Spis treści
Dlaczego warto jeść szparagi?
Jest wiele powodów, dla których warto wykorzystać rozpoczynający się właśnie sezon na szparagi i włączyć je na stałe do swojej diety. Dzięki zawartości licznych antyoksydantów, witamin, składników mineralnych i aminokwasów mają szerokie spektrum prozdrowotnego działania.
Sprawdź w naszej galerii, co dzieje się z organizmem, kiedy jemy szparagi, wyjątkowe zdrowe, zielone warzywo i na jakie dolegliwości mogą okazać się pomocne.
Co skrywają szparagi? Poznaj ich wartości odżywcze
Szparagi to wyrastające z ziemi, młode pędy szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis). W Europie ich zbiory zaczynają się w marcu, a szczyt sezonu przypada na maj-czerwiec. Wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze.
Szparagi są wartościowym elementem diety, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wspiera rozwój prawidłowej mikroflory jelita grubego. Są także cennym źródłem potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K.
Pęczek szparagów waży średnio 93 g zawiera jedynie 18,6 kcal. W porcji 100 g szparagów znajdziemy:
- białko – 2,2 g,
- tłuszcz – 0,12 g,
- węglowodany – 3,88 g,
- w tym cukry proste – 1,88 g,
- błonnik – 2,1 g,
- woda – 93 g,
- wapń – 24 mg,
- żelazo – 2,14 mg,
- magnez – 52 mg,
- potas – 202 mg,
- selen – 2,3 mcg,
- witamina C – 5,6 mg,
- wit. B5 – 0,274 mg,
- kwas foliowy – 53 mcg,
- cholina – 16 mg,
- wit. A – 38 mcg RAE / 756 IU,
- w tym beta-karoten – 449 mcg,
- luteina i zeaksantyna – 710 mcg,
- witamina E – 1,13 mg,
- witamina K – 41,6 mcg.
Dowiedz się więcej:
Jak jeść szparagi?
Kupując szparagi, powinniśmy wybierać suche i jędrne warzywa. Przygotowując je do spożycia należy pamiętać, aby umyć je pod bieżącą wodą i odkroić zdrewniałe łodygi. Jeśli jest taka konieczność, należy obieraczką zdjąć twardszą skórkę.
Ponieważ szparagi to niezwykle niskokaloryczne warzywa – przeciętny pęczek dostarcza jedynie 20 kcal – można spożywać je właściwie bez ograniczeń. Jednak zazwyczaj podawane są z ciężkimi sosami i serami, co niestety zdecydowanie podnośni kaloryczność dań, w których się znajdują.
Aby szparagi były nie tylko smaczne, ale też zdrowe, można przygotowywać je w lżejszej formie np. zupy-kremu, jako składnik sałatek, grillowane beztłuszczowo albo gotowane na parze. Sprawdzą się także jako oryginalny dodatek do śniadania – idealnie komponują się z jajkami – oraz jako baza sosu do makaronu.
Źródła:
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Były dowódca sił NATO w Europie: Kumple Putina mogą zwrócić się przeciwko niemu
- Ustawa o komisji ds. rosyjskich wpływów na polską politykę - co dokładnie reguluje?
- Komisja ds. rosyjskich wpływów pod ostrzałem opozycji. Mamy odpowiedź na zarzuty
- Powinna powstać komisja badania wpływów rosyjskich na UE. Mówił o tym premier