jednorazowo 10 ml, jednak nie wolno przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która w tym przypadku wynosi maksymalnie 40 ml na dzień.
Mimo dobroczynnych właściwości nalewki, nie wszyscy mogą po nią bezpiecznie sięgać. Ze względu na zawartość alkoholu nie mogą jej pić kobiety ciężarne i karmiące piersią, a także dzieci i młodzież do 18. roku życia.
Wśród innych przeciwwskazań można wymienić:
- alergię na chmiel,
- alergię lub nietolerancję alkoholu,
- stosowanie leków, które mogą wchodzić w reakcję chemiczną z alkoholem lub chmielem,
- przyjmowanie leków nasennych, uspokajających lub przeciwdepresyjnych,
- leczenie onkologiczne przy użyciu radioterapii lub chemioterapii,
- marskość wątroby.