1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Zupa może być pełnowartościowym, sycącym daniem, które można...
fot. Katana / Pexels

Najgorsze dodatki do zupy

Zupa może być pełnowartościowym, sycącym daniem, które można przygotować o każdej porze roku. Jednak, aby była zdrowa należy unikać niektórych dodatków. Sprawdź, na kolejnych slajdach, które nie powinny trafić do Twojej miski.

2 z 10
Masło dodane do zupy sprawia, że zyskuje ona kremową...
fot. Felicity Tai / Pexels

Masło

Masło dodane do zupy sprawia, że zyskuje ona kremową konsystencję, ale ten dodatek jest przede wszystkim źródłem dodatkowych kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych. Czym można je zastąpić? Np. dodaniem do wywaru zblendowanego… kalafiora! Innym rozwiązaniem może być doprawienie gotowej zupy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, która dostarczy dodatkowo niezbędnych kwasów nienasyconych.

3 z 10
Biała mąką jest źródłem zbędnych węglowodanów w diecie,...
fot. Kaboompics.com / Pexels

Mąka

Biała mąką jest źródłem zbędnych węglowodanów w diecie, które spożywane w nadmiarze sprzyjają rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz nadmiernemu przyrostowi masy ciała. Zagęszczanie zupy mąką jest w większości przypadków zbędne. Jeśli zależy nam na zmianie jej konsystencji, możemy sięgnąć np. po płatki drożdżowe.

4 z 10
Ograniczenie spożycia soli do jednej łyżeczki dziennie to...
fot. Monicore / Pexels

Sól

Ograniczenie spożycia soli do jednej łyżeczki dziennie to zalecenie specjalistów. Jednak niewielu z nas udaje się go przestrzegać, ponieważ sól jest dodawana do większości kupowanych w sklepach produktów. Sama w sobie nie jest tucząca, ale zatrzymuje wodę w organizmie i może powodować problemy z ciśnieniem krwi. Jeżeli nie możemy się bez niej obejść, posólmy zupę w misce, a nie w garnku.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę