Spis treści
Jak wyglądają pędy chmielu i gdzie ich szukać?
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to pospolita roślina występująca m.in. w Polsce. Spotkać ją można rosnącą w wilgotnych zaroślach i lasach, a także nad rowami i wokół słupów, starych budynków czy innych roślin.
Jak pisze Justyna Madan ze StrefyAgro, młode pędy chmielu przypominają z wyglądu szparagi:
Najlepsze są w marcu i kwietniu, czasem jeszcze w maju. Młode pędy powinny mieć maksymalnie 6 liści, jeśli liście z łatwością odchodzą od łodygi, to znaczy, że pęd jest dobry.
Pędy można zbierać z roślin rosnących dziko lub z własnych upraw. Wczesną wiosną potrafią mieć już kilkanaście centymetrów, są wtedy jędrne i niezdrewniałe. Część z nich jest widoczna na powierzchni, ale niektóre można wykopać z ziemi – są białe i bardzo delikatne. Pędy nadają się do jedzenia na surowo i po ugotowaniu.
Czy pędy chmielu są zdrowe?
Najbardziej zbadane pod kątem właściwości leczniczych są szyszki chmielu, które mogą pomóc w stanach lękowych, bezsenności i zaburzeniach koncentracji. Młode pędy mogą nie wykazywać takiego działania, ale zawierają wiele składników odżywczych, takich jak:
witaminy (witamina C, witaminy z grupy B),
składniki mineralne (żelazo, magnez, cynk),
błonnik.
Wśród potencjalnych właściwości pędów chmielu wymienia się działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe oraz wspomagające trawienie i zdrowie psychiczne.
Należy jednak pamiętać, że większość badań związanych dotyczących pędów chmielu została przeprowadzona w warunkach laboratoryjnych lub na zwierzętach, dlatego konieczne są dalsze prace, które potwierdzą ich skuteczność i bezpieczeństwo u ludzi.
Jak smakują pędy chmielu?
Smak pędów chmielu budzi wiele kontrowersji. Porównywany jest m.in. do połączenia szparagów i brokułów, a także do jarmużu oraz… żywopłotu. Warto spróbować samemu, aby wyrobić sobie opinię na ich temat.
Ile kosztuje kilo pędów chmielu? Cena zwala z nóg
Pędy chmielu są uważane za najdroższe warzywo na świecie, bo osiągają cenę nawet 1 tys. euro za kilogram. Ich wysoka cena wynika z kilku czynników – są niewielkie, ich zbiory są czasochłonne i mogą odbywać się tylko w krótkim, określonym czasie.
Przeczytaj:
Jak przyrządzić pędy chmielu? Przepisy na „szparagi chmielowe”
Na szczęście w Polsce dziki chmiel rośnie niemal wszędzie i każdy z nas ma możliwość spróbowania wiosną tego wyjątkowego przysmaku. Można przyrządzić z nich sałatkę lub podsmażyć na patelni. Mogą być stosowane jako zamiennik szparagów.
Wiosenna sałatka z młodymi pędami chmielu
Składniki:
ok. 100 g młodych pędów chmielu,
mix sałat,
kilka pomidorków koktajlowych,
pół ogórka zielonego,
opakowanie fety,
sos vinegrette (olej z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz).
Przygotowanie:
Umieść sałatę w misce, dodaj pomidory pokrojone na pół, ogórka w plasterkach i rozkruszoną fetę.
Delikatnie wymieszaj składniki.
Dodaj młode pędy chmielu na wierzch sałatki.
Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj. Podawaj od razu.
Omlet z młodymi pędami chmielu
Składniki:
2-3 jajka,
ok. 50 g młodych pędów chmielu,
mała cebula,
średni pomidor,
sól i pieprz do smaku,
masło lub olej do smażenia.
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię z masłem lub olejem na średnim ogniu.
W misce roztrzep jajka, dodaj sól, pieprz, posiekaną cebulę i pokrojonego pomidora.
Wrzuć młode pędy chmielu na patelnię i lekko podsmaż przez kilka minut.
Wlej mieszankę jajeczną na patelnię, równomiernie rozprowadzając.
Smaż omlet, aż będzie ścięty z obu stron.
Posyp resztą młodych pędów chmielu.