Co dzieje się z twoim organizmem, kiedy jesz szparagi? Pomogą ci schudnąć i ochronią cię przed rakiem! Tego jeszcze nie wiesz

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Pierwsze w tym sezonie szparagi lądują już na naszych talerzach. Choć nadal nie jemy ich w Polsce na pęczki, to stają się u nas coraz bardziej popularne. Zastanawiasz się, kto powinien jeść szparagi? Niemal każdy, bo ich właściwości są naprawdę zaskakujące. Te chrupiące, soczyście zielone warzywa, warto włączyć do codziennej diety. Sprawdź, na co są dobre szparagi.

Spis treści

Kto powinien jeść szparagi? Zobacz, czy jesteś w grupie, która szczególnie skorzysta

Jest wiele powodów, dla których warto wykorzystać rozpoczynający się właśnie sezon na szparagi i włączyć je na stałe do swojej diety. Dzięki zawartości licznych antyoksydantów, witamin, składników mineralnych i aminokwasów mają szerokie spektrum prozdrowotnego działania.

Sprawdź w naszej galerii, co dzieje się z organizmem, kiedy jesz szparagi, wyjątkowe zdrowe, zielone warzywo i na jakie dolegliwości mogą okazać się pomocne.

Lubisz jeść szparagi? To świetnie, bo skorzysta na tym zarówno Twoja figura, jak i serce. Zobacz, na kolejnych slajdach, dlaczego warto jeść je na co
Lubisz jeść szparagi? To świetnie, bo skorzysta na tym zarówno Twoja figura, jak i serce. Zobacz, na kolejnych slajdach, dlaczego warto jeść je na co dzień. Freepik

Szparagi – właściwości i wartości odżywcze

Szparagi to wyrastające z ziemi, młode pędy szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis). W Europie ich zbiory zaczynają się w marcu, a szczyt sezonu przypada na maj-czerwiec. Wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Szparagi są wartościowym elementem diety, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wspiera rozwój prawidłowej mikroflory jelita grubego. Są także cennym źródłem potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K.
Pęczek szparagów waży średnio 93 g zawiera jedynie 18,6 kcal. W porcji 100 g szparagów znajdziemy:

  • białko – 2,2 g,
  • tłuszcz – 0,12 g,
  • węglowodany – 3,88 g,
  • w tym cukry proste – 1,88 g,
  • błonnik – 2,1 g,
  • woda – 93 g,
  • wapń – 24 mg,
  • żelazo – 2,14 mg,
  • magnez – 52 mg,
  • potas – 202 mg,
  • selen – 2,3 mcg,
  • witamina C – 5,6 mg,
  • wit. B5 – 0,274 mg,
  • kwas foliowy – 53 mcg,
  • cholina – 16 mg,
  • wit. A – 38 mcg RAE / 756 IU,
  • w tym beta-karoten – 449 mcg,
  • luteina i zeaksantyna – 710 mcg,
  • witamina E – 1,13 mg,
  • witamina K – 41,6 mcg.

Dowiedz się więcej:

Jak wybrać dobre szparagi?

Kupując szparagi, powinniśmy wybierać przede wszystkim jędrne warzywa. Im cieńsza łodyga (w przypadku zielonych szparagów), tym łatwiej będzie je przyrządzić. Szparagi nie powinny mieć od spodu wysuszonej, białej końcówki. Przygotowując je do spożycia, należy pamiętać, aby umyć je pod bieżącą wodą i odłamać zdrewniałe łodygi. Jeśli jest taka konieczność, należy obieraczką zdjąć twardszą skórkę.

Ponieważ szparagi to niezwykle niskokaloryczne warzywa – przeciętny pęczek dostarcza jedynie 20 kcal – można spożywać je właściwie bez ograniczeń. Jednak zazwyczaj podawane są z ciężkimi sosami i serami, co niestety zdecydowanie podnośni kaloryczność dań, w których się znajdują.

Aby szparagi były nie tylko smaczne, ale też zdrowe, można przygotowywać je w lżejszej formie np. zupy-kremu, jako składnik sałatek, grillowane beztłuszczowo albo gotowane na parze. Sprawdzą się także jako oryginalny dodatek do śniadania – idealnie komponują się z jajkami – oraz jako baza sosu do makaronu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia