Najdroższe warzywo świata rośnie dziko w Polsce. Jak wyglądają szparagi chmielowe i kiedy można je zbierać?

Marta Siesicka-Osiak
Pędy chmielu wystarczy przed jedzeniem opłukać pod bieżącą wodą. Najlepiej spożyć je bezpośrednio po zebraniu.
Pędy chmielu wystarczy przed jedzeniem opłukać pod bieżącą wodą. Najlepiej spożyć je bezpośrednio po zebraniu. saraTM/GettyImages
Młode pędy chmielu znane były już w Starożytności, przyrządzano z nich m.in. sałatki i jedzono podobnie, jak szparagi. Nieco zapomniane wróciły w ostatnich latach do łask i trafiły do najdroższych restauracji. Ich ceny zwalają z nóg! Podpowiadamy, jak samodzielnie zbierać i przyrządzać pędy chmielu.

Spis treści

Jak wyglądają pędy chmielu i gdzie ich szukać?

Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to pospolita roślina występująca m.in. w Polsce. Spotkać ją można rosnącą w wilgotnych zaroślach i lasach, a także nad rowami i wokół słupów, starych budynków czy innych roślin.  

Jak pisze Justyna Madan ze StrefyAgro, młode pędy chmielu przypominają z wyglądu szparagi:

Najlepsze są w marcu i kwietniu, czasem jeszcze w maju. Młode pędy powinny mieć maksymalnie 6 liści, jeśli liście z łatwością odchodzą od łodygi, to znaczy, że pęd jest dobry.

Pędy można zbierać z roślin rosnących dziko lub z własnych upraw. Wczesną wiosną potrafią mieć już kilkanaście centymetrów, są wtedy jędrne i niezdrewniałe. Część z nich jest widoczna na powierzchni, ale niektóre można wykopać z ziemi – są białe i bardzo delikatne. Pędy nadają się do jedzenia na surowo i po ugotowaniu.

Czy pędy chmielu są zdrowe?

Najbardziej zbadane pod kątem właściwości leczniczych są szyszki chmielu, które mogą pomóc w stanach lękowych, bezsenności i zaburzeniach koncentracji. Młode pędy mogą nie wykazywać takiego działania, ale zawierają wiele składników odżywczych, takich jak:

  • witaminy (witamina C, witaminy z grupy B),

  • składniki mineralne (żelazo, magnez, cynk),

  • błonnik.

Wśród potencjalnych właściwości pędów chmielu wymienia się działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe oraz wspomagające trawienie i zdrowie psychiczne.

Należy jednak pamiętać, że większość badań związanych dotyczących pędów chmielu została przeprowadzona w warunkach laboratoryjnych lub na zwierzętach, dlatego konieczne są dalsze prace, które potwierdzą ich skuteczność i bezpieczeństwo u ludzi.

Jak smakują pędy chmielu?

Smak pędów chmielu budzi wiele kontrowersji. Porównywany jest m.in. do połączenia szparagów i brokułów, a także do jarmużu oraz… żywopłotu. Warto spróbować samemu, aby wyrobić sobie opinię na ich temat.

Ile kosztuje kilo pędów chmielu? Cena zwala z nóg

Pędy chmielu są uważane za najdroższe warzywo na świecie, bo osiągają cenę nawet 1 tys. euro za kilogram. Ich wysoka cena wynika z kilku czynników – są niewielkie, ich zbiory są czasochłonne i mogą odbywać się tylko w krótkim, określonym czasie.

Przeczytaj:

Jak przyrządzić pędy chmielu? Przepisy na „szparagi chmielowe”

Na szczęście w Polsce dziki chmiel rośnie niemal wszędzie i każdy z nas ma możliwość spróbowania wiosną tego wyjątkowego przysmaku. Można przyrządzić z nich sałatkę lub podsmażyć na patelni. Mogą być stosowane jako zamiennik szparagów.

Wiosenna sałatka z młodymi pędami chmielu

Składniki:

  • ok. 100 g młodych pędów chmielu,

  • mix sałat,

  • kilka pomidorków koktajlowych,

  • pół ogórka zielonego,

  • opakowanie fety,

  • sos vinegrette (olej z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz).

Przygotowanie:

  1. Umieść sałatę w misce, dodaj pomidory pokrojone na pół, ogórka w plasterkach i rozkruszoną fetę.

  2. Delikatnie wymieszaj składniki.

  3. Dodaj młode pędy chmielu na wierzch sałatki.

  4. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj. Podawaj od razu.

Omlet z młodymi pędami chmielu

Składniki:

  • 2-3 jajka,

  • ok. 50 g młodych pędów chmielu,

  • mała cebula,

  • średni pomidor,

  • sól i pieprz do smaku,

  • masło lub olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię z masłem lub olejem na średnim ogniu.

  2. W misce roztrzep jajka, dodaj sól, pieprz, posiekaną cebulę i pokrojonego pomidora.

  3. Wrzuć młode pędy chmielu na patelnię i lekko podsmaż przez kilka minut.

  4. Wlej mieszankę jajeczną na patelnię, równomiernie rozprowadzając.

  5. Smaż omlet, aż będzie ścięty z obu stron.

  6. Posyp resztą młodych pędów chmielu.

Zobacz także:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia