Spis treści
Czy jedzenie pieczonego ziemniaka jest zdrowe?
Frytki to popularna przekąska. Często lądują na naszych talerzach jako dodatek do obiadu albo jako mały posiłek. Nie jest to jednak najzdrowszy wybór żywieniowy. Zamiast tego lepiej sięgnij po pieczone ziemniaki.

– Pieczone ziemniaki są bardzo sycące i mają wysoką zawartość skrobi opornej, co może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i utracie wagi, jeśli jest to jeden z twoich celów, o ile spożywasz je z umiarem – czytamy na portalu internetowym Healthline.
Ziemniaki często są uważane za wroga odchudzania. To krzywdzący mit. Co prawda wiele zależy od sposobu przygotowania, ale ziemniaki zawierają wiele makro- i mikroelementów niezbędnych dla dobrego zdrowia.
Pieczone ziemniaki zamiast frytek. Dlaczego warto po nie sięgać?
Ziemniaki zawierają ok. 2 proc. białka o wysokiej wartości biologicznej oraz praktycznie zero tłuszczu. Są również doskonałym źródłem witamin i minerałów. Jakie korzyści zdrowotne mają pieczone ziemniaki?
Pieczone ziemniaki mogą:
Pomóc kontrolować apetyt – ziemniaki sprzyjają większemu uczuciu sytości niż inne pokarmy o tej samej zawartości węglowodanów.
Pomóc kontrolować poziom cukru we krwi – ziemniaki to bogate źródło skrobi opornej i potasu, dzięki czemu obniża się poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę. Skrobia oporna pomaga też obniżyć indeks glikemiczny (IG) żywności. Jak pokazują badania, pieczone ziemniaki mają wyższą zawartość skrobi opornej i potasu niż gotowane.
Poprawić zdrowie serca. Badania na probówkach i zwierzętach pokazują, że zawartość białka ziemniaczanego i skrobi opornej może obniżać poziom cholesterolu we krwi – czynnika ryzyka chorób serca.
Wspomóc lepsze zdrowie jelit. Skrobia oporna zawarta w pieczonych ziemniakach prowadzi do produkcji maślanu. Ten krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy ma korzystny wpływ na zdrowie jelit i dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Mieć potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Przeciwutleniacze zawarte w pieczonych ziemniakach mogą hamować wzrost raka i promować śmierć komórek nowotworowych.
Kiedy ziemniaki są szkodliwe? Potencjalne wady pieczonych ziemniaków
Choć ziemniaki są pokarmem bogatym w składniki odżywcze i oferują wiele korzyści zdrowotnych, mają też kilka potencjalnych wad.
Pieczenie ziemniaków (lub gotowanie ich w wysokich temperaturach) może prowadzić do produkcji akrylamidu. Akrylamid jest substancją chemiczną, która powstaje podczas gotowania produktów bogatych w skrobię w wysokich temperaturach. Ma on toksyczny wpływ na różne układy organizmu, a długotrwała ekspozycja może prowadzić do problemów reprodukcyjnych i uszkodzenia nerwów.
Powstawanie akrylamidu w pieczonych ziemniakach można zmniejszyć, gotując je przez krótszy czas w niższych temperaturach lub dążąc do uzyskania złocistożółtego koloru (a nie brązowego) podczas pieczenia lub smażenia.
Pieczone ziemniaki mogą przestać być zdrową przekąską i zamienić się w danie o wysokiej zawartości tłuszczu lub kalorii. Wszystko zależy od dodatków, z jakimi je jesz. Jeżeli spożywasz je w towarzystwie masła, kwaśnej śmietany, tłustych serów i bekonu, to przez nie twoje pieczone ziemniaki będą mieć znacznie większą zawartość tłuszczu. Zamiast nich wybierz niskotłuszczowe alternatywy, takie jak jogurt grecki, niskotłuszczowy ser czy świeże warzywa.
Źródła: