Spis treści
Tych dodatków do zupy unikaj, będąc na diecie
Gotowanie zup daje ogromne możliwości przygotowywania sycących, a jednocześnie dietetycznych posiłków. Wystarczy odpowiednio skomponować ich składniki, unikając wysokokalorycznych i ciężkostrawnych dodatków.
Dieta zupowa? Czemu nie!
Dieta zupowa, tzw. souping (po polsku „zuping”) zakłada codzienne spożywanie płynnych lekkostrawnych posiłków, o małej zawartości tłuszczu, ale pełnych warzyw, ziół oraz przypraw. Wśród polecanych dań znajdują się m.in. krem z dyni czy brokułów. Oczywiście wolne od niezdrowych dodatków.
Do wyboru jest kilka strategii odchudzających:
- dieta zupowa 3-dniowa, zalecająca jedzenie 5-6 porcji zup wyłącznie tych wytrawnych dziennie;
- dieta zupowa 5-dniowa, zakładająca spożycie 3 porcji zupy dziennie, najlepiej różnego rodzaju, w tym maks. 1 porcję zupy słodkiej, zezwalająca na zdrowe przekąski między porcjami zupy;
- dieta zupowa tygodniowa, opierająca się na jedzeniu 1-2 porcji wytrawnej zupy każdego dnia, ale zawierającej także posiłki stałe oraz ewentualnie koktajl lub porcję słodkiej zupy raz dziennie;
- dieta zupowa trwająca powyżej 2 tygodni, zalecająca spożywanie 1 porcji zupy dziennie (plus ew. 1 słodkiej dziennie, ale nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu), zazwyczaj na kolację.
Czym zastąpić niezdrowe dodatki do zupy?
Rezygnacja z tuczących i niezdrowych dodatków, nie oznacza, że zupa ma być pozbawiona smaku i aromatu oraz ciekawej konsystencji. Zobacz, czym można zastąpić grzanki i żeberka:
- Świeże kiełki to nie tylko ładna ozdoba talerza, ale też wyjątkowo zdrowy dodatek, który szczególnie dobrze komponuje się z zupami-kremami.
- Płatki drożdżowe to naturalny wegański zagęstnik, który z powodzeniem może zastąpić mąkę i kaszę mannę.
- Orzechy to kaloryczny, ale bardzo zdrowy dodatek do zup. Można używać ich zamiast grzanek.
- Nasiona i pestki np. konopi siewnej lub dyni to podobnie, jak orzechy zdrowy zamiennik grzanek.
- Tofu to wysokobiałkowy rodzaj twarogu, otrzymywany z mleka sojowego, który z powodzeniem może zastąpić mięso.
- Przyprawy np. majeranek, czosnek, imbir czy papryka podnoszą walory smakowe zup i mają dodatkowe prozdrowotne działanie. Można używać ich zamiast soli.
- Jogurt naturalny to świetny substytut tłustej śmietany.
- Jajko, jako produkt wysokobiałkowy, z powodzeniem może zastąpić porcję mięsa w zupie.