Młody jęczmień – właściwości soku, proszku i tabletek z zielonego jęczmienia. Jak stosować młody jęczmień?

Monika Góralska
Monika Góralska
Młody jęczmień dostępny jest na rynku w postaci suplementów diety takich jak proszek, tabletki i kapsułki. Znacznie trudniej jest zdobyć sok z młodego jęczmienia, który zawiera najwięcej cennych witamin, związków mineralnych oraz antyoksydantów pozyskiwanych z tej rośliny.
Młody jęczmień dostępny jest na rynku w postaci suplementów diety takich jak proszek, tabletki i kapsułki. Znacznie trudniej jest zdobyć sok z młodego jęczmienia, który zawiera najwięcej cennych witamin, związków mineralnych oraz antyoksydantów pozyskiwanych z tej rośliny. belchonock/123rf.com
Młody jęczmień zyskał swoją popularność dzięki właściwościom odchudzającym. Tabletki, proszek czy sok polecane są ze względu na wysoką zawartość błonnika jako środki przyspieszające metabolizm i wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej, co pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Jednak w młodym jęczmieniu kryje się dużo więcej prozdrowotnych właściwości, bowiem zielone pędy jęczmienia są także źródłem antyoksydantów, dzięki czemu może on zapobiegać rozwojowi nowotworów. Wspomaga również leczenie cukrzycy, miażdżycy czy wrzodów żołądka. Jakie jeszcze właściwości można odkryć w tej roślinie i jak stosować tabletki, proszek czy sok z młodego jęczmienia?

Spis treści

Czym jest młody jęczmień i jak powstają suplementy?

Zielony jęczmień to młode pędy popularnego zboża jakim jest jęczmień zwyczajny (łac. Hordeum vulgare L.), który jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, znaną już w VII w. p.n.e. Jest on rośliną jednoroczną dorastającą do 1 m wysokości, a zasiewa się go na wiosnę (jare) lub na jesieni (ozime).

Dojrzały jęczmień wykorzystywany jest w głównej mierze do produkcji kasz, słodu jęczmiennego w browarnictwie oraz jako pasza dla zwierząt. Wykorzystuje się jego ziarna, które zawierają m.in. aminokwasy, witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B, cynk, selen, fosfor, potas, wapń, bor, chrom, kobalt, miedź, jod, żelazo, magnez, sód, siarka oraz kwasy tłuszczowe: linolenowy i linolowy.

Badania naukowe udowadniają, że im młodsze zboże tym więcej cennych dla zdrowia składników zawiera. Z tego względu młode pędy jęczmienia zbierane są po 200 godzinach od wykiełkowania (ok. 8 dni), gdy osiągnął wysokość 20-30 cm.

Proszek, tabletki i inne suplementy diety z młodego jęczmienia pozyskuje się na dwa sposoby:

  • z wyciskanego soku jęczmiennego – który następnie poddaje się suszeniu pod ciśnieniem w niskiej temperaturze, aby odparować z niego wodę. Młody jęczmień w postaci soku lub proszku, powstałego z odparowania z niego wody ma zawiera najwięcej substancji bioaktywnych,
  • z rozdrobnionej trawy – suszeniu poddaje się całe młode pędy, które następnie są ścierane na proszek. Niestety suszenie w wysokiej temperaturze powoduje częściowe utlenianie się substancji aktywnych.

Zobacz także:

Właściwości zielonego jęczmienia

Zielony jęczmień, podobnie jak dojrzałe zboże, zawiera witaminy: C,E,K, A (czyli beta-karoten), z grupy B (w tym głównie kwas foliowy), a także aminokwasy, składniki mineralne (żelazo, wapń, cynk, magnez, mangan, krzem, potas, selen), kwasy tłuszczowe (linolenowy i linolowy) oraz błonnik pokarmowy. Oprócz tego dodatkowo ma również chlorofil, który nadaje mu piękny, zielony kolor i działa przeciwutleniająco. Młody jęczmień jest źródłem antyoksydantów, dzięki czemu może zapobiegać chorobom związanym ze stresem oksydacyjnym, m.in. nowotworom czy chorobom neurodegeneracyjnym takim jak cukrzyca czy nadciśnienie.

Młody jęczmień polecany jest wspomagająco przy chorobach takich jak:

  • cukrzyca,
  • miażdżyca,
  • nadciśnienie,
  • wrzody żołądka,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • hipercholesterolemia.

Wykazuje działanie:

  • antyoksydacyjne – młody jęczmień zawiera m.in. O-glikozyl izowiteksynę, dysmutazę ponadtlenkową, katalazę, peroksydazę, witaminy E i C, karotenoidy, flawonoidy oraz chlorofil, zwalczające wolne rodniki. Dzięki temu może on być stosowany w celu zapobiegania chorobom wywoływanym negatywnym działaniem rodników na komórki organizmu takim jak nowotwory oraz choroby układu krążenia. Dodatkowo wykazuje on również działanie przeciwnowotworowe hamując rozwój komórek nowotworowych i usprawniając mechanizmy naprawy DNA. Nie jest on jednak lekiem na raka, a może jedynie wspomagać leczenie na wczesnym etapie choroby hamując lub spowalniając jej dalszy rozwój,
  • wzmacniające układ odpornościowy – stymuluje on układ immunologiczny do wytwarzania większej ilości komórek odpornościowych, głównie leukocytów (białych krwinek) w czasie infekcji, dzięki czemu niweluje stan zapalny i przyspiesza powrót do zdrowia,
  • przyspieszające gojenie ran – również ze względu na zwiększenie produkcji leukocytów przyspiesza gojenie ran i regenerację organizmu,
  • odmładzające skórę – głównie dzięki zawartości przeciwutleniaczy takich jak beta-karoten i witamina E oraz selenu wpływa on korzystnie na kondycję skóry, odżywia ją, wygładza zmarszczki, redukuje oznaki zmęczenia.
  • wspierające pracę układu krążenia – wzmacnia naczynia krwionośne oraz zapobiega odkładaniu się cholesterolu we krwi. Dodatkowo witaminy i minerały takie jak żelazo i kwas foliowy, wpływają na odżywienie organizmu oraz wspomagają leczenie anemii.
  • przeciwdepresyjne – suplementacja młodego jęczmienia wspomaga radzenie sobie ze stresem oraz podwyższa poziom serotoniny, co przeciwdziała rozwojowi depresji, dzięki zawartości magnezu niweluje także zmęczenie.

