Spis treści
Czy warto jeść melona? Dowiedz się, jak owoc ten wpływa na nasz organizm
Melon jest owocem, po który warto sięgać przez cały rok. Jednak z jego nawadniających właściwości możemy skorzystać szczególnie latem. Składa się bowiem w 90 proc. z wody, co sprawia, że w upalne dni może być orzeźwiającą przekąską, która uzupełni jej braki w organizmie. Sprawdź, w naszej galerii, jakie jeszcze właściwości ma melon.
Jak melon wpływa na nasz organizm?
Melon – właściwości zdrowotne i kalorie
Melony to bogate źródło składników odżywczych, przede wszystkim witaminy C, ale także witaminy A i B6 oraz kwasu foliowego, witaminy K oraz potasu i magnezu. Ponadto dostarczają do organizmu błonnik i polifenole – związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
Warto zwrócić uwagę na to, że melon kantalupa dostarcza wyjątkowo duże ilości witaminy C, ale przede wszystkim witaminy A. Jedna stugramowa porcja pokrywa 140 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Melon to nie tylko zdrowa i smaczna przekąska, ale także niskokaloryczne uzupełnienie codziennej diety. W 100 g miąższu melona znajdziemy od 28 kcal (melon kasaba), przez 34 kcal (melon kantalupa) do 36 kcal (melon miodowy).
Mimo pozytywnego wpływu melona na organizm, nie wszyscy mogą jeść go na co dzień. Ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 65, osoby chore na cukrzycę muszą być szczególnie ostrożne, sięgając po ten owoc.
Sałatka z melonem kantalupa z sosem miodowo-pomarańczowym
Szybki i prosty przepis na orzeźwiającą i zdrową sałatkę z melona, która sprawdzi się jako lunch lub kolacja w upalne letnie dni.
Składniki sałatki:
- 1 opakowanie świeżego szpinaku,
- 1 filiżanka pokrojonego w kostkę arbuza,
- 1 filiżanka melona kantalupa pokrojonego w kostkę,
- 1 mały ogórek – obrany i cienko pokrojony w plastry,
- ½ filiżanki pokrojonej w plastry czerwonej cebuli,
- kilka orzechów pekan do dekoracji.
Składniki sosu:
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 łyżki soku pomarańczowego,
- 1 łyżka soku z limonki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Połącz wszystkie składniki sosu w małym słoiczku, zakręć i wymieszaj.
- W misce ułóż warzywa, owoce i orzechy, polej sosem i podawaj.
Dowiedz się więcej:
Jak obrać melona? To nie musi być trudne
- Dokładnie umyj owoc pod bieżącą wodą.
- Przekrój ostrym nożem wzdłuż, na dwie połówki i łyżką stołową usuń wszystkie pestki.
- Następnie na pokrój melona na mniejsze plastry.
- Mniejszym nożem lub pionową obieraczką obierz poszczególne kawałki ze skórki.
- Pokrój miąższ wg uznania.
Źródła:
- 10 Surprising Benefits of Honeydew Melon Healthline
- Melon Salad Recipes – Spinach, Watermelon and Cantaloupe Salad Recipe The Healthy Cooking