Spis treści
Przepis na nalewkę z melisy i dawkowanie melisówki
Nalewkę z melisy najlepiej jest przygotować ze świeżo ściętej rośliny, ponieważ zawiera ona wtedy najwięcej olejku eterycznego, któremu zawdzięcza swoje kojące właściwości. Im dłużej przechowujemy melisę tym mniej olejków zawiera, gdyż szybko się one utleniają. Melisa jest bardzo łatwa do uprawie zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce na balkonie czy w domu.
Do przygotowania melisówki potrzebujemy następujących składników:
- 20-30 gałązek melisy (lub ok. 300 g suszu),
- 1 l wódki 45 proc. obj. alk. (można zamienić na 0,5 l spirytusu 90 proc. obj. alk. i 0,5 l wody),
- 0,5 szklanki cukru lub płynnego naturalnego miodu.
Jak przygotować nalewkę z melisy?
- Świeżo zebrane ziele melisy należy opłukać w zimnej wodzie i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie posiekać drobno i przełożyć do szklanego naczynia.
- Alkohol podgrzać z cukrem lub miodem, ale nie gotować.
- Zalać melisę gorącym alkoholem, zamknąć naczynie i odstawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
- Po tym czasie można odcedzić nalewkę i rozlać do szklanych butelek. Odcedzanie nie jest jednak konieczne.
Nalewkę z melisy pić 1-3 razy dziennie po 5-10 ml rozpuszczoną w połowie szklanki wody. Można nią również smarować opryszczkę i pleśniawki.
Nalewka z melisy na uspokojenie, trawienie i bezsenność. Właściwości lecznicze melisy
Melisa lekarska (Melissa officinalis) należy do rodziny jasnotowatych – Lamiaceae. Ma ona charakterystyczny i intensywny cytrynowy zapach, wystarczy potrzeć jej listek, aby przekonać się, że mamy do czynienia z melisą, a nie np. miętą, jasnotą czy nawet pokrzywą, które dla niewprawnego oka są do niej dość podobne.
Najcenniejszym składnikiem melisy, któremu zawdzięcza ona swoje kojące właściwości, jest olejek eteryczny bogaty w geranial, cytral, geraniol, linalol, cytronelal. Poza nim ma również flawonoidy (apigenina, lutelina, kwercetyna, kemferol), fenolokwasy (kwas chlorogenowy, kawowy, rozmarynowy, ferulowy) oraz triterpeny (kwas ursolowy i oleanolowy), żywicę, enzymy, sole mineralne, witaminy, śluzy, flawonoidy i kwasy organiczne, m.in. kwas melisowy.
Olejek eteryczny znajduje się we włoskach gruczołowych melisy, którymi pokryte są jej liście. Włoski te po dotknięciu czy zgnieceniu listków łamią się i uwalniają uspokajający i kojący nerwy olejek, który szybko się utlenia. Dlatego najwartościowszym surowcem jest świeżo zebrane ziele. Również z tego powodu wiele gotowych herbatek w torebkach do zaparzania czy nawet suszonego ziela melisy nie działa leczniczo, ponieważ surowiec został poddany zbyt intensywnemu przetwarzaniu i na skutek suszenia w wysokiej temperaturze, gniecenia, mielenia i rozcierania niemal całkowicie ulotnił się z niego leczniczy olejek eteryczny.
Nalewka z melisy przygotowana z listków ziela z własnej uprawy jest najlepszym sposobem na zachowanie wszystkich leczniczych właściwości melisy. Ekstrakt alkoholowy pozwala utrwalić olejek eteryczny zawarty w roślinie i wzmacnia jego działanie. Nalewkę z melisy można stosować w przypadku:
- nerwic,
- obciążenia przewlekłym stresem,
- bezsenności,
- nadciśnienia,
- zaburzeń rytmu serca i trawienia,
- przy problemach ze wzdęciami czy niestrawnością,
- bólach brzucha również tym towarzyszącym miesiączce,
- bólach głowy (w tym migrenowych).
Melisa wspomaga również odporność i działa przeciwzapalnie oraz niszczy drobnoustroje, dzięki czemu pozwala na szybsze wyleczenie infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Nalewka z melisy lub olejek melisowy skutecznie wspomogą leczenie chorób skóry i błon śluzowych takich jak opryszczka, pleśniawki, a nawet zmiany ospowe. Wystarczy smarować kilka razy dziennie zmiany nalewką lub olejkiem z melisy.
Zobacz również: Jak stosować olejki eteryczne?
Melisa wykazuje działanie:
- uspokajające,
- rozkurczowe,
- wiatropędne (zapobiega wzdęciom),
- moczopędne,
- mlekopędne,
- żółciopędne i żółciotwórcze,
- antyseptyczne,
- przeciwwirusowe,
- antybakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- wzmacniające,
- napotne.
Przeciwwskazania do stosowania nalewki z melisy
Melisa może uczulać, ostrożnie więc powinni ją stosować alergicy. Nalewka z melisy nie jest również wskazana ze względu na zawartość alkoholu do spożycia:
- osobom uzależnionym od alkoholu,
- osobom z nietolerancją lub alergią na alkohol,
- osobom przyjmującym leki, które wchodzą w reakcję z alkoholem,
- kobietom w ciąży i karmiącym piersią,
- dzieciom i młodzieży do 18. roku życia.