
Najgorsze dodatki do zupy
Zupa może być pełnowartościowym, sycącym daniem, które można przygotować o każdej porze roku. Jednak, aby była zdrowa należy unikać niektórych dodatków. Sprawdź, na kolejnych slajdach, które nie powinny trafić do Twojej miski.

Masło
Masło dodane do zupy sprawia, że zyskuje ona kremową konsystencję, ale ten dodatek jest przede wszystkim źródłem dodatkowych kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych. Czym można je zastąpić? Np. dodaniem do wywaru zblendowanego… kalafiora! Innym rozwiązaniem może być doprawienie gotowej zupy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, która dostarczy dodatkowo niezbędnych kwasów nienasyconych.

Mąka
Biała mąką jest źródłem zbędnych węglowodanów w diecie, które spożywane w nadmiarze sprzyjają rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz nadmiernemu przyrostowi masy ciała. Zagęszczanie zupy mąką jest w większości przypadków zbędne. Jeśli zależy nam na zmianie jej konsystencji, możemy sięgnąć np. po płatki drożdżowe.

Sól
Ograniczenie spożycia soli do jednej łyżeczki dziennie to zalecenie specjalistów. Jednak niewielu z nas udaje się go przestrzegać, ponieważ sól jest dodawana do większości kupowanych w sklepach produktów. Sama w sobie nie jest tucząca, ale zatrzymuje wodę w organizmie i może powodować problemy z ciśnieniem krwi. Jeżeli nie możemy się bez niej obejść, posólmy zupę w misce, a nie w garnku.