Spis treści
Co to jest i jak działa korzeń kudzu?
Kudzu (Pueraria montana), inaczej opornik łatkowaty lub ołownik łatkowaty, to pnąca roślina z rodziny bobowatych pochodząca z Azji. W chińskiej medycynie ludowej korzeń kudzu wymieniany jest już w podręcznikach aptecznych z VII w. jako lek na kaca oraz środek wspomagający leczenie głodu alkoholowego. W korzeniach kudzu znajdziemy duże ilości skrobi, roślina bogata jest również w izoflawonoidy, które wspomagają metabolizm i regulują gospodarkę hormonalną.
Jednak to dzięki zawartości izoflawonów ,takich jak pueraryna oraz daidzeina, daidzyna i genisteina, kudzu zawdzięcza swoje właściwości wpływające na zmniejszenie spożycia alkoholu i może być stosowany w walce z uzależnieniem. Izoflawony wspomagają też oczyszczanie organizmu z toksyn, a więc korzeń kudzu może być także pomocny w odtruwaniu organizmu po spożyciu alkoholu.
Kudzu pomoże w ograniczeniu spożycia alkoholu i odtruje organizm
W badaniach udowodniono, że przyjmowanie ekstraktu z korzenia kudzu pozwoliło na ograniczenie spożycia alkoholu. W jednym z nich, przeprowadzonym w 2015 roku, wzięło udział 20 mężczyzn, którym podano kudzu lub placebo 2,5 godziny przed rozpoczęciem 90-minutowej popołudniowej sesji, podczas której uczestnicy pili piwo. Osoby, które otrzymały kudzu wypiły o 30-50 proc. mniej piwa w porównaniu do osób, które otrzymywały placebo, a dodatkowo pili oni wolniej.
Kudzu zatrzymuje rozkład etanolu na szkodliwe substancje takie jak aldehyd octowy i kwas octowy, które odpowiadają za objawy zatrucia alkoholowego i kaca. Zawarte w nim izoflawony wpływają również na stymulowanie układu nerwowego oraz ośrodków w mózgu odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności i zadowolenia. Pod wpływem ekstraktu z korzenia kudzu w mózgu zwiększa się wydzielanie dopaminy i serotoniny, czyli „hormonów szczęścia”. Pod tym względem roślina działa podobnie jak alkohol, a także inne używki, dzięki czemu zmniejsza się chęć sięgania po nie, ponieważ ich efekt zostaje osiągnięty bez nich lub przy ich niewielkim spożyciu. Sugeruje to również, że kudzu może być wykorzystywany w leczeniu nie tylko uzależnienia od alkoholu, ale także od innych używek takich jak papierosy czy narkotyki.
Właściwości korzenia kudzu:
- zmniejszanie chęci do sięgania po alkohol i inne używki,
- detoksykacja i odtruwanie organizmu,
- pomaganie w leczeniu uszkodzeń wątroby,
- przyspieszenie metabolizmu,
- zwiększanie odporności na stres,
- zmniejszanie zmęczenia,
- poprawa nastroju poprzez stymulację układu nerwowego i produkcję serotoniny i dopaminy,
- łagodzenie objawów menopauzy.
Nie każdy może stosować kudzu. Kto nie powinien po niego sięgać?
Kudzu dostępny jest w aptekach i sklepach zielarskich w postaci tabletek (suplementu ziołowego), herbaty z korzenia lub skrobi (mączki).
Nie wszyscy jednak powinny sięgać po korzeń kudzu. Nie jest on zalecany w przypadku:
- kobiet w ciąży oraz karmiących, ponieważ brak jest danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania go u tej grupy kobiet,
- osób stosujących leki przeciwzakrzepowe, ponieważ kuzu nasila ich działanie,
- osób z chorobami hormonozależnymi takimi jak endometrioza, rak piersi lub jajnika, ponieważ roślina ma działanie estrogenopodobne,
- alergików – jak każdy środek spożywczy kudzu może wywoływać reakcję alergiczną, a po jego spożyciu może wystąpić wysypka plamkowo-grudkowa.
Sprawdź także:
Źródło:
A Single Dose of Kudzu Extract Reduces Alcohol Consumption in a Binge Drinking Paradigm National Library od Medicine