Sprawdź również:

Młody jęczmień na odchudzanie

Należy pamiętać, że sam młody jęczmień nie jest środkiem odchudzającym. Nie wystarczy więc spożywać go jako dodatku do diety i oczekiwać, że się schudnie. Jednak ze względu na zawartość błonnika oraz innych substancji bioaktywnych wspomaga on proces odchudzania, w którym należy również uwzględnić zdrową, zbilansowaną dietę oraz aktywność fizyczną.

Błonnik sprawia, że przez dłuższy czas odczuwane jest uczucie sytości, dzięki czemu nie mamy chęci na podjadanie pomiędzy posiłkami. Pobudza on również perystaltykę jelit i w ten sposób usprawnia trawienie, wspiera pracę wątroby oraz przeciwdziała zaparciom. Dzięki zawartości witamin i związków mineralnych odżywia organizm, co również sprawia, że nie mamy ochoty na zjadanie dodatkowych przekąsek, w celu uzupełniania niedoborów spowodowanych brakami w diecie.

Przeczytaj:

Jak stosować młody jęczmień?

Najbogatszą w związki bioaktywne formą jest sok z młodego jęczmienia, który jednak jest dość trudno dostępny, można go czasem znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Natomiast proszek pozyskany z wysuszenia soku jest dość powszechnie dostępny i równie wartościowy co sam sok. Proszek można rozpuścić w wodzie lub soku, a także dodawać do koktajli owocowo-warzywnych, smoothies, jogurtów, musli, sałatek czy zup. Napoje jednak powinny być zimne lub lekko ciepłe, w zbyt ciepłych młody jęczmień może stracić swoje właściwości, dlatego do zupy najlepiej dodać go już po nałożeniu dania na talerz, nie do gotującej się potrawy. Zwykle polecane jest spożywanie łyżeczki suszu raz dziennie.

Młody jęczmień dostępny jest również w postaci tabletek czy kapsułek zwierających ekstrakt z tej rośliny, które należy zażywać przeważnie w ilości od 1 do 4 kapsułek w ciągu dnia razem z posiłkami lub tuż przed nimi popijając wodą.

Proszek z młodego jęczmienia można również wykorzystać do przygotowania pielęgnacyjnej maseczki do twarzy. Po wymieszaniu z łyżką wody łyżki proszku uzyskasz gęstą masę, którą można wzbogacić odrobiną płynnego miodu. Taką domową maseczkę należy nałożyć na twarz, a po ok. 10-15 minutach zmyć letnią wodą. Maseczka działa na skórę podobnie jak suplementacja młodego jęczmienia, czyli wygładzająco i oczyszczająco, z tą różnicą, że efekt jest dużo szybszy i silniejszy.

Co pić, by zdrowo się ochłodzić? Postaw na smoothie – pyszny koktajl zastąpi nawet posiłek. Dlaczego warto go przygotować? Zdrowa dieta to taka, która zawiera 0,5-1 kg warzyw i owoców dziennie, a przy tym jak najwięcej produktów roślinnych w postaci surowej. To wcale nie takie łatwe w praktyce – chyba, że regularnie sięga się po świeżo zmiksowane koktajle. Najlepiej takie, które nie są za słodkie, bo zawierają też dodatek bogatych odżywczo warzyw, które podkręcają ich smak. Wypróbuj przepisy na smoothie w kolorach tęczy z popularnych warzyw i owoców! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Smoothie TOP 10 – przepisy na kolorowe koktajle z owoców i warzyw

Przeciwwskazania do stosowania młodego jęczmienia

Młody jęczmień nie wykazuje negatywnych działań ubocznych, jednak, tak jak w przypadku innych suplementów diety, z jego stosowaniem powinny uważać kobiety w ciąży i matki karmiące ze względu na brak badań ukazujących jego działanie na tę grupę osób.

Ze stosowaniem młodego jęczmienia w zbyt dużych ilościach lub przez osoby o wrażliwym układzie pokarmowym może się również wiązać wystąpienie działań ubocznych w postaci bólów brzucha czy biegunek. Mogą one być spowodowane wysoką zawartością błonnika, szczególnie w suplementach pozyskiwanych z wysuszonej trawy jęczmiennej. W takiej sytuacji należy zmniejszyć dawkę suplementu lub całkowicie zrezygnować z jego stosowania.

ZOBACZ: "Zielony młody jęczmień to szał" - Agnieszka Jastrzębska zdradza, jakie diety są modne

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie