Co jeść podczas upałów? Sięgnij po te owoce, zawierają najwięcej wody
W trakcie upałów niezwykle ważne jest odpowiednie nawodnienie. Jednak nie wszyscy są miłośnikami wody i są w stanie wypijać zalecane ilości płynów.
Na ratunek mogą przyjść owoce – produkty bogate w witaminy i składniki mineralne, a także składające się często w przeważającej części z wody.
Schłodzone owoce, serwowane prosto z lodówki, mogą być samodzielną przekąską, składnikiem koktajli czy sałatek. Dołączone do codziennej diety uzupełnią braki w wody w organizmie, a także zadziałają jak naturalne źródło elektrolitów.
Sprawdź, w galerii, które owoce zawierają najwięcej wody i pomogą schłodzić organizm od środka w upalne dni.
Te owoce pomogą Ci się schłodzić w upalne dni
Co się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz arbuza? Odpowiedź zaskakuje
Na co dobry jest arbuz? Ile ma kalorii? Jakie ma właściwości zdrowotne? Czy mogą jeść go cukrzycy? Arbuz to owoc, wokół którego mnożą się pytania. My na nie odpowiadamy i przestawiamy potwierdzone bad...
Warzywa i inne produkty, po które warto sięgać latem. To one pomogą orzeźwić organizm
O ile zimą ciężko jest opierać całodzienny jadłospis na świeżych warzywach, o tyle latem jest to wykonalne. O tej porze roku najlepiej wybierać sezonowe produkty o dużej gęstości odżywczej. Warzywa możemy jeść od rana do wieczora, jako główny składnik naszych posiłków. W czasie upałów dobrze jest wybierać te o dużej zawartości wody. Pomogą nam się nawodnić i schłodzić, a przy okazji nie dostarczą wielu kalorii.
- Ogórek – to zdecydowany faworyt wśród nawadniających warzyw. Zawiera aż 96 proc. wody i dostarcza zaledwie 14 kcal w 100 g, dzięki czemu nie jest wliczany do bilansu kalorycznego.
- Sałata – wszystkie warzywa liściaste to prawdziwe skarbnice beta-karotenu oraz chlorofilu. Prawie w całości składają się z wody – stanowi ona ok. 95 proc. ich masy. Są niskokaloryczne (od 14 do 20 kcal) i można jeść je bez ograniczeń.
- Pomidory – to niedocenione naturalne źródło wody, zawierają jej aż 94 proc. Ponadto to dostarczają duże ilości potasu i magnezu, co jest istotne przy zaburzeniach elektrolitowych, często występujących latem.
W upalne dni warto sięgnąć także po seler naciowy (zawiera 90 proc. wody i liczne składniki mineralne) oraz po jogurt naturalny, który jest lekkostrawny i orzeźwiający. Niezawodnym dodatkiem do letnich potraw i napojów będzie natomiast mięta, która wykazuje naturalne właściwości odświeżające, dzięki zawartości mentolu.
Ciężka noc? Stosuj te zasady, a wyśpisz się nawet w upały
Najpierw nie możesz zasnąć, a potem ciągle się wybudzasz? Latem to normalne. Gorące i parne powietrze zamienia nasze sypialnie w miejsca, w których naprawdę trudno wytrzymać. Często śpimy wtedy płytko...