Nalewka z lipy poprawia odporność i zwalcza kaszel. Obniża ciśnienie i cholesterol. Sprawdź nasz tradycyjny przepis na nalewkę z lipy

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Nalewka z kwiatów lipy od lat znana jest jako naturalny sposób na łagodzenie różnych dolegliwości. Zwolennicy fitoterapii polecają ją szczególnie w przypadku infekcji dróg oddechowych, takich jak przeziębienie czy grypa. Ten tradycyjny napój może również wspierać organizm przy podwyższonym ciśnieniu i niekorzystnym poziomie cholesterolu. Dowiedz się, kiedy warto po niego sięgnąć, kto powinien zachować ostrożność i jak przyrządzić go według domowej receptury. Poznaj prosty babciny przepis na nalewkę z kwiatów lipy.

Spis treści

Przepis na tradycyjną nalewkę z lipy

Lipa to ceniony surowiec zielarski, który od wieków wykorzystywany jest do przygotowania leczniczych naparów, syropów i nalewek. Napary z jej kwiatów działają rozgrzewająco i napotnie, dzięki czemu w łagodny sposób obniżają gorączkę.

Nalewka z kwiatów lipy w karafkach
Nie przekraczaj ustalonej dawki leczniczej nalewki z lipy, która wynosi maksymalnie 30 kropli dziennie. Shaiith/gettyimages.com

Aby zachować cenne właściwości kwiatów lipy, warto latem zrobić leczniczą nalewkę. Jej przygotowanie jest proste i wymaga użycia tylko kilku produktów. Niektórzy dodają do niej również cenne liście rośliny, jednak wtedy ma ona lekko gorzki smak.

Czytaj także: Ten darmowy kosmetyk i lek rośnie na drzewie. Zbieraj właśnie teraz. Wygładzi cerę, nawilży włosy, pomoże na bezsenność. Wypróbuj przepisy

Składniki na nalewkę z kwiatów lipy:

  • 300 g kwiatów lipy,
  • 500 ml wódki 40 proc.,
  • 300 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 200 ml wody,
  • 450 g cukru,
  • sok z jednej cytryny.

Jak przygotować nalewkę lipową?

  1. Kwiaty należy zabierać w słoneczne przedpołudnie, następnie rozłożyć na ściereczce i pozostawić na 45-60 minut, aby pozbyć się ewentualnych owadów.
  2. Oczyszczone kwiaty umyć i wrzucić do dużego słoika.
  3. Zalać całość alkoholem i ostawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie, pamiętając o tym, żeby co 3 dni potrząsnąć słoikiem.
  4. Po tym czasie przecedzić miksturę przez sito lub grubą gazę. Alkohol wlać ponownie do słoika.
  5. Przygotować syrop cukrowy – zagotować cukier z wodą i mieszać do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji.
  6. Syrop przelać do alkoholu, dokładnie wymieszać, rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym miejscu na 2-3 miesiące.
  7. Po tym czasie lecznicza nalewka jest gotowa do spożycia.

Właściwości lecznicze nalewki z lipy. W jakich dolegliwościach pomaga nalewka lipowa?

Kwiaty lipy stanowią bogate źródło związków antyoksydacyjnych, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Dodatkowo substancje te łagodzą stan zapalny w organizmie i spowalniają proces starzenia się komórek.

Ziele lipy, a szczególnie jej kwiaty, obfitują w olejki eteryczne, które wykazują działanie przeciwzapalne i lekko przeciwbólowe, dlatego często są wykorzystywane w przypadku zapaleń jamy ustnej i chorób górnych dróg oddechowych. Dodatkowo lipa jest źródłem substancji śluzowych, które działają ochronnie na błony śluzowe – nalewka z lipy łagodzi podrażnienia dróg oddechowych i wspiera walkę z uporczywym kaszlem.

Nalewka z kwiatów lipy to również źródło kwasów fenolowych, w tym galusowego i kawowego, który zmniejsza oksydację cholesterolu frakcji LDL, a dzięki temu w pewnym stopniu zapobiega powstawaniu i odkładaniu się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych.

Ze względu na właściwości prozdrowotne nalewkę z lipy zaleca się spożywać przy różnych schorzeniach i dolegliwościach, do których należą:

  • kaszel,
  • gorączka i dreszcze,
  • katar,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • podwyższone stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi,
  • objawy niestrawności, w tym zgaga, ból i skurcze brzucha oraz zaparcia.

Należy pamiętać, że ta lecznicza mikstura nie jest lekiem, w związku z czym nie zastąpi terapii farmakologicznej. Dodatkowo fitoterapeuci zaznaczają, że można ją stosować tylko w przypadku pojawienia się dolegliwości, a nie jako element profilaktyki zdrowotnej.

Kto powinien unikać nalewki z kwiatów lipy?

Nalewka w swoim składzie zawiera znaczną ilość alkoholu, który wykazuje niekorzystny wpływ na organizm, dlatego nie należy przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 30 kropel dziennie.

Kto nie powinien spożywać tej leczniczej mikstury? Wśród głównych przeciwwskazań można wymienić:

  • kobiety ciężarne i karmiące,
  • dzieci i młodzież do 18. roku życia,
  • osoby z alergią na lipę,
  • osoby z niewydolnością serca.

Jeśli po wypiciu nalewki pojawią się reakcje niepożądane, należy bezzwłocznie udać się do lekarza prowadzącego.

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